Έρημος Σαχάρα: Τα εξωφρενικά σχέδια για μετατροπή της σε… θάλασσα

Έχουν υπάρξει αρκετά σχέδια για τη μετατροπή της Σαχάρας σε υδάτινο τόπο – ακόμα και σε νησί, καθώς τμήματα της μεγαλύτερης ερήμου του κόσμου βρίσκονται στην πραγματικότητα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι η έρημος Σαχάρα είναι μια τεράστια περιοχή που καλύπτει περίπου 9,2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή καλύπτει μεγάλο μέρος της βόρειας Αφρικής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «IFL Science», η ιδέα άρχισε από τον Σκωτσέζο μηχανικό

Ντόναλντ ΜακΚένζι, ο οποίος ήθελε να πλημμυρίσει τη λεκάνη Ελ Τζουφ, μετατρέποντάς την σε αυτό που ονόμασε «Θάλασσα της Σαχάρας». Πρότεινε τη δημιουργία ενός καναλιού μήκους 644 χιλιομέτρων από το Μαρόκο στην εν λόγω λεκάνη, δημιουργώντας έτσι μια εσωτερική θάλασσα περίπου στο μέγεθος της Ιρλανδίας ή με έκταση 96.560 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

The Bizarre Plan To Use Nuclear Bombs To Create An Inland Sea In The Saharahttps://t.co/hsR3SRVWMV

— IFLScience (@IFLScience) April 11, 2023

Το σχέδιο για μια διώρυγα στη Σαχάρα

Μάλιστα, κατά τη δεκαετία του 1870, ο λοχαγός Φρανσουά-Ελί Ρουντέρ του γαλλικού στρατού εμπνεύστηκε από την ολοκλήρωση της διώρυγας του Σουέζ και πρότεινε μια αντίστοιχη διώρυγα μήκους 193 χιλιομέτρων, που θα συνέδεε τη Μεσόγειο Θάλασσα με τμήμα της Σαχάρας στη νότια Τυνησία. Έτσι, θα γέμιζαν με νερό πάνω από 4.828 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

Το σχέδιο έλαβε την ευλογία του Φερντινάντ Ντε Λεσέψ, ενός Γάλλου διπλωμάτη που ήταν κάτι σαν διασημότητα μετά το έργο του για τη δημιουργία της διώρυγας του Σουέζ. Το κόστος εκείνη την εποχή υπολογιζόταν σε περίπου 25 εκατομμύρια φράγκα, σύμφωνα με το «Gizmodo». Η ιδέα είχε ως στόχο να ανοίξουν περισσότερες εμπορικές διαδρομές για τα γαλλικά πλοία. Παρά την εργασία του Φρανσουά-Ελί Ρουντέρ για το σχέδιο, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, αν και χρηματοδοτήθηκαν αρκετά εξερευνητικά ταξίδια στην περιοχή.

Ενώ το σχέδιο τελικά απέτυχε, ενέπνευσε τον συγγραφέα Ιούλιο Βερν να συμπεριλάβει, το 1905, την κατασκευή μιας διώρυγας στο μυθιστόρημά του με τίτλο «Η εισβολή της θάλασσας» στο οποίο ένας σεισμός προκαλεί τελικά τη δημιουργία μιας εσωτερικής θάλασσας στη βόρεια Αφρική.

Από τη βόρεια Αφρική στην Καλιφόρνια

Πάντως, ακόμα ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας θάλασσας στη μέση της Σαχάρας προτάθηκε στην Αίγυπτο. Το Σχέδιο Plowshare, σύμφωνα με το Εθνικό Εργαστήριο Λώρενς στο Λίβερμορ, ήταν μια πρωτοβουλία της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ για την «ειρηνική» χρήση των πυρηνικών βομβών, με στόχο τη δημιουργία των καναλιών ώστε να γέμιζε με νερό η περιοχή της Καττάρα στην Αίγυπτο, η οποία βρίσκεται 60 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Ωστόσο, η χρήση «ειρηνικών» πυρηνικών εκρήξεων απαγορεύθηκε από διάφορες διεθνείς συνθήκες και το Project Plowshare διακόπηκε το 1977.

Πιο πρόσφατα, το 2018, μια εταιρεία στη Σίλικον Βάλεϊ που ονομάζεται «Y Combinator», παρουσίασε την ιδέα της να καταπολεμήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, πλημμυρίζοντας τμήμα των αμμολόφων Αλγκοντόνες στην Καλιφόρνια . Το σχέδιό τους, σύμφωνα με το NBC, ήταν να δημιουργήσουν εκατομμύρια μικρο-δεξαμενές εμβαδού περίπου ενός στρέμματος, που θα επέτρεπαν την ανάπτυξη φυκιών, τα οποία θα μπορούσαν να απορροφήσουν τον άνθρακα. Δεν προκαλεί έκπληξη, παρ’ όλα αυτά, ότι το κόστος της συγκεκριμένης ιδέας ανήλθε σε περίπου 50 τρισεκατομμύρια δολάρια, επομένως το σχέδιο δεν έχει μπει ακόμα σε τροχιά υλοποίησης.



ieidiseis.gr

The post Έρημος Σαχάρα: Τα εξωφρενικά σχέδια για μετατροπή της σε… θάλασσα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα