Έγινε μουσείο και άνοιξε για το κοινό ο υδροηλεκτρικός σταθμός της Αγυιάς – Προς ριζική αναβάθμιση η περιοχή | Photos + Video

| Photos + Video

Μια ολοκληρωμένο πρόταση αναψυχής με οικολογικές και εκπαιδευτικές διαστάσεις αποτελεί πλέον η λίμνη Αγυιάς μετά και το άνοιγμα για το κοινό του μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού που έχει μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Τα εγκαίνια του νέου χώρου, ο οποίος θα λειτουργεί καθημερινά, έγιναν το πρωί του Σαββάτου ενώ όπως ανακοινώθηκε, είναι σε εξέλιξη μια συνολική μελέτη σε συνεργασία Δήμου Χανίων, Περιφέρειας Κρήτης, Πολυτεχνείου Κρήτης

και Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη αναβάθμιση της περιοχής.

Παρών στα εγκαίνια ήταν ο  Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος έκανε λόγο για ένα έργο οικολογικό, περιβαλλοντικό, τουριστικό σημειώνοντας ότι ««Ο επισκέπτης θα μπορεί να δει πώς εδώ είχαμε μια παραγωγή ενέργειας πριν από 100 χρόνια» σημείωσε.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής αναφέρθηκε στη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος στην Αγυιά που αποτελεί πλέον μια ισχυρή πρόταση εκδρομής για ντόπιους και επισκέπτες: «Ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης καθώς είναι μέσα στο πράσινο, μέσα στα νερά, ένα τοπίο που δεν συνηθίζεται στην Κρήτη» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως μόλις ολοκληρωθεί το έργο θα αποτελέσει ένα πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής.

Σε δηλώσεις του ο Αντώνης Παπαδεράκης, θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, έκανε λόγο για έναν νέο εντελώς αναβαθμισμένο χώρο σε σχέση με τον χώρο που παραδόθηκε το 2018.» σημειώνοντας ότι « ο εκθεσιακός χώρος σε συνδυασμό με το εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον, το παρακείμενο οικοσύστημα της λίμνης της Αγυιάς και το μεγάλο πάρκο δημιουργεί ένα σύνολο επισκέψιμου χώρου με μεγάλο ενδιαφέρον μορφωτικό και οικολογικό» και εκτιμώντας ότι σε λίγα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης θα μιλάμε για μια άλλη περιοχή.

Από τη μεριά του ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε πως αυττή η νέα δομή δίνει μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο ενώ ακολουθεί μελέτη συνολικής ανάπλασης της περιοχής της λίμνης Αγυιάς. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του έργου για την τοπική κοινωνία των Χανίων και ανέφερε ότι «γίνονται προσπάθειες από το Πολυτεχνείο Κρήτης και την Περιφέρεια για να αναβαθμιστεί συνολικά η περιοχή της Αγυιάς και να μετατραπεί σε ένα από τους σημαντικότερους χώρους αναψυχής όχι μόνο για τα Χανιά αλλά και για όλη την Κρήτη».

Ο προϊστάμενος δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, Γιώργος Πλοκαμάκης, σημείωσε πως «Το εργοστάσιο αυτό ήταν το δεύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην Ελλάδα. Κατασκευάστηκε με απόφαση του Βενιζέλου και το 1959 εξαγόραση η ενιαία ΔΕΗ την δημοτική επιχείρηση ηλεκτρισμού και μάλιστα με τα λεφτά της εξαγοράς χτίστηκε το δημαρχείο Χανίων. Μετά η ΔΕΗ δώρισε ξανά το οικόπεδο αυτό, μετά το σταμάτημα της λειτουργίας του το 2010».

«Προστέθηκαν κάποιες καινούριες ενότητες για να γίνει πιο ενδιαφέρον» σημείωσε η μουσειολόγος Μυρτώ Κοντομιτάκη «Ο κόσμος μαθαίνει πώς και πότε ήρθε εδώ ο ηλεκτρισμός. Υπάρχουν αστείες ιστορίες… Ακόμα και διαφημίσεις από την εποχή εκείνη που ήρθε ο ηλεκτρισμός εδώ αλλά και αναφορές στην κόντρα μεταξύ Τέσλα και Έρικσον για το αν θα επικρατήσει το συνεχές ή το εναλλασσόμενο ρεύμα» ενώ ιδαίτερη αναφορά έκανε στο δεύτερο κτήριο

Για το δεύτερο κτήριο που είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση, μίλησε ο κ. Νίκος Κρασάκης υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Χανίων  εξηγώντας πως με βιωματικό τρόπο μέσα από διαδραστική μάθηση, οι μαθητές που θα επισκέπτονται το μουσείο θα έρχονται πρώτα σε επαφή με το θεωρητικό υπόβαθρο των επιστημών στις οποίες βασιζόταν η λειτουργία του.

Από κοντά και ο πάντα δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος Αγυιάς ο οποίος είχε ετοιμάσει μεταξύ άλλων χειροποίητα κεράσματα και παραδοσιακά αυγοκαλάμαρα για τους παρευρισκόμενους.

Το μουσείο θα είναι ανοικτό από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9:00 έως τις 14:00 και την Κυριακή από τις 9:00 έως τις 15:00. Το Σάββατο ο εκθεσιακός χώρος θα παραμένει κλειστός. Για τον επόμενο μήνα η είσοδος θα είναι για όλους δωρεάν.

The post Έγινε μουσείο και άνοιξε για το κοινό ο υδροηλεκτρικός σταθμός της Αγυιάς – Προς ριζική αναβάθμιση η περιοχή | Photos + Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα