Όλες οι φορές που ο Κυριάκος Μητσοτάκης “δεν ήξερε τίποτα” μετά από μια κρίση

Από τις εξαγγελίες για τις ελαφρύνσεις μέχρι τις ΜΕΘ του Covid και από τις υποκλοπές μέχρι την τραγωδία των Τεμπών, ο πρωθυπουργός συχνά παρουσιάζεται ως ο άνθρωπος που δεν γνώριζε πολλά. Μόνο που τα γεγονότα, είναι “ξεροκέφαλα”.

Από τη “συγγνώμη για την ευθύνη που μας αναλογεί”, φτάσαμε στο “φταίμε όλοι” και πλέον στο ξαναειπωμένο… “ο πρωθυπουργός δεν ήξερε”. Η διάχυση ευθυνών που επιχειρείται για τα Τέμπη αποσκοπεί στο να βγουν από το κάδρο τα πλέον ανώτατα στελέχη της εξουσίας. Το υπονόησε ο πρώην υπουργός Μεταφορών, κ. Καραμανλής, πως δεν θα χρεωθεί ο ίδιος τα λάθη των… προηγούμενων,

τα είπε την Τρίτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου, αναφέροντας πως ο πρωθυπουργός δεν είχε εικόνα για το “μπάχαλο” στα τρένα.

Η όλη διάχυση ευθυνών καταλήγει μάλιστα σε ξεκάθαρο σχέδιο συγκάλυψης καθώς στη Βουλή θα λάβει χώρα συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου την ημέρα της απεργίας των δημοσιογράφων, με παρουσία του… Γιώργου Γεραπετρίτη και όχι του Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Η αποποίηση των ουσιαστικών ευθυνών εντείνεται στρατηγικά από τη λήξη του εθνικού πένθους και πέρα. Η “γραμμή” είναι πως για το σιδηροδρομικό δυστύχημα φταίει το “βαθύ κράτος” και οι διαχρονικές παθογένειες του Δημοσίου, όπως είχε τονίσει πρόσφατα ο κ. Οικονόμου, αλλά και όπως είχε πει ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο υπουργικό Συμβούλιο της “θλίψης”, ρίχνοντας την ευθύνη στους “εργατοπατέρες”.

Τότε που ο κ. Μητσοτάκης έβλεπε το “προβληματικό κράτος” αλλά δεν έβλεπε τους “γαλάζιους” διορισμούς στην ΕΡΓΟΣΕ.

Γνώριζαν πολύ καλά
Τώρα λοιπόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιμένει. Ότι ο αρχηγός της κυβέρνησης, δεν ήξερε δηλαδή για τις παθογένειες στα τρένα, σχετικά με τις δραματικές ελλείψεις του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου, σε προσωπικό και υποδομές. “Κάνείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι με τέτοιες παθογένειες ο πρωθυπουργός μάχεται από την πρώτη στιγμή. Λέω ότι προφανώς όφειλαν να ξέρουν αυτό το μπάχαλο σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό του ΟΣΕ”, είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, ξεχνώντας φυσικά να αναφερθεί στους χειρισμούς της ίδιας της κυβέρνησης στην οποία βρίσκεται, η οποία αποψίλωσε το προσωπικό των σιδηροδρόμων για χάρη της περίφημης “εξυγίανσης”.



Τα γεγονότα όμως, είναι ξεροκέφαλα. Τον Μάρτιο του 2019, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της ΝΔ για τις υποδομές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριζε ότι η ΝΔ “επιμένει στα έργα της συντήρησης και της αναβάθμισης” του σιδηροδρομικού δικτύου κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση για όσα δεν προχώρησαν.

“Επιμένουμε σε παρεμβάσεις που δεν είναι πολύ ελκυστικές, να το πω πολύ απλά δεν είναι πολύ… σέξι”, έλεγε χαρακτηριστικά. Σημειώνοντας ότι η διαδρομή ΑθήναΘεσσαλονίκη “πρέπει να γίνεται μέσα σε τρεις ώρες”, τόνιζε ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί το υφιστάμενο δίκτυο.

“Όσον αφορά τους σιδηροδρόμους. Επιμένουμε σε παρεμβάσεις που δεν είναι πολύ ελκυστικές, να το πω πολύ απλά δεν είναι πολύ… σέξι. Δεν αφορούνε τρένα τα οποία έρχονται για δέκα ημέρες από την Ιταλία για να μας πείσουν ότι ξαφνικά ως δια μαγείας ότι θα κινούνται με αστρονομικές ταχύτητες σε δίκτυα τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα.

Μάλλον θα εκτροχιαζόντουσαν αν επιχειρούσαμε να τα κινήσουμε με αυτές τις ταχύτητες. Γι’ αυτό επιμένουμε τόσο πολύ στα έργα της συντήρησης και της αναβάθμισης αυτού του δικτύου που από το 2015 και μετά εγκαταλείφθηκε.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, η διαδρομή ΑθήναΘεσσαλονίκη πρέπει να γίνεται σε 3 ώρες. Μόνο αν γίνεται σε 3 ώρες το τρένο μπορεί να γίνει ανταγωνιστικό προς το αεροπλάνο και το αυτοκίνητο.

Αλλιώς δεν έχει νόημα να συζητάμε για ανταγωνιστικό τρένο στον κορμό του σιδηροδρομικού δικτύου. Κι αυτό, μπορεί να γίνει με αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου και όχι με καινούργια φαραωνικά έργα…”, ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του πρωθυπουργού, που μάλλον δείχνει πως γνώριζε για τις παθογένειες που υπήρχαν σε υποδομές, έργα και δυναμικό, παρά τις αιτιάσεις του κ. Οικονόμου.

Αν ο κ. Οικονόμου με τη δήλωσή του – ότι δηλαδή ο πρωθυπουργός δεν είχε λάβει τη δέουσα ενημέρωση – προσπάθησε να “αδειάσει” τον πρώην υπουργό Μεταφορών, τότε πώς εξηγείται το γεγονός πως ο κ. Καραμανλής θα είναι πάλι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ; Ποιος έχει την ευθύνη της ενορχήστρωσης των ψηφοδελτίων αν όχι ο ίδιος ο επικεφαλής της κυβέρνησης;

Όλα αυτά θα φάνταζαν κωμικά, αν δεν ήταν, εν προκειμένω, τραγικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όλες, Κυριάκος Μητσοτάκης “δεν,oles, kyriakos mitsotakis “den