Χανιά | Συνεχίζεται η έκθεση “Από τη Χειραγώγηση στη Χειραφέτηση” στο Πολυκέντρο Βουκολιών

Συνεχίζεται η έκθεση του Λυκείου των Ελληνίδων Χανίων “ΑΠΟ ΤΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΣΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ” Η ΑΣΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ, σε επιμέλεια της Βάλιας Μαργαρίτη, Σκηνογράφου– Ενδυματολόγου, που διοργανώνεται από τον Δήμο Πλατανιά με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή
Ενότητα Χανίων, στο Πολύκεντρο Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της μάλιστα, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου θα γίνει ξενάγηση από

την επιμελήτρια της έκθεσης κα Βαλια Μαργαρίτη, από τις 11πμ έως τις 2μμ. Στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ο οποίος δήλωσε:

“Με μεγάλη χαρά φιλοξενούμε στο Πολύκεντρο Βουκολιών τμήμα του πλούσιου υλικού που διαθέτει το Λύκειο των Ελληνίδων Χανίων, τα μέλη του οποίου ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική παραχώρηση, καθώς και την ΠΕ Χανίων – Περιφέρεια Κρήτης για την υποστήριξη.

Ο Δήμος Πλατανιά , με την έκθεση αυτή ολοκληρώνει έναν κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Πολύκεντρο Βουκολιών, που στόχο είχαν την ανάπτυξη καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων στην ενδοχώρα του Δήμου μας.

Οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν και σε επόμενο διάστημα, με την παρουσίαση καλλιτεχνικών γεγονότων και δρώμενων, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και δημιουργούς…”

Παρών στα εγκαίνια ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής ο οποίος ανέφερε στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων: “..η Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε Χανίων , με χαρά στηρίζει δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό, ειδικά όταν αυτές γίνονται στην ενδοχώρα της, μακριά από τα αστικά κέντρα….”.

Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Τατιάνας Κουράκη, δήλωσε επίσης στον χαιρετισμό της: “Μια εικόνα …χίλιες λέξεις..!!Το ύφασμα που αποτελεί το βασικό υλικό κάθε ενδυμασίας ,έχει φυσιολογικά περιορισμένη διάρκεια ζωής,είτε από την χρήση,είτε από τον χρόνο.

Η Έκθεση αυτή δεν μας διηγείται μόνο την διαδρομή της ΜΟΔΑΣ από το 1890 έως το 1980 αλλά αναδεικνύει την Τέχνη,την τεχνική,την γνώση,τον κόπο,την φροντίδα και την υπομονή με τα οποία οι γυναίκες κατασκεύαζαν τα ρούχα τους,τα καπέλα και τα διάφορα χειροτεχνήματα για να στολίσουν τον Εαυτό τους η άλλες γυναίκες. Αυτές οι υφασμάτινες δημιουργίες λοιπόν είναι οι μάρτυρες μιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας….είναι το διήγημα της Ιστορίας του τόπου μας..!! Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι το Λύκειο των Ελληνίδων είναι ένας από τους τρεις Πιστοποιημένους Συμβούλους της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO για την διαφύλαξη της άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.”

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Ασπασία Λουπάκη , τονίζοντας: “Ο Δήμος Πλατανιά αποφάσισε τη συνεχόμενη λειτουργία του Πολύκεντρου Βουκολιών για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με τέσσερις διαδοχικές εκθέσεις. Στόχος μας είναι πάντα η καλύτερη αξιοποίηση και ανάδειξη του χώρου, σαν σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό, την τέχνη και τους πνευματικούς δημιουργούς. Οι εκθέσεις έγιναν σε συνεργασία πάντα και συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Ήταν μια πορεία και μια συνεργασία ξεχωριστή που ανέδειξε την πολιτιστική δημιουργία του τόπου μας σε αυτό το μοναδικό χώρο. Οι εκθέσεις κλείνουν στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023 και πιστεύω πως στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Πλατανιά ήταν μια πραγματικά ξεχωριστή συνεργασία που απέδωσε για το κοινό και τους δημότες του Δήμου Πλατανιά.

Σήμερα εγκαινιάζουμε την τέταρτη έκθεση “ΑΠΟ ΤΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΣΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ” Η ΑΣΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ.
Ευχαριστώ τους δημιουργούς για την πολύ καλή συνεργασία. Σας ευχαριστούμε για την παρουσίας σας.”

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Σοφία Μαλανδράκη- Κρασουδάκη, η οποία δήλωσε: “Mε την έκθεση αυτή αναδεικνύεται μέσα από τις αλλαγές στην ενδυμασία της γυναίκας και η πορεία και η θέση της στον κοινωνικό ιστό.Το Λύκειο Ελληνίδων Χανίων έχοντας και μουσειακό υλικό με ενδυμασίες της αστικής τάξης έρχεται μέσα από την επιμέλεια της κ. Βάλιας Μαργαρίτη και παρουσιάζει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση με ροή και υπέροχα κλικ.

Οι πληροφορίες που μπορεί να αντλήσει κάποιος είναι πολλές και αφορούν την εποχή,την εργασία,τις σχέσεις των φύλων κ.α. Το ότι εγκαινιάζεται η παρούσα έκθεση στο Πολυκέντρο Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά με χαροποιεί ιδιαίτερα καθ όσον συζητώντας με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ Καλογερή τη σημασία της ύπαρξης ενός τέτοιου χώρου στην καρδιά της ενδοχώρας και τη χρησιμότητα της δυναμικής του αξιοποίησης, γίναμε αποδέκτες της πρότασης του Δήμου Πλατανιά για την πραγματοποίηση τεσσάρων συνεχόμενων εκθέσεων με διαφορετική θεματολογία, η οποία και έγινε με χαρά αποδεκτή…”

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28/02/2023.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Από Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00π.μ. – 13:00
Σάββατο: 17:00 – 20:00
Κυριακή: 11:00π.μ. – 19:00
Η είσοδος στο Πολύκεντρο Βουκολιών θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

zarpanews.gr

The post Χανιά | Συνεχίζεται| Συνεχίζεται η έκθεση “Από τη Χειραγώγηση στη Χειραφέτηση” στο Πολυκέντρο Βουκολιών appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα