Χανιά | Πολιτική κίνηση για την εθνική συνεννόηση ξεκινά από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης

Πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, οικονομολόγοι, διπλωμάτες, άνθρωποι του πολιτισμού και αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρόκειται να συμμετάσχουν στην ημερίδα με θέμα «Εθνική Συνεννόηση: παρόν και μέλλον» που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, αύριο Σάββατο 28 Απριλίου από τις 9:30 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Συνέντευξη τύπου για το θέμα, δόθηκε σήμερα το πρωί από τους διοργανωτές, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Μαριέττα Γιαννάκου και ο Αλέκος Παπαδόπουλος

είναι μεταξύ των πολιτικών που θα συμμετέχουν ενώ όπως εξήγησε ο συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και πρώην δήμαρχος Σητείας, Νίκος Πετράκης, ο διάλογος θα οργανώνεται σε τέσσερα πάνελ ενώ θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις και διάλογος με πολίτες. «Σκοπός είναι η ανάδειξη της μεγάλης σημασίας που έχει η εθνική συνεννόηση για το παρόν και το μέλλον του τόπου, η βασική συμφωνία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την βασική πολιτική πάνω στα μεγάλα θέματα της χώρας» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Πετράκης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης ανέφερε από την πλευρά του: «Έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια για συνεννόηση, ώστε τουλάχιστον σε πολύ σοβαρά ζητήματα να υπάρχει μία κοινή αναφορά και γραμμή πλεύσης (…) να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε κοινές αναφορές και έτσι η χώρα να πορευτεί σε ένα μέλλον με κάποια κοινά σημεία, τουλάχιστον σε σοβαρά θέματα, όπως η άμυνα, η ασφάλεια, η ευρωπαϊκή προοπτική, ο πολιτισμός». Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να δώσουν το παρών στις εργασίες της ημερίδας ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος.

Από τη μεριά του, ο κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ακαδημίας, εξήγησε πως η ημερίδα, είναι «ένας διάλογος ανοικτός των πολιτών προς τους πολιτικούς μας, για να ακουστεί η φωνή τους για το πού βρισκόμαστε και το πού πρέπει να πάμε. Ο διάλογος που ξεκινά από την Κρήτη έχει ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς σε αυτήν την παρακμή του πολιτισμού και την γενικότερη που βρισκόμαστε, χρειαζόμαστε να βρούμε τις συλλογικότητες και τις κοινές δράσεις για τα εθνικά θέματα» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Η αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Χανίων, κα Βαρβάρα Περράκη, εξήγησε πως δεν θα μπορούσε ο Δήμος Χανίων να λείπει από αυτό το εγχείρημα: «Όπως διαπιστώνουν στοχαστές της πολιτικής, στις μέρες μας ζούμε στιγμές αμήχανης δημοκρατίας. Και επειδή δεν ξεχνάμε ότι ο διάλογος είναι βασικό στοιχείο τους δημοκρατικού πολιτεύματος, ένα τέτοιο συνέδριο έρχεται να αποδείξει την διάθεση όλων μας, να υλοποιήσουμε αυτούς τους δημοκρατικούς θεσμούς και επί της ουσίας» ανέφερε, καταλήγοντας στο ότι ελπίδα όλων είναι τα συμπεράσματά του συνεδρίου να μην μείνουν στους τέσσερις τοίχους».

Τέλος, από την συντονιστική επιτροπή, ο κ. Όθωνας Χαραλαμπάκης: αναφέρθηκε στην επικαιρότητα που έχει η έννοια της εθνικής συνεννόησης: «Τα τελευταία χρόνια συνειδητοποιήσαμε και αποδείξαμε ότι όχι μόνο δεν μπορούμε να επουλώσουμε τραύματα προηγούμενων δεκαετιών, αλλά συνεχίζουμε να προσθέτουμε τραύματα στον κοινωνικό και πολιτικό ιστό της χώρας τα οποία λειτουργούν ως τροχοπέδη στην προσπάθεια να ξεφύγουμε από την κρίση και να οικοδομήσουμε ένα σταθερό μέλλον ευημερίας και ασφάλειας για τους πολίτες αυτής της χώρας».

Εισηγήσεις θα κάνουν οι κάτωθι:

Ερατοσθένης Καψωμένος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Η κοινωνική διάσταση της Συνεννόησης), Βάσσης Λαοκράτης, Φιλόλογος, Συγγραφέας (Η πολιτιστική διάσταση της Συνεννόησης), Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Δρ Θεολογίας, Διευθυντής του Περιοδικού «Σύναξη», Διδάσκων (ΕΔΙΠ) στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών (Η Οικουμενική Ορθοδοξία, το Εθνικό και το Αληθές), Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην Υπουργός (Θεσμοί, προϋποθέσεις και διαδικασίες Εθνικής Συνεννόησης) – (Υφιστάμενη κατάσταση, τι απαιτείται και πως μπορεί να επιτευχθεί), Αλέκος Κρητικός, πρώην στέλεχος Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρώην Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών (Συναινέσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική: παραδείγματα και διδάγματα), Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Νεάπολης Πάφου, πρώην Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα (Εθνική Συνεννόηση: Ιστορική Επισκόπηση. Συγκλίσεις και αποκλίσεις), Γεώργιος Κακλίκης, Πρέσβης ε.τ. (Διακομματική Συνεννόηση και Εθνική Συναίνεση), Μαριέττα Γιαννάκου, πρώην Υπουργός, πρώην Βουλευτής και Ευρωβουλευτής (Διεθνείς συσχετισμοί – Εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και ασφάλειας, Ευρωπαϊκό μέλλον: Λόγος για εθνική συνεννόηση), Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης (Μοντέλο Διακυβέρνησης: Σύγχρονο Μάνατζμεντ και Αποτελεσματικότητα), Παναγιώτης Πετράκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (Μεταμνημονιακή Εποχή, Οικονομία και Εθνική Συνεννόηση), Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (Εθνική Συνεννόηση στο πεδίο της Συνταγματικής Αναθεώρησης και των Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων), Σταύρος Θωμαδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του International Ethics Standards Board for Accountants (Ζητούμενα για μακροπρόθεσμες δράσεις στον Δημόσιο Χώρο) και Σταύρος Μπένος, πρώην Υπουργός, Πρόεδρος Σωματείου “ΔΙΑΖΩΜA’’ (Πως θα μετατρέψουμε το κράτος από μεγάλο ασθενή σε μεγάλη ελπίδα).

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συζήτηση με πολιτικές προσωπικότητες του Ελληνικού Κοινοβουλίου: Αντώνιος Μπαλωμενάκης (Βουλευτής “ΣΥΡΙΖΑ”), Εκπρόσωπος της “Νέας Δημοκρατίας”, Σταύρος Θεοδωράκης (Πρόεδρος στο Κίνημα “Ποτάμι”) και Βασίλης Κεγκέρογλου (Βουλευτής “Δημοκρατικής Συμπαράταξης”).

Η είσοδος είναι ελεύθερη και απευθύνεται προς όλους τους πολίτες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την Ημερίδα

Keywords
Τυχαία Θέματα