Εκστρατεία ΣΥΡΙΖΑ για το «πλιάτσικο» με τα τεστ – «Πανδημικό μπάχαλο» στο Μαξίμου

Αιχμή του δόρατος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το ζήτημα των διαγνωστικών, δηλαδή PCR και rapid test, με τις εικόνες με ατελείωτες ουρές πολιτών των τελευταίων εικοσιτετραώρων για ένα τεστ να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Η Κουμουνδούρου θέτει ακόμη πιο επιτακτικά το θέμα της δωρεάν συνταγογράφησης των μοριακών και rapid

test, παραπέμποντας στην ευρωπαϊκή πρακτική που ακολουθείται. Στη σφοδρή μετωπική επίθεση «δώρο» αποτέλεσαν οι δηλώσεις τόσο του Υπουργού Υγείας, κ. Πλεύρη που χαρακτήρισε τα test των διαγνωστικών κέντρων (60 και 20 ευρώ αντίστοιχα) «προσιτά», καθώς και η «αδιανόητη» προτροπή Γκάγκα να μην κάνουν οι πολίτες PCR test, που είναι τα μόνα απολύτως αξιόπιστα, αν έχουν θετικό rapid για να αποφεύγουν την πολύωρη ταλαιπωρία.

«Μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 240 ευρώ τουλάχιστον για να κάνει από ένα μοριακό τεστ την εβδομάδα. Δηλαδή και απίστευτη οικονομική επιβάρυνση μέσα στο καθεστώς ακραίας ακρίβειας και μείωσης του εισοδήματος και πλημμελής ιχνηλάτηση της πορείας της πανδημίας ακριβώς γιατί ο κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει οικονομικά» σημειώνει αξιωματούχος της Κουμουνδούρου.

Πέραν αυτών των δύο σημείων, η αξιωματική αντιπολίτευση στέκεται σε ένα ακόμα σημείο, κάνοντας λόγο για «ακραίο μαυραγοριτισμό» με «πλάτες» του ίδιου του κ. Μητσοτάκη και Πλεύρη: Στο ότι ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με την άρνηση της κυβέρνησης για δωρεάν συνταγογράφηση και εκτέλεση μοριακών και rapid τεστ, θησαυρίζουν απομυζώντας το περιορισμένο και λόγω της ακρίβειας εισόδημα των Ελλήνων.

Για αυτό το λόγο και καλούν τον κ. Πλεύρη, «αντί να παριστάνει τον πλασιέ διαγνωστικών κέντρων που θησαυρίζουν ας πει πως είναι φθηνά τα rapid και τα μοριακά τεστ στις οικογένειες που «ματώνουν» πληρώνοντας από την τσέπη τους κάθε εβδομάδα δεκάδες ως κι εκατοντάδες ευρώ για να δουν αν έχουν νοσήσει και για να βγάλουν πιστοποιητικό νόσησης και οι οποίες είναι υποχρεωμένες να κάνουν μοριακό τεστ.

«Όσο για την πλήρη επιδημιολογική καταγραφή στη χώρα μας, είναι τόσο καλή που δύο ημέρες πριν τα 35.000 κρούσματα οδηγούσε τον ίδιο τον κ. Πλεύρη να δηλώνει πως όλα βαίνουν καλώς και είναι αισιόδοξος», συμπληρώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης με τα τεστ

Όπως σημειώνουν από το επιτελείο του κ. Τσίπρα, στην πλειονότητα των κρατών- μελών της ΕΕ υπάρχει συνταγογράφηση και δωρεάν πρόσβαση σε pcr και rapid test, ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχει υποψία κρούσματος.

Στην Κύπρο το pcr τεστ κοστίζει 20 ευρώ όταν στην Ελλάδα στοιχίζει 60 ευρώ, ενώ στη Γερμανία, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο πολίτης δικαιούται δωρεάν μοριακό και ράπιντ τεστ ακόμα και με την υποψία μόνο πως μπορεί να έχει νοσήσει. (Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Μανώλη Καλουδά για το τι συμβαίνει με τη συνταγογράφηση των τεστ σε άλλες χώρες εδώ)

Πολιτική αλλαγή

Παράλληλα πάντως, η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου για την πορεία της πανδημίας επιβεβαίωσε πως η παραίτηση της κυβέρνησης και η πολιτική αλλαγή με προοδευτικό πρόσημο πλέον μπορεί να είναι η μόνη διέξοδος από το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα στην πανδημία.

Στην απόφαση του οργάνου σημειώνεται πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει οριστικά το δρόμο της αλαζονείας, του αυταρχισμού, του κοινωνικού και πολιτικού διχασμού, της απόσυρσης από την πραγματικότητα» και πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση απευθύνεται στην κοινωνία.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «απευθύνουμε έκκληση στην κοινωνία και στους πολίτες να μην υποτιμήσουν τον κίνδυνο, να μην εφησυχάσουν, να τηρούν τα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού και προστασίας της Δημόσιας Υγείας, να εμβολιαστούν καθολικά χωρίς ενδοιασμούς και να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια όταν εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα».

Μάλιστα υπενθυμίζονται όλες οι προηγούμενες απόπειρες του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργηθούν συνθήκες πολιτικής συνεννόησης απέναντι στην πανδημία όπως για παράδειγμα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών η ακόμη περισσότερο η πρόταση για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής ώστε να υπάρξει επιμερισμός του πολιτικού κόστους που θα συνεπάγονταν τυχόν δύσκολες αποφάσεις, και οι οποίες απορρίφθηκαν αλαζονικά από το μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας πλέον ως μονόδρομο την προοπτική πολιτικής αλλαγής.

Πακέτο μέτρων

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου προτείνουν ακόμα επτά μέτρα για την αντιμετώπιση του κύματος της πανδημίας:

Σχέδιο επείγουσας ανάγκης για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ΕΣΥ, με γενναία στήριξη των δημόσιων δομών υγείας και του ανθρώπινου δυναμικού τους, με μόνιμες προσλήψεις και αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας και αμοιβής του προσωπικού και, κυρίως, με επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και πλήρη αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων στην κατεύθυνση της ενιαίας ταχύτητας του συστήματος και της επιστράτευσης όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων της χώρας.

Επιτάχυνση του καθολικού εμβολιασμού και ειδικά της 3ης δόσης, που αποδεδειγμένα συμβάλλει στην προστασία και από τη μετάλλαξη Όμικρον. Διεθνείς πρωτοβουλίες για απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων και των φαρμάκων κατά της covid-19, για την άρση των παγκόσμιων ανισοτήτων στη φροντίδα υγείας.

Αναχαίτιση της διασποράς του ιού με συστηματικό έλεγχο της τήρησης των περιοριστικών μέτρων με συνεχή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.
Αναβάθμιση της επιδημιολογικής επιτήρησης, της έγκαιρης διάγνωσης και της συστηματικής ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, με δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών σε συνταγογραφούμενα και αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ μοριακά και rapid τεστ.

Τροποποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα σχολεία και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για να μπορούν να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια τη νέα χρονιά.

Ουσιαστική επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος, με δράσεις αγωγής υγείας στην κοινότητα και προώθησης της κουλτούρας του εμβολιασμού ως πράξης όχι μόνο ατομικής προστασίας, αλλά και κοινωνικής αλληλεγγύης απέναντι σε ευάλωτους συνανθρώπους μας. Αξιοποίηση καλών πρακτικών άλλων χωρών (π.χ. Πορτογαλία) με στοχευμένες δράσεις “πόρτα-πόρτα” των υπηρεσιών του ΕΣΥ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οικονομική στήριξη σε πληττόμενους ανάλογη με τα περιοριστικά μέτρα σε κλάδους, επιχειρήσεις και κατηγορίες εργαζομένων, ιδιαίτερα στην εστίαση και τον πολιτισμό.

ieidiseis.gr

The post Εκστρατεία ΣΥΡΙΖΑ για το «πλιάτσικο» με τα τεστ – «Πανδημικό μπάχαλο» στο Μαξίμου appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα