Δικαιούται δύο συντάξεις, τον ταΐζει η γυναίκα του – Ο ΕΦΚΑ έχασε τον φάκελο ανάπηρου ηλικιωμένου Χανιώτη

Όταν έπαθε έμφραγμα, πιστοποιήθηκε ως ανάπηρος και έκανε αίτηση για χορήγηση αναπηρικής σύνταξης, σίγουρα δεν περίμενε ότι δυο χρόνια αργότερα δεν θα εισέπραττε ούτε την αναπηρική, ούτε τη σύνταξη γήρατος, θα έμενε στο σπίτι και θα ζούσε με όσα μπορούν να του δώσουν η γυναίκα και τα παιδιά του.

Ο λόγος για 67χρονο Χανιώτη (στοιχεία στη διάθεση του zarpanews.gr), ο οποίος είχε την ατυχία να μπλέξει σε ένα από τα τμήματα του επιτελικού κράτους, τον ΕΦΚΑ.

Το 2020, έπαθε έμφραγμα. Επιβίωσε

και πιστοποιήθηκε ως ανάπηρος από το ΚΕΠΑ, ενώ δικαιούνταν αναπηρικής συντάξεως και έκανε τη σχετική αίτηση.

Ωστόσο, η αναπηρική σύνταξή του δεν εκδόθηκε ποτέ. Στον ΕΦΚΑ Χανίων δεν γνώριζαν τι είχε συμβεί, γιατί ο φάκελος είχε σταλεί στο Ηράκλειο. Και όταν μετά από έναν χρόνο ο γιος του πήγε στον ΕΦΚΑ Ηρακλείου να ρωτήσει, έλαβε την απάντηση ότι ο φάκελος έχει χαθεί!

Ωστόσο, έχοντας στο μεταξύ φτάσει 67 ετών, ο Χανιώτης κατέθεσε αίτημα για σύνταξη γήρατος. Και τότε ανακάλυψε ότι δεν μπορεί να εκδοθεί ούτε αυτή, καθώς εκκρεμεί η αναπηρική και αν δεν τελειώσει η διαδικασία της αναπηρικής, δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία της κανονικής σύνταξης.

Μόνο που χωρίς φάκελο, τίποτα δεν θα εκδοθεί ποτέ.

Αποτέλεσμα είναι, ένας ηλικιωμένος άνθρωπος με αναπηρία, να τρέφεται χάρη στη σύζυγο και το παιδί του, που του δίνουν χρήματα για να επιβιώσει, στερούμενοι οι ίδιοι. Κι όλο αυτό, ενώ ξεκάθαρα δικαιούται σύνταξης.

Έχοντας φτάσει στο “αμην”, ο γιος του άτυχου Χανιώτη αναμένεται πια να ζητήσει εγγράφως από τον ΕΦΚΑ Χανίων να του επιδοθούν τα ονόματα όλων των υπαλλήλων που χειρίστηκαν τον φάκελο του πατέρα του, και ειδικά στο Ηράκλειο, ώστε να αναζητηθούν ευθύνες από αυτόν που τον έχασε.

Στο μεσοδιάστημα, για να προχωρήσει η διαδικασία της σύνταξης, ο ΕΦΚΑ έχει ζητήσει να γίνει ανασύσταση φακέλου, μια διαδικασία που ένας θεός ξέρει πόσο καιρό θα διαρκέσει, με δεδομένο ότι τα πρωτότυπα έγγραφα ήταν στον φάκελο που χάθηκε…

Τιμημένα γηρατειά, έλεγαν κάποτε.

Μη σου τύχει, λένε σήμερα.

zarpanews.gr

The post Δικαιούται δύο συντάξεις, τον ταΐζει η γυναίκα του – Ο ΕΦΚΑ έχασε τον φάκελο ανάπηρου ηλικιωμένου Χανιώτη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα