Αξέχαστες πρωτοχρονιές στο καθήκον: Στελέχη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής αφηγούνται…

Μέρες χαλάρωσης και διασκέδασης για τον πολύ κόσμο, μέρες αυξημένης ετοιμότητας για τα σώματα ασφαλείας στα Χανιά. Δύο στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα Χανιά αφηγούνται στο zarpanews.gr ιστορίες που θυμούνται από τέτοιες μέρες…

Μια κωμικοτραγική εμπειρία παραμονής Πρωτοχρονιάς με μεθυσμένο οδηγό μεταφέρει στο zarpanews.gr,

ο πρώην διοικητής της Τροχαίας Χανίων, Ευτύχης Μαρκαντωνάκης.

Όπως τονίζει, «πάντα τις μέρες αυτές δίνεται η οδηγία από το Αρχηγείο για έξτρα περιπολίες και αυξημένα μέτρα που υλοποιούνται από τις κατά τόπους διευθύνσεις και ειδικά εδώ στα Χανιά σε συνεχόμενη βάση. Τις μέρες αυτές υπάρχει αυξημένη δύναμη στους δρόμους, αυξημένοι έλεγχοι και κάθε χρόνο όπως και φέτος θα είναι πάρα πολλοί συνάδελφοι στον δρόμο.

Σίγουρα αυτές οι μέρες είναι δύσκολες για εμάς. Δυστυχώς αυτές τις μέρες, η μεγάλη πλειοψηφία των περιστατικών που διαχειριστήκαμε και μας έχουν μείνει αξέχαστα είναι τραγικά περιστατικά. Έχουν συμβεί πολλά κατά καιρούς αλλά δεν θα ήθελα να αναφερθώ συγκεκριμένα γιατί πονάνε. Πονάνε ανθρώπους που έχουν χάσει τους δικούς τους, πονάνε κι εμάς».

Όπως διαπιστώνει, συνήθως αυτές τις μέρες, κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι είναι μοναχικοί, επιβαρύνεται η ψυχολογική τους κατάσταση και οδηγούνται στην κατανάλωση αλκοόλ. Γι’ αυτό και αυξάνονται οι δικοί μας έλεγχοι. Ο στόχος μας δεν είναι να τιμωρήσουμε αυτούς τους ανθρώπους αλλά να προστατεύσουμε την κοινωνία από αυτούς αλλά και τους ίδιους.».

Ένα συμβάν που θυμάται χαρακτηριστικά, είναι στη διάρκεια ελέγχων για κατανάλωση αλκοόλ σε οδηγούς:

«Τότε ένας οδηγός, μεθυσμένος, μου λέει, “Γράψε με, κάνε ό,τι θες, εγώ ξέρω τον διοικητή!»… «Ξέρω τον διοικητή!  Και στο μεταξύ ο ίδιος ο διοικητής να του κάνει τον έλεγχο» θυμάται!

«Καλοί» και… επιθετικοί μεθυσμένοι

Όπως εξηγεί ο κ. Μαρκαντωνάκης, «Αυτήν την εποχή άνθρωποι που έχουν κάποιο πρόβλημα γενικά δυσκολεύοτναι πάντα τις γιορτές και καταναλώνουν αλκοόλ αλόγιστα, χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες. Πολλοί από αυτούς πίνουν και γελάνε, δηλαδή κάνουν πλάκα, είναι συνεργάσιμοι, δεν δημιουργούν προβλήματα. Αρκετοί όμως από αυτούς όταν πίνουν γίνονται μαινόμενοι ταύροι. Γι’ αυτό και η παροιμία που λέει «Είδε ο τρελός τον μεθυσμένο και τον φοβήθηκε. Γι’ αυτό και είναι ακόμα πιο δύσκολο το έργο μας. Όταν έχουμε απέναντι μας έναν τέτοιον άνθρωπο, δεν τον αντιμετωπίζουμε σαν εγκληματία γιατί αυτός ο άνθρωπος εκείνη τη στιγμή συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο γιατί είναι υπό την επήρεια αλκοόλ και όταν τον δεις και δεν έχει πιει να είναι καλύτερος από εμάς. Πρέπει λοιπόν να τον αντιμετωπίσεις με σεβασμό και με τη δέουσα σοβαρότητα αλλά και να εφαρμόσεις τον νόμο και να κάνεις τα προβλεπόμενα. Γι’ αυτό πάντα με τα περιστατικά αυτά δυσκολευόμαστε πάντα».

Πρωτοχρονιά 2015 στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

Δεν είναι μόνο οι αστυνομικοί σε υπηρεσία τις γιορτές. Το ίδιο συμβαίνει και με τους πυροσβέστες και στα Χανιά, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, τις γιορτινές μέρες έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν κάθε είδους περιστατικά, από φωτιές μέχρι πλημμύρες.

Ο Πυρονόμος Δημήτρης Χατζηδάκης, αξιωματικός υπηρεσίας στον Πυροσβεστικό Σταθμό Χανίων, θυμάται την κατάσταση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Πρωτοχρονιά του 2015, μαζί με όλο το προσωπικό της υπηρεσίας:

“Πολλά συμβάντα τυχαίνουν αυτές τις μέρες, μικρά ή μεγαλύτερα. Άλλα τα θυμόμαστε, άλλα όχι, άλλα προσπαθούμε να τα ξεχάσουμε. Θυμάμαι παραμονή Πρωτοχρονιάς πριν από πέντε ή έξι χρόνια τη μεγάλη νεροποντή που είχε συμβεί και είχαμε πολλές πλημμύρες. Δουλεύαμε όλη τη νύχτα και όλη την επόμενη μέρα. Χρειάστηκε να κάνουμε πολλές διασώσεις ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί σε πλημμυρισμένα σπίτια και αυτοκίνητα στην εθνική οδό. Και αντλήσεις κάναμε φυσικά, αλλά ο αριθμός των διασώσεων ήταν πολύ μεγάλος”, λέει ο κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης

Η κατάσταση ήταν τέτοια, που χρειάστηκε η κινητοποίηση όλου του προσωπικού για να αντιμετωπιστεί:

“Ήταν σε επιφυλακή όλος ο σταθμός τότε και είχαν έρθει και από γειτονικές υπηρεσίες για ενίσχυση. Η υπερένταση που έχεις εκείνη τη στιγμή δε σε αφήνει να σκεφτείς κάτι. Το μόνο που σκέφτεσαι είναι να κάνεις αυτό που πρέπει, αυτό που χρειάζεται”, αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης.

Βέβαια, δεν είναι κάθε Πρωτοχρονιά η κατάσταση τόσο… δραματική. Όμως, για τους ανθρώπους που υπηρετούν στην Πυροσβεστική, το να περάσουν τις γιορτινές μέρες με τους συναδέλφους τους και όχι με την οικογένειά τους, είναι σύνηθες φαινόμενο:

“Όπως όλα τα σώματα ασφαλείας, δεν έχουμε ούτε εμείς αργίες και γιορτές. Περνάμε με τους συναδέλφους αυτές τις μέρες. Εγώ υπηρετώ 20 χρόνια πια, βέβαια δεν πέφτει κάθε χρόνο να είμαστε υπηρεσία τις γιορτινές μέρες, είναι ανάλογα με το πώς πέφτει το πρόγραμμα. Προσπαθούμε να είναι κάπως μοιρασμένο.”

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι πυροσβέστες των Χανίων θα περάσουν την αλλαγή του έτους στο καθήκον, ευχόμενοι να μη χρειαστεί η επέμβασή τους πουθενά, όχι μόνο την Πρωτοχρονιά, αλλά και τις υπόλοιπες ημέρες του νέου έτους. Και ο Δημήτρης Κατσιφαράκης, αναπληρωτής διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού Χανίων, στέλνει τις ευχές του σε όλους τους Χανιώτες:

Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Κατσιφαράκης

“Το Πυροσβεστικό Σώμα, 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες τον χρόνο είναι έτοιμο να επέμβει σε κάθε είδος συμβάντος που θα του ζητηθεί. Έτσι και αυτή την παραμονή Πρωτοχρονιάς είμαστε στις θέσεις μας, μακριά από τις οικογένειές μας, μαζί όμως με τους συναδέλφους μας, τη δεύτερη οικογένειά μας. Το νέο έτος ευχόμαστε να είναι γεμάτο υγεία για όλους και να επανέλθουμε επιτέλους στην κανονικότητά μας”.

zarpanews.gr

The post Αξέχαστες πρωτοχρονιές στο καθήκον: Στελέχη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής αφηγούνται… appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα