Χανιά | Το μέλλον της αυτοκίνησης στο Πολυτεχνείο Κρήτης – Φοιτητές διακρίθηκαν σε παγκόσμιο διαγωνισμό

ΣτονΧανιά | Zarpa Radio 89,6 και την Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε το Σάββατο ο Γιώργος Χριστοδουλάκης, μέλος της ομάδας TUCer του Πολυτεχνείου Κρήτης, που πρόσφατα διακρίθηκε, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό ανάπτυξης καινοτόμων οχημάτων. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν πανεπιστήμια και πολυτεχνεία από όλο τον κόσμο, ενώ διοργανωτής ήταν μια από τις γνωστότερες πολυεθνικές εταιρίες καυσίμων.

«Έπρεπε να προγραμματίσουμε ενα εικονικό

αυτόνομο όχημα σε εξομοιωτή. Έπρεπε να περάσουμε μια διαδρομή με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση, από συγκεκριμένα σημεία και αυτόνομα, χωρίς οδηγό. Κριτήρια ήταν η κατανάλωση, η συνολική απόσταση της διαδρομής, η επεξεργαστική ισχύς που χρειάστηκε το όχημα για να κάνει τη διαδρομή και ο συνολικός του χρόνος», εξήγησε ο Γιώργος Χριστοδουλάκης. «Χρειάστηκε να προσαρμοστούμε σε ώρα Αγγλίας, ήρθαμε σε επαφή με σοβαρά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων. Ο προσομοιωτής που δουλέψαμε χρησιμοποιείται από τα μεγαλύτερα ινστιτούτα. Επίσης αναπτύχθηκε η ικανότητα συνεργασίας εξ αποστάσεως, με τα παιδιά δεν βρεθήκαμε ποτέ από κοντά.»

Μιλώντας για το μέλλον στην αυτοκίνηση, ο Γιώργος Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, είναι δεδομένο πως θα κυριαρχήσουν στους δρόμους. Θα πρέπει να πληρούνται όμως και κάποιες προϋποθέσεις:

«Το όχημα θα πρέπει να εντοπίζει και να καταλαβαίνει τον δρόμο. Οι διαγραμμίσεις και η καλή ποιότητα του οδοστρώματος είναι απαραίτητα. Επίσης πρέπει να προβλέπει και τη συμπεριφορά των άλλων οδηγών. Πρέπει να μπορεί να προβλέψει αν κάποιος απέναντι θα κάνει μια προσπέραση σε διπλή γραμμή που απαγορεύεται. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ή όλα τα οχήματα αυτόνομα, οπότε θα ακολουθούν τον ΚΟΚ πάντα, είτε θα πρέπει οι άνθρωποι να τον τηρούν.»

Η ομάδα TUCer δημιουργήθηκε το 2007 και στόχος της είναι η κατασκευή σύγχρονων οχημάτων με μηδενικούς ρύπους, χαμηλής κατανάλωσης. Οχημάτων ηλεκτρικών, υβριδικών, κυψέλης υδρογόνου. Η ομάδα έχει καταφέρει να λάβει τέταρτη θέση σε διαγωνισμούς αυτονομίας, κατανάλωσης, πρώτες θέσεις σε διαγωνισμούς ασφάλειας οχημάτων. «Είμαστε συνηθισμένοι», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Χριστοδουλάκης. «Όλη τη δουλειά την κάνουν οι φοιτητές, σε εθελοντική βάση. Οι καθηγητές όμως δίνουν στήριγμα και βοήθεια όταν χρειαστεί.»

Στον διαγωνισμό είχαν λάβει μέρος οι Γιώργος Χριστοδουλάκης, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος και Κλεάνθης Κυριαζάκης. Υπεύθυνος καθηγητής ήταν ο Λευτέρης Δοϊτσίδης.

zarpanews.gr

The post Χανιά | Το μέλλον της αυτοκίνησης στο Πολυτεχνείο Κρήτης – Φοιτητές διακρίθηκαν σε παγκόσμιο διαγωνισμό appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα