Ενώ το Manassa Rose περιμένει… Το ναυαγισμένο ιστιοφόρο έκανε «γενέθλια» στον βυθό της Σούδας | Photos

Ούτε τα ναυάγια πλοίων μπορούν να ξεφύγουν από τα γρανάζια της  γραφειοκρατίας, με την περιπλοκότητα του ελληνικού και διεθνούς θεσμικού πλαισίου να καθυστερούν για μήνες ή και χρόνια την ανέλκυσή τους.

Για το θέμα μίλησε στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ν. Χανίων, Δημήτρης Βιριράκης, με την αφορμή της συμπλήρωσης ενός έτους από το ναυάγιο του ιστιοφόρου CORAL που στοίχισε την ζωή του Βρετανού ιδιοκτήτη του. (ΕΔΩ)

Το ιστιοφόρο, έναν χρόνο μετά παραμένει στο σημείο με τον κ. Βιριράκη

να εξηγεί ότι «παρότι θέλουμε σφόδρα να το απομακρύνουμε, έχει κολλήσει η δικογραφία λόγω του θανάτου του Βρετανού. Ως προς την αποδοχή, δεν έχουν βρεθεί οι κληρονόμοι, γιατί ο νόμος λέει ότι είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη να κάνει την ανέλκυση. Εκεί έχουμε κολλήσει».Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό, «το τελευταίο έγγραφο με ημερομηνία 31 Ιανουαρίου που έφυγε από το Λιμεναρχείο Χανίων ζητά από τον Εισαγγελέα να μεσολαβήσει στο Ειρηνοδικείο Βάμου να δει τι γίνεται με την υπόθεση».Σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση, το σκάφος αξίζει περίπου 1 εκ ευρώ ενώ το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανέλκυση μπορεί να φτάσει και τα 100.000 ευρώ «τα οποία για να τα δώσουμε εμείς ως νομαρχιακό λιμενικό ταμείο πρέπει να υπάρχει κάποια νόμιμη διαδικασία» σημείωσε ο κ. Βιριράκης.

Φωτό από http://sadentrepese.blogspot.com/

Απαισιοδοξία για το Manassa Rose 

Ως εκ τούτου, για την υπόθεση του Manassa Rose δεν προκύπτει αισιοδοξία, καθώς το μεν φορτίο ήταν ασφαλισμένο, το πλοίο όμως όχι.

«Θα είμαι λίγο απαισιόδοξος. Αν το σκάφος που είναι μέσα στο λιμάνι και παρεμποδίζει και τη ναυσιπλοΐα δεν έχει απομακρυνθεί εδώ και έναν χρόνο, τότε το άλλο που είναι εμπορικό και είναι και εκτός ζώνης λιμένα και απ’ ό,τι έχουμε μάθει δεν έχει και ασφάλεια, δεν το βλέπω να φεύγει γρήγορα» τόνισε και προσέθεσε ότι πρέπει να γίνουν διαδικασίες πολύ σύνθετες με μεταφράσεις και επιδόσεις εγγράφων μέσω Πρεσβειών και να περάσουν κάποια χρονικά διαστήματα ώστε να μπορέσει το κράτος να επέμβει» τόνισε ο κ. Βιριράκης.

Όπως εξήγησε, «το σκάφος είχε ληγμένα χαρτιά. Μιλάμε για ένα σκάφος 40 ετών που έχει αλλάξει πάνω από 10-12 ιδιοκτήτες και που το πιστοποιητικό ναυσιπλοϊάς του είχε λήξει. Ξαφνικά εμφανίστηκε μια παράταση με φαξ, η οποία ήταν μέχρι 31/1 χωρίς να συνοδεύεται από την ασφάλιση, κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Οπότε για το φορτίο ενδιαφέρονται, για το σκάφος δεν ενδιαφέρεται κανείς και δυστυχώς δεν μπορείς να κατασχέσεις το φορτίο για τα έξοδα της ανέλκυσης» συμπλήρωσε.

zaeranews.gr

The post Ενώ το Manassa Rose περιμένει… Το ναυαγισμένο ιστιοφόρο έκανε «γενέθλια» στον βυθό της Σούδας | Photos| Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα