«Είναι αστείο να μιλάμε για καρκινογένεση» – Τι λέει Χανιώτης tatoo artist για τα επικίνδυνα χρωματιστά μελάνια

Ανησυχία στους λάτρεις των τατουάζ αλλά και στους δημιουργούς αυτών, προκάλεσε η είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει από τις 4 Ιανουαρίου χρωματιστά μελάνια, τα οποία έχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες για τον άνθρωπο.

Στα Χανιά, ένας εκ των πιο γνωστών στο επάγγελμα, tatoo artist, ο Δημήτρης Ρόζης, μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση, λέγοντας πως στη χώρα μας δεν ισχύει κάτι τέτοιο

και το κράτος δεν έχει δώσει καμία οδηγία για το θέμα. Ο ίδιος είπε πως αυτό αφορά παιχνίδι μεταξύ των εταιρειών.

«Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση και καμία τέτοια ενέργεια από την κυβέρνηση, από το κράτος, από πουθενά. Το έχουν διασπείρει απλά τα σάιτ και κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης, χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει καμία απαγόρευση. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Η αρχική απαγόρευση αφορούσε το μπλε και το πράσινο χρώμα, που ξέραμε κι εμείς, αλλά στην Ελλάδα δεν έχει συμβεί και στα περισσότερα κράτη δεν έχει συμβεί.»

Ήδη, όπως έχει γίνει γνωστό, 7 χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη οδηγία.

Η είδηση αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να βάλει ένα τέλος στα μελάνια που περιέχουν ουσίες που ενδεχομένως προκαλούν καρκίνο ή γενετικές μεταλλάξεις. Το γεγονός αυτό διαψεύδει κατηγορηματικά ο κ. Ρόζης, λέγοντας: «Έχει διαρρεύσει μια λάθος πληροφορία. Η βιομηχανία του τατουάζ είναι μια βιομηχανία πάρα πολλών δισεκατομμυρίων ετησίως. Των μελανιών είναι μια βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων. Είναι ένα παιχνίδι εταιρειών απ’ ότι έχουμε καταλάβει οι τατού άρτιστ, που προσπαθούν καινούριες εταιρείες να μπουν στο χώρο, διώχνοντας τις παλιές, λέγοντας ότι κάποια συστατικά είναι επικίνδυνα, το οποίο δεν έχει αποδειχθεί πουθενά, έχουν γίνει έρευνες. Δεν έχει αποδειχθεί ποτέ, ότι είναι καρκινογόνα ή ότι έχουν κάποια άλλη επίπτωση στον οργανισμό. Δεν υπάρχει καμία επίσημη έρευνα που να το αποδεικνύει. Είναι πολύ αστείο να συζητάμε για πιθανή περίπτωση καρκινογένεσης και απαγόρευσης γι’ αυτό, όταν υπάρχουν επίσημες καρκινογενέσεις με το τσιγάρο, με μεταλλαγμένα τρόφιμα.»

Ο κ. Ρόζης δήλωσε πως για το θέμα είναι σε εξέλιξη έρευνα, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022.

Ήδη οι δημιουργοί των τατουάζ και στα Χανιά χρησιμοποιούν οικολογικά ακόμα και βίγκαν (vegan) μελάνια. «Με τα μελάνια που χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή έχουν περάσει δεκαετίες. Θα είχε φανεί κάτι. Μιλάμε για δυο συγκεκριμένα συστατικά. Αν αποδειχθεί ότι όντως υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μιλάμε για μια τέχνη δεκάδων χρόνων, απλά θα αλλάξουν τα συστατικά. Ήδη προσπαθούν να το κάνουν στις χώρες που έχει απαγορευτεί, απλά μέχρι στιγμής, με την καινούρια σύσταση, δεν έχουν διάρκεια τα μελάνια. Ακόμα ψάχνουν την καινούρια σύσταση.»

Στα Χανιά, οι περισσότεροι πολίτες που κάνουν για πρώτη φορά τατουάζ είναι ηλικίας 20 έως 35 ετών.

zarpanews.gr

The post «Είναι αστείο να μιλάμε για καρκινογένεση» – Τι λέει Χανιώτης tatoo artist για τα επικίνδυνα χρωματιστά μελάνια appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα