Έντονα ανοδική η πορεία των κρουσμάτων σε όλη την Κρήτη – Τι λέει η έκθεση Σαρηγιάννη

Στις 23/12/21 ξεκίνησε και επίσημα το 5ο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα λόγω της ταχείας διασποράς του στελέχους Ο του SARS-CoV-2 η οποία εκτιμάται από τα σχετικά δεδομένα ότι πλέον έχει ξεπεράσει το 95% των νέων κρουσμάτων, όπως συμπεραίνει η έκθεση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή:

Στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν 1395 κρούσματα παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με προχθές, και συνεχίζει

έντονα ανοδικά.

Το ίδιο συμβαίνει και στα Χανιά με 758 κρούσματα.

Μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 420 κρούσματα, και παρατηρείται αύξηση του ρυθμού ανόδου.

Στο Λασίθι παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές, καθώς εντοπίστηκαν 262 κρούσματα, και η πορεία συνεχίζει σε έντονα ανοδική.

Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 12,0% (η ημερήσια τιμή είναι 7,7%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) μειώθηκε στο 2,47 (Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνει καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα).

Η πτωτική τάση που είχε διαμορφωθεί από τις 26/11, έχει πλέον αντιστραφεί, λόγω της διασποράς του στελέχους Ο στην κοινότητα, και αντικατοπτρίζεται στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών), ο οποίος ξεπέρασε τις 34000 (34140).

Η αποκλιμάκωση της πανδημίας που είχε παρατηρηθεί, οφείλονταν στο συνδυασμό των επιπέδων ανοσίας του πληθυσμού (επίκτητη και φυσική), αλλά και στον πολύ μεγάλο αριθμό των τεστ συνολικά (μοριακά και rapid), αλλά και των self- test που πραγματοποιούνται καθημερινά, των οποίων ο αριθμός έχει φθάσει σε ημερήσια βάση τις 700.000. Όσον αφορά τη διαμόρφωση της ανοσίας, αξίζει να επισημανθεί ότι η επιτάχυνση των νέων εμβολιασμών είναι θετική εξέλιξη και πρέπει να διατηρηθεί.

Μέχρι το τέλος του έτους φτάσαμε στο να είναι πλήρως εμβολιασμένοι με 2 δόσεις το 65,5% του πληθυσμού. Αντίστοιχα όμως, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η διατήρηση της ανοσίας στους ήδη εμβολιασμένους που έχουν ξεπεράσει το εξάμηνο από τον εμβολιασμό και με της δεύτερη δόση με τη χορήγηση της τρίτης δόσης, έτσι ώστε να μην αντισταθμιστούν οι νέοι εμβολιασμοί, από άτομα στα οποία θα έχει παρέλθει η ανοσία. Σήμερα έχει εμβολιαστεί με 3 δόσεις το 32,8% του πληθυσμού.

Είναι κρίσιμο για την επιτυχή αντιμετώπιση της κλιμάκωσης της διασποράς του στελέχους Ο να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός με τη 3η δόση και ο εμβολιασμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (5-18). Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα των συνδυαστικών αυτών εργαλείων πρόληψης της διασποράς, θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος της μετάλλαξης Ο.

Η επιδημιολογική εικόνα την Τρίτη σε σχέση με την προηγούμενη Τρίτη, παρουσιάζεται στα συγκριτικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα που δίνονται στο Σχήμα 59.

Όσον αφορά επιμέρους περιοχές, όλες βρίσκονται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχές ανησυχίας.

Η αποτύπωση των τάσεων στις επιμέρους περιοχές, παρουσιάζεται στο Σχήμα 61, όπου παρουσιάζεται ο ρυθμός μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών.

Θετικές τιμές του ρυθμού μεταβολής υποδηλώνουν άνοδο, ενώ αρνητικές τιμές υποδηλώνουν πτωτική πορεία. Το σχήμα αυτό είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό, γιατί οι τιμές που παρουσιάζονται είναι κανονικοποιημένες ως προς τον πληθυσμό, και η σύγκριση των τάσεων ανάμεσα στις επιμέρους περιοχές είναι άμεση.

Με βάση το Σχήμα 61, αλλά και τη συνολικότερη πορεία των τελευταίων ημερών όπως αυτή αποτυπώνεται στο Σχήμα 58 (πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt ανά περιοχή), όλες οι περιοχές της χώρας πλέον εμφανίζουν ανοδική τάση, με πιο έντονη στη Φλώρινα, τη Ρόδο, τη Θεσπρωτία, την Πιερία, την Αρκαδία, τη Καρδίτσα, την Κοζάνη, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, την Αττική και το Ηράκλειο, ακολουθούμενες από όλες τις υπόλοιπες επιμέρους περιφερειακές ενότητες.

Στις περιοχές που εμφανίζουν την πιο έντονη ανοδική πορεία συνιστούμε κινητοποίηση κλιμακίων του ΕΟΔΥ για αυξημένους ελέγχους με rapid test και καλή ιχνηλάτηση επαφών των θετικών περιπτώσεων, εντατικοποίηση των ελέγχων σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν σήμερα και λήψη ή επιμήκυνση της ισχύος περιοριστικών της διασποράς μέτρων, ενώ συνιστάται εντατικοποίηση των αλληλουχίσεων των δειγμάτων που λαμβάνονται από τις περιοχές αυτές για ταχεία ανίχνευση πιθανής διασποράς της μεταλλαγής Ο (ιδιαίτερα στη Φλώρινα, τη Ρόδο, τη Θεσπρωτία, την Πιερία, την Αρκαδία, τη Καρδίτσα, την Κοζάνη, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, την Αττική και το Ηράκλειο).

Προσοχή χρειάζεται ξανά πέρα από την Αττική και στη Θεσσαλονίκη, όπου συνεχίζει να υπάρχει σημαντική διασπορά και να διαμορφώνεται επίσης έντονα ανοδική πορεία, και βέβαια δημιουργεί έντονη ανησυχία ιδιαίτερα σε σχέση με την έντονη πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ σχετικά με τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19.

Με δεδομένα τα υπάρχοντα ανοίγματα οικονομικών δραστηριοτήτων, την παρουσία των μεταλλάξεων (και ιδίως της Β.1.1.529) και τις μετακινήσεις πληθυσμού είναι ακόμα πιο σημαντική η τήρηση των μέτρων, με κυριότερη την ορθή και μαζική εφαρμογή των self-test, με ταυτόχρονη αύξηση της ιχνηλασίας των επαφών των ανιχνευθέντων ως θετικοί και καραντίνα 14 ημερών για τους συμπολίτες μας που θα επιβεβαιωθεί ότι είναι θετικοί στην μόλυνση με SARS-CoV-2 ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί.

Η σημασία και η αποτελεσματικότητα του αυξημένου αριθμού test και του εμβολιασμού έχει ήδη φανεί από τον Απρίλιο και έπειτα. Με δεδομένη την εμφάνιση και γρήγορη ανάπτυξη της διασποράς της B.1.1.529 (Ο), ο πλήρης εμβολιασμός (με τρεις δόσεις για διατήρηση της ανοσίας) του συνολικού πληθυσμού είναι σε συνδυασμό με τη μαζική και συχνή χρήση self–test από όλους (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους) οι δύο πιο αποτελεσματικές γραμμές άμυνας που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε ΑΜΕΣΑ αυτό το πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος του SARS–CoV-2.

enikos.gr

The post Έντονα ανοδική η πορεία των κρουσμάτων σε όλη την Κρήτη – Τι λέει η έκθεση Σαρηγιάννη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα