Δωρεά Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων: «Οι γυναικολόγοι να ενημερώνουν τις εγκύους για την Δημόσια Τράπεζα Κρήτης»

Έκκληση προς όλους τους γυναικολόγους να ενημερώνουν τις εγκύους για την δωρεά ομφαλικών βλαστοκυττάρων στην Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης, απηύθυνε μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Χανίων, Δέσποινα Ροδουσάκη, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος.

«Η

Δημόσια Τράπεζα Ηρακλείου ξεκίνησε το 2016. Από τότε συνεργαζόμαστε εμείς σαν σύλλογος. Στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις δημόσιες τράπεζες ομφαλικών βλαστοκυττάρων, μια στην Αθήνα, μια στην Θεσσαλονίκη και τρίτη η δική μας στο Ηράκλειο. Με το να γίνει η δημόσια τράπεζα στο Ηράκλειο, λύθηκαν τα θέματα της Κρήτης, διότι το βλαστοκύτταρο έχει ζωή 24 ώρες, οπότε ήταν πολύ δύσκολο από το νησί μας να φτάσουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έτσι λοιπόν, τώρα είναι πολύ εύκολο. Η μεταφορά γίνεται με κούριερ».

«Γίνονται ενημερώσεις για τους γονείς αλλά θα ήθελα από την δική μου πλευρά να παρακαλέσω όλους τους γυναικολόγους των Χανίων να ενημερώνουν τις μέλλουσες μαμάδες. Μπορούν να επισκέπτονται το site της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης cordbloodbankcrete.gr αλλά και στο www.facebook.com/agioannis/προκειμένου να ενημερώνονται για τις δράσεις μας πάνω σε αυτό.» 

Σήμερα το ομφαλοπλακουντιακό αίμα χρησιμοποιείται για την θεραπεία πάνω από 80 διαφορετικών απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, όπως η λευχαιμία, το λέμφωμα και η δρεπανοκυτταρική αναιμία ενώ αποδεικνύεται επίσης χρήσιμο για την ενδεχόμενη αντιμετώπιση κακώσεων του νωτιαίου μυελού, της εγκεφαλικής παράλυσης, του αυτισμού, του διαβήτη τύπου 1 και πολλών άλλων ασθενειών.

Πώς γίνεται η διαδικασία της δωρεάς

Στο μεταξύ η κ. Ροδουσάκη αναφέρθηκε στην διαδικασία που απαιτείται προκειμένου μια μελλοντική μητέρα να χαρίσει τα βλαστοκύτταρα όταν γεννήσει. Η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να αναζητήσει τον εξοπλισμό για την δωρεά στον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της:

«Όποια κοπέλα το επιθυμεί μπαίνει στην ιστοσελίδα της ΔηΤΟΒ, διαβάζει όλο το σχετικό κείμενο και έπειτα κάνει από κοινού την αίτηση με τον σύντροφό της. Μετά τους αποστέλλεται η τσάντα με όλο τον εξοπλισμό και όταν η μέλλουσα μαμά θα πάει να γεννήσει, μαζί με την βαλίτσα της, δεν ξεχνάει να κρατάει και αυτή την τσάντα ενώ νωρίτερα έχει συνεννοηθεί με τον γυναικολόγο της για την διαδικασία, η οποία μόλις τελειώσει, θα πρέπει το υλικό να σταλεί με κούριερ στο Ηράκλειο. Είναι κάτι πάρα πολύ εύκολο και δεν στοιχίζει τίποτα. Μετά την γέννηση του παιδιού, μόλις κόψουν τον λώρο, αντί ο λώρος να πάει στα απόβλητα, παίρνουν το ομφάλιο αίμα και το στέλνουν στην Δημόσια Τράπεζα Ηρακλείου, όπου επεξεργάζεται και στην συνέχεια φυλάσσεται. Είναι πολύ σημαντική η διαδικασία τόσο της δωρεάς βλαστοκυττάρων όσο και του μυελού των οστών, διότι μπορεί να βοηθηθεί ένας άνθρωπος με λευχαιμία».

Αγώνας για το αίμα – Σε καλό επίπεδο τα Χανιά 

Σχετικά με την επάρκεια σε αίμα, η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Χανίων Δέσποινα Ροδουσάκη δήλωσε πως τα Χανιά βρίσκονται σε καλό επίπεδο, επισημαίνοντας πως η αιμοδοσία είναι αναγκαία καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο όταν συμβαίνει ένα ατύχημα:

«Ο Αύγουστος ήταν πολύ δύσκολος μήνας για όλη την Ελλάδα, γίνονται κινήσεις σε όλη την χώρα για να αυξήσουμε τις ποσότητες του αίματος. Εκτός από τα τροχαία έχουμε και τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία τα οποία είναι πάρα πολλά στην Αθήνα. Στα Χανιά έχουμε περίπου 49 παιδιά. Ο Αύγουστος ήταν δύσκολος και για μας αλλά δεν έχουμε θέμα αίματος. Ο κόσμος να γίνει τακτικός αιμοδότης. Μπορούν όσοι είναι από 18 έως 67ετών».

Επόμενη εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου Εθελοντών Χανίων «Ο Άγιος Ιωάννης» θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου στην ΔΕΥΑΧ από τις 9 το πρωί με 2 το μεσημέρι. 

zarpanews.gr

The post Δωρεά Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων: «Οι γυναικολόγοι να ενημερώνουν τις εγκύους για την Δημόσια Τράπεζα Κρήτης» appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα