Έρχονται και στα Χανιά οι εισαγόμενοι εργαζόμενοι στον τουρισμό – Από ποιες χώρες και σε ποιες ειδικότητες – Πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία

Πολίτες εκτός ΕΕ εργαζόμενοι στον τουρισμό 

Θετική χαρακτήρισε για τον τουρισμό την απόφαση της κυβέρνησης να εισαχθούν στην Ελλάδα και την Κρήτη εργαζόμενοι από τρίτες χώρες προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά των τελευταίων ετών, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, Μανώλης Γιαννούλης, μιλώντας το πρωί για το θέμα στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου.

«Αυτό είναι πολύ θετικό.

Είναι ούτως ή άλλως ένα αίτημα του κλάδου. Θα έλεγα ότι τέτοιου είδους αποφάσεις υπήρξαν και στο παρελθόν και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, στον πρωτογενή τομέα, στην βιομηχανία και γενικότερα γίνονται», είπε ο κ. Γιαννούλης.

Σε αναμονή για τον αριθμό των ατόμων και τις ειδικότητες

Η υπουργική αυτή απόφαση εντάσσει για πρώτη φορά στον τουρισμό εργαζόμενους από τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης στις 7 Μαρτίου. Στόχος είναι να καλυφθούν οι κενές θέσεις στον τουρισμό και να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται η νέα τουριστική σεζόν που βρίσκεται προ των πυλών. Αυτό που μένει, είναι η νέα υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον αριθμό των εργαζομένων και τις ειδικότητες.

«Από κει και πέρα, αυτή η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, αλλά χρειάζεται υπουργική απόφαση πλέον, η οποία θα δείχνει αναλυτικά ανά περιφέρεια πόσοι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες μπορούν να πάνε και σε ποιες ειδικότητες. Περιμένουμε λοιπόν το τελευταίο στάδιο  αυτής της διαδικασίας, όπου περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την Κρήτη. Πριν 4-5 μήνες είχαμε δώσει κάποια στοιχεία στην Περιφέρεια Κρήτης, τί κόσμο θα χρειαστούμε και τί ειδικότητες. Πάνω σε αυτό θα δουλέψει το αρμόδιο υπουργείο για να δούμε που θα καταλήξουμε, αλλά σίγουρα είναι μια θετική απόφαση. Γενικότερα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, δηλαδή στην Ισπανία, έχουν πάει για δουλειά περίπου 80.000 – 90.000 άνθρωποι από τις Φιλιππίνες».

Σε ποιες ειδικότητες υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη, υπάρχει έλλειψη σε αρκετές ειδικότητες, όπως μάγειρες, οροφοκόμοι, σερβιτόροι.

«Έρχεται κόσμος και από άλλους κλάδους της οικονομίας. Οπωσδήποτε χρειάζεται χρόνος να μάθουν την δουλειά, αλλά είναι βέβαιο ότι σε ένα βαθμό θα καλυφθούν οι θέσεις. Δεν θα έλεγα ότι θα είναι όλοι άριστοι σε αυτό που θα κάνουν, γιατί θα είναι νέος κόσμος που τώρα μαθαίνει την δουλειά αλλά σιγά σιγά θα βελτιωθούν τα πράγματα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννούλης.

Οι εργαζόμενοι που θα έρθουν από τρίτες χώρες, θα είναι κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Συρία αλλά και Αίγυπτο.

Θέσεις εργασίας στον τουρισμό στην Κρήτη

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μανώλης Γιαννούλης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν σε επίπεδο κάλυψης των θέσεων εργασίας,  λέγοντας πως χαρακτηριστικά πως πολύς κόσμος επιστρέφει στον τουρισμό».

«Εγώ πιστεύω ότι σιγά σιγά η αγορά εξορθολογίζεται. Σαφώς τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από πέρυσι ενώ πέρυσι η προσφορά ήταν πολύ περιορισμένη σε επίπεδο θέσεων εργασίας προσωπικού. Βλέπουμε πλέον ότι πολύς κόσμος επιστρέφει στον τουρισμό. Ήταν απολύτως κατανοητό αυτό που συνέβη πέρυσι, γιατί με την πανδημία δυο χρόνια τα ξενοδοχεία είχαν υπολειτουργήσει, δεν είχαν δουλέψει καθόλου, αντιλαμβάνεστε ότι πολύς κόσμος προσπάθησε να βρει εργασιακή διέξοδο κάπου αλλού, σε άλλους κλάδους, όμως τώρα επιστρέφουν. Πέρσι πήγε καλά ο τουρισμός, οπότε αυτό είναι ένα μήνυμα ότι είμαστε εδώ και ο κόσμος επιστρέφει στη δουλειά, με το γνωστό καθεστώς που επικρατεί και θεωρώ ότι ευνοεί όλους τους εργαζόμενους».

Πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία στα Χανιά

Αρχές Απριλίου αναμένεται να ανοίξουν οι πρώτες ξενοδοχειακές μονάδες στον νομό Χανίων, όπως γνωστοποίησε ο κ. Γιαννούλης:

«Σταδιακά τα ξενοδοχεία θα αρχίσουν να ανοίγουν από αρχές Απριλίου αλλά επί της ουσίας ουσιαστική τουριστική κίνηση θα δούμε μετά τις 5 με 10 Μαΐου, όπως συμβαίνει κάθε χρονιά».

Αύξηση Μισθών

«Τα ξενοδοχεία και ο τουρισμός είναι ο κλάδος, ο οποίος και τα προηγούμενα χρόνια και μέσα στην βαθιά κρίση της οικονομίας μας είχε δώσει αυξήσεις, το ίδιο συνέβη και φέτος. Έχουμε υπογράψει την κλαδική σύμβαση, η οποία προβλέπει αυξήσεις και για φέτος και για του χρόνου, οπότε όλα έχουν δρομολογηθεί».

Ο κ. Γιαννούλης τόνισε πως ο κλάδος του τουρισμού είναι ένας από τους ελάχιστους της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος παρέχει πολύ υψηλότερες αμοιβές από τον κατώτατο νόμιμο μισθό.

Διαμονή Εργαζομένων από άλλες περιοχές

Σχετικά με το εάν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό που έρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και από χώρες του εξωτερικού θα έχουν κάλυψη της διαμονής τους, ο κ. Γιαννούλης δήλωσε πως πάντα υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

«Εάν έρθουν εργαζόμενοι από άλλα μέρη της Ελλάδας ή του εξωτερικού, πάντα υπάρχει διαμονή γι’ αυτούς. Όλα αυτά έχουν προβλεφθεί και τα περισσότερα ξενοδοχεία που έχουν ανάγκη τέτοιο προσωπικό έχουν κάνει τις προβλέψεις τους και έχουν τα αντίστοιχα δωμάτια, προκειμένου να εξυπηρετηθούν αυτοί οι άνθρωποι».

zarpanews.gr

The post Έρχονται και στα Χανιά οι εισαγόμενοι εργαζόμενοι στον τουρισμό – Από ποιες χώρες και σε ποιες ειδικότητες – Πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έρχονται, Χανιά, – Πότε,erchontai, chania, – pote