Χειμώνα στα Χανιά ονειρεύονται οι Γερμανοί

«Κανένας Γερμανός δεν θα κρυώσει στην Ελλάδα». Αυτό διαμηνύει χαμογελαστός ο δήμαρχος Χανίων, στην κάμερα της Bild. Η υπόσχεση του Παναγιώτη Σημαντηράκη φαίνεται ότι έχει ήδη ζεστάνει τις καρδιές χιλιάδων Γερμανών που έχουν πανικοβληθεί από την αλματώδη αύξηση των τιμών και την πρόβλεψη για εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου, με συνέπεια να αναζητούν Plan B.

Την ίδια πρόσκληση προς τους συνταξιούχους της Γερμανίας έχει απευθύνει και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας προβάλλοντας την Κρήτη,

το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, ως το ιδανικό καταφύγιο από την ενεργειακή κρίση.

Το θέμα έχει απασχολήσει συστηματικά τα γερμανόφωνα Μέσα, που προσπαθούν να βολιδοσκοπήσουν κατά πόσον η πρόταση πέρα από δελεαστική είναι και ρεαλιστική, καθώς μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και το ντόμινο των εξελίξεων που προκάλεσε, μεγάλο ποσοστό των συνταξιούχων, ειδικά στη Γερμανία, δηλώνουν ότι «δεν βγαίνουν».

Πολλά χιλιόμετρα μακρύτερα από την Ελλάδα, στο Μπρεμενχάφεν κοντά στη Βρέμη, στο ελληνικό εστιατόριο του Αλέξη Βαΐου η συζήτηση σχετικά με την «απόδραση» στην Ελλάδα είναι καθημερινή. «Με ρωτάνε χίλια δυο πράγματα για τη ζωή, όπως βέβαια και αν μπορώ να τους φέρω σε επικοινωνία με τους κατάλληλους ανθρώπους», αναφέρει στην «Κ». «Το κλίμα εδώ δυστυχώς είναι ζοφερό», σημειώνει.

Στην ευρύτερη περιοχή πολλοί εστιάτορες βάζουν λουκέτο, άλλοι ανοίγουν μόνο τα Σαββατοκύριακα. Δεν προκαλεί έκπληξη, επομένως, που οι εικόνες από τα ηλιόλουστα καφέ στα Χανιά, τα οποία έγιναν viral μέσω της δημοφιλούς εφημερίδας, έχουν στοιχειώσει τα όνειρα των Γερμανών.

Αγοράζουν σπίτια

Ο κτηματομεσίτης κος Γιάννης Κριαράς

«Από την ημέρα που έχει παίξει το ρεπορτάζ δεχόμαστε περί τα δεκαπέντε emails την ημέρα», αναφέρει στην «Καθημερινή» ο κτηματομεσίτης Γιάννης Κριαράς, που εμφανίζεται στο σχετικό βίντεο.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι οι Γερμανοί ανήλθαν στην πρώτη θέση των ξένων αγοραστών κατοικιών στην Ελλάδα ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2022. Δύο κατηγορίες φλερτάρουν με την ιδέα της μετακόμισης, έστω για τους χειμερινούς μήνες, στην Ελλάδα: οι συνταξιούχοι και όσοι μπορούν να εργάζονται από απόσταση.

«Πρόκειται για διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες, που έχουν διαφορετικές επιθυμίες αλλά και διαφορετική οικονομική επιφάνεια», διευκρινίζει, θέλοντας έτσι να δώσει μια απάντηση σε δημοσίευμα της Tageszeitung, το οποίο αποδομεί τα επιχειρήματα περί συμφέρουσας διαμονής στην Ελλάδα, καθώς κάνει λόγο για ραγδαία αύξηση των τιμών τους τελευταίους μήνες.

«Τα σπίτια μέσα στα Χανιά τα οποία αναζητούν οι φοιτητές και οι δημόσιοι υπάλληλοι που διορίζονται στο νησί είναι ακριβά», υπογραμμίζει. «Προσωπικά υπέδειξα στους δημοσιογράφους σπίτια, εξαιρετικά φροντισμένα, που βρίσκονται ωστόσο εκτός Χανίων, σε χωριά, και είναι διαθέσιμα όλο τον χειμώνα».

Οι ηλικιωμένοι Γερμανοί επιζητούν μια ήσυχη και λιτή καθημερινότητα, σε μέρη όπου θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν τον δικό τους κήπο, να μετακινούνται με τα πόδια ή με το ποδήλατο.

«Οσοι θέλουν να εργαστούν ως ψηφιακοί νομάδες θα κατευθυνθούν προς την πόλη, έχουν όμως τη δυνατότητα να δώσουν ένα ενοίκιο ύψους 700 ευρώ», συμπληρώνει.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Bild για τα Χανιά.

Δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ από τα γυρίσματα της Bild στα Χανιά.

Δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ της Bild.

zarpanews.gr

The post Χειμώνα στα Χανιά ονειρεύονται οι Γερμανοί appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χειμώνα, Χανιά, Γερμανοί,cheimona, chania, germanoi