Ειδικός εντομολόγος στα Χανιά για την κάμπια του πεύκου – Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί | Video+Photos

| Video+Photos

Δείγματα από πεύκα στην περιοχή του Πρεβαντόριου στα Χανιά έλαβε το πρωί της Τετάρτης ο εντομολόγος – ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Συστημάτων του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Πάνος Πετράκης. Ο ειδικός επιστήμονας βρίσκεται στην πόλη έπειτα από πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δασών, ώστε να αποσαφηνίσει το μέγεθος του προβλήματος με την Thaumetopoea pityocampa (κάμπια του πεύκου) αλλά και ξεκαθαρίσει αν υπάρχουν άλλες ασθένειες ή έντομα που μπορεί να πλήξουν τα

δέντρα μετά την ήδη γνωστή κάμπια.

Τα δέντρα δεν πεθαίνουν από την κάμπια, αλλά…

“Γενικά το έντομο αυτό δεν ξεραίνει το υπόστρωμα, το πεύκο είναι πολλά χρόνια ξενιστής του και “προσέχει” να μην πεθάνει το δέντρο, γιατί το χρειάζεται. Η πεταλούδα δεν τρώει σχεδόν καθόλου, εκείνο που τρώει είναι οι προνύμφες της. Βλέπουμε μικρά σκουληκάκια που τρώνε τις βελόνες. Αποτυπώνεται αυτό στους δακτύλιους του πεύκου, μικραίνει την ανάπτυξή του και το εξασθενεί. Αυτό δίνει την ευκαιρία σε άλλα έντομα, ξυλοφάγα ή καμπιοφλοιοφάγα, να προκαλέσουν τη νέκρωση του πεύκου. Μέχρι στιγμής η πιθανότητα να έχουν νεκρωθεί τα δέντρα είναι μηδέν, από όσα έχω δει ως τώρα. Φέτος όμως πολύ φοβάμαι, έχοντας δει και άλλα μέρη στην Ελλάδα όπως στην Επίδαυρο, ότι την κάμπια θα ακολουθήσουν τα καμπιοφλοιοφάγα που προανέφερα”, δήλωσε ο κ. Πετράκης.Πράγματι, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία παραπάνω, το δέντρο μπορεί να έχασε την κάλυψή του, αλλά ήδη έχει ξεκινήσει να βγάζει νέες πράσινες βελόνες.

Εκτεταμένη προσβολή στα Χανιά

Η διευθύντρια Δασών Χανίων, Πολύμνια Σκλαβάκη, η οποία βρέθηκε επίσης στο σημείο, ανέφερε ότι το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο στα βόρεια του νομού, όχι όμως και στα νότια:

“Η προσβολή είναι κυρίως στη βόρεια πλευρά. Ειδικά σε όλη την περιοχή του Ακρωτηρίου είναι πολύ έντονο το φαινόμενο, στους Αγίους Αποστόλους, το Βαρύπετρο, στα βόρεια του δήμου Αποκορώνου.  Το άγχος μας φέτος, και γι’ αυτό απευθυνθήκαμε στον καθ’ ύλην αρμόδιο, τον κ. Πετράκη, είναι να δούμε αν υπάρχουν άλλου είδους προσβολές διότι είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα σε οριακά περιβάλλοντα όπως εδώ. Αν χρειαστεί να γίνει παρέμβαση από μας, η δαπάνη θα ζητηθεί από το ΥΠΕΝ και θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών”, είπε η κα Σκλαβάκη.

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πετράκης δήλωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα ψεκάσματος με σκευάσματα που περιέχουν κατάλληλο μικροοργανισμό, ενώ άλλη μια προσέγγιση είναι να απελευθερωθούν έντομα – φυσικοί εχθροί της κάμπιας:

“Μέσα στην πόλη δεν μπορείς να βάλεις δηλητήρια. Παλιά βάζανε Dimilin, το οποίο σκοτώνει από κουνούπι μέχρι ελέφαντα – και ανθρώπους ακόμα. Αυτό είχε κάνει μεγάλο κακό, γιατί σκότωσε τα ωφέλιμα έντομα, όλους τους φυσικούς εχθρούς της κάμπιας του πεύκου. Το μόνο εγκεκριμένο μέσο αυτή τη στιγμή είναι ο bacillus thuringiensis, ένας μικροοργανισμός με τον οποίο ψεκάζουμε, κάθεται στη βελόνα και αφού τη φάει η κάμπια, αναπτύσσεται μέσα στο στομάχι της. Εκκρίνει μια τοξίνη, πρήζεται το μεσέντερο, το στομάχι της κάμπιας και αυτή σταματάει να τρώει και πεθαίνει”, εξήγησε ο κ. Πετράκης.

Σε συζήτηση που είχε με τους παριστάμενους ο εντομολόγος περιέγραψε τον κύκλο ζωής του εντόμου και τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται, επισημαίνοντας ότι η απελευθέρωση φυσικών εχθρών θα ήταν η πιο έξυπνη προσέγγιση, καθώς, αν τα έντομα αυτά μπορέσουν να ευδοκιμήσουν στην περιοχή, η κάμπια θα αποκτήσει μόνιμους φυσικούς εχθρούς που θα μειώσουν σταθερά τον πληθυσμό της και την έκταση που πλήττει.

Βέβαια, υπάρχει και η δυνατότητα να κοπούν με μηχανικό τρόπο – από συνεργεία δηλαδή – οι φωλιές που υφαίνουν οι προνύμφες πάνω στα δέντρα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μεγάλες δασικές εκτάσεις.

Ο δήμος Χανίων 

“Η υπηρεσία πρασίνου και περιβάλλοντος έχει προβεί στους καθιερωμένους ψεκασμούς τον Σεπτέμβριο και σε κάποια σημεία και σε κάποια σημεία κάναμε και επαναληπτικούς τον Οκτώβριο. Οι γεωπόνοι της υπηρεσίας και το δασαρχείο μας εξήγησαν ότι το χρονικό διάστημα που διανύουμε δεν γίνεται παρά μόνο να κόψουμε τις φωλιές. Θα μας πει ακριβώς ό κ. Πετράκης τί θα πρέπει να κάνουμε και ό,τι χρειαστεί να κάνουμε για την υγεία των δέντρων, θα το κάνουμε”, δήλωσε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και Πρασίνου, Μιχάλης Τσουπάκης.

Ο εντομολόγος Πάνος Πετράκης θα παραμείνει και τις επόμενες ημέρες στα Χανιά, συγκεντρώνοντας δείγματα από πεύκα σε διάφορες περιοχές.

Δείτε δηλώσεις και φωτογραφίες:
zarpanews.gr

The post Ειδικός εντομολόγος στα Χανιά για την κάμπια του πεύκου – Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί | Video+Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα