Χανιά | Τιμές καυσίμων: Μικρή μείωση τώρα, ζοφερές προοπτικές αργότερα

Ο ουρανός δεν είναι το όριο, έλεγαν κατά καιρούς διάφοροι αστροναύτες, αλλά πού να φαντάζονταν ότι το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις τιμές των καυσίμων το έτος 2022. Στα Χανιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου Βενζινοπωλών Χανίων, Γιάννη Δρακακάκη, οι τιμές των καυσίμων μειώνονται απειροελάχιστα αυτή την εβδομάδα, αναμένεται όμως εντός του καλοκαιριού να σκαρφαλώσουν πολύ υψηλότερα, αγγίζοντας ακόμα και τα 3 ευρώ ανά λίτρο.

“Σήμερα η μέση τιμή στον νομό Χανίων για την αμόλυβδη βενζίνη είναι 2.44 ευρώ το λίτρο, ενώ

για το πετρέλαιο κίνησης 2.17 ευρώ. Έχουμε μια μικρή μείωση και περιμένουμε αύριο να πέσουν περίπου κατά δύο λεπτά το λίτρο ακόμα, αλλά οι προβλέψεις είναι άσχημες”, δήλωσε στο zarpanews.gr ο κ. Δρακακάκης.

Η κατανάλωση, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα, γιατί αναπληρώνεται από τη ζήτηση για καύσιμα από τους επισκέπτες των Χανίων:

“Θα είχαμε πτώση στην κατανάλωση μέχρι και 30%, οι Χανιώτες πλέον βάζουν σαφώς λιγότερη βενζίνη. Αυτή την εποχή όμως οι τουρίστες αναπληρώνουν αυτή τη μείωση. Εκείνο που βλέπω είναι πως θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα το φθινόπωρο και τον χειμώνα με αυτές τις τιμές και είναι απορίας άξιο πώς θα βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης οι άνθρωποι τότε”, είπε ο κ. Δρακακάκης.

Οι τιμές του πετρελαίου Brent έχουν αποκλιμακωθεί από τα 121 δολάρια το βαρέλι στις 9 Ιουνιου, ως τα 109 δολάρια το βαρέλι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δηλαδή μειώθηκαν κατά 10% περίπου. Στο ίδιο διάστημα η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου έπεσε από τα 1.06 ως τα 1.04 δολάρια ανά ευρώ, μια πτώση περίπου 2% δηλαδή. Συνολικά αυτό δίνει μια μείωση κατά 8%, υπολογισμένη σε ευρώ. Αλλά τέτοια μείωση στην αντλία δεν συμβαίνει, γιατί οι τιμές του πετρελαίου αφορούν προθεσμιακά συμβόλαια 2 μηνών, δηλαδή το πετρέλαιο που αγοράζεται σε αυτές τις τιμές, παραδίδεται στα διυλιστήρια εντός αυτού του διαστήματος.

Έχει παρατηρηθεί πάντως, ότι οι τιμές των καυσίμων για τον καταναλωτή ανεβαίνουν σχεδόν αμέσως μόλις αυξηθούν οι διεθνείς τιμές, ενώ οι μειώσεις παίρνουν σαφώς περισσότερο χρόνο.

Η εκτίμηση πάντως του κ. Δρακακάκη για την εξέλιξη των τιμών ήταν ζοφερή. “Μέσα στον Αύγουστο πιθανόν να δούμε τιμές που θα φτάνουν τα 3 ευρώ το λίτρο στη βενζίνη. Και από τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τους φόρους στα καύσιμα, το Fuel Pass 2 θα είναι απλά μια βοήθεια και τίποτα παραπάνω”.

zarpanews.gr

The post Χανιά | Τιμές| Τιμές καυσίμων: Μικρή μείωση τώρα, ζοφερές προοπτικές αργότερα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα
Χανιά | Τιμές, Μικρή,chania | times, mikri