Χανιά | Πιο συχνές οι διαταραχές αυτισμού στα αγόρια – Έκκληση για ουσιαστική στήριξη από το κράτος | Video + Photos

| Video + Photos

Η ανάγκη δωρεάν υπηρεσιών υποστήριξης των παιδιών με αυτισμό αλλά και των οικογενειών τους από το κράτος αλλά και οι τρόποι ψυχικής ενδυνάμωσής τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στα Χανιά, με θέμα «Ψυχική Ανθεκτικότητα – Διαταραχές φάσματος αυτισμού» από τον Σύλλογο Άσπεργκερ Χανίων στο Μεγάλο Αρσενάλι.

Στην ημερίδα επισημάνθηκε μεταξύ άλλων πως οι διαταραχές του αυτισμού εκδηλώνονται περισσότερο στα αγόρια. Επίσης, οι ομιλητές

αναφέρθηκαν στο πως οι γονείς που έχουν παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, μπορούν να ενδυναμώσουν ή μπορούν να καλλιεργήσουν την ψυχική ανθεκτικότητα.

Βασιλική Ντρε, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Τομεάρχης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»

Μιλώντας για το θέμα, η διδιάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Τομεάρχης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», Βασιλική Ντρε δήλωσε:

«Για να καλλιεργήσει κανείς την ψυχική ανθεκτικότητα, χρειάζεται να υπάρχει υποστηρικτικό σύστημα, οικογένεια, φίλοι, συγγενείς, κοινότητα και επειδή πολλές οικογένειες βάλλονται και επιβαρύνονται οικονομικά και εάν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να «αγοράσουν» υπηρεσίες για τα παιδιά τους, θα πρέπει να υπάρχει από την κοινότητα, από την πολιτεία, να προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες δωρεάν. Και ο σύλλογος εδώ των Χανίων και οι σύλλογοι γενικά και όποιες προσπάθειες κάνουν οι γονείς, είναι για να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα των οικογενειών και των παιδιών αυτών. Είναι σημαντικό να υπάρχουν ομάδες, ομάδες εκπαίδευσης, στο σχολείο, στην κοινότητα, οι φίλοι, οι σημαντικοί άλλοι γι’ αυτά τα παιδιά. Πάρα πολύ σημαντικό φαίνεται από την έρευνα διεθνώς, είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί στο να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες αυτών των παιδιών, σαν ικανότητες και σαν δυνατότητα να βγουν στο εργασιακό περιβάλλον, να εργαστούν, γιατί φαίνεται ότι η ένταξη στην κοινότητα μέσα από την εργασία βελτιώνει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, άρα και την ανθεκτικότητα. Αυτό είναι το ζητούμενο. Να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, να είναι πιο χαρούμενα, στο σπίτι τους, στο σχολείο αλλά και στην κοινότητα, διότι είμαστε κοινωνικά όντα και όλοι σχετιζόμαστε μεταξύ μας».

«Όσον αφορά την ψυχική ανθεκτικότητα δεν έχει μελετηθεί ευρέως ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό. Στο εξωτερικό υπάρχουν κάποιες μελέτες αλλά ειδικά για τα παιδιά του αυτισμού φαίνεται ότι έχουμε πεδίο λαμπρό έρευνας και μελέτης. Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι κάτι το οποίο όλοι έχουμε, είτε είμαστε στο φάσμα του αυτισμού είτε όχι, απλώς τα παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού, λόγω των ελλειμμάτων που έχουν στην επικοινωνία, σε γνωστικό επίπεδο, λόγω της ρουτίνας που τους αρέσει να έχουν στην ζωή τους, κάποια αισθητηριακά θέματα που μπορεί να έχουν, καταλαβαίνουμε ότι οι εμπειρίες οι καθημερινές, οι δυσκολίες, μπορεί να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από έναν τυπικό εγκέφαλο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο ανθεκτικοί. Σε άλλους τομείς είναι σε άλλους όχι».

Από την πλευρά της η παιδοψυχίατρος Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Εύη Ταγκούλη, δήλωσε πως η πλειοψηφία των παιδιών με αυτισμό είναι αγόρια.

«Αυτό που μας δείχνουν οι σύγχρονες μελέτες είναι ότι στο φάσμα υψηλής λειτουργικότητας είναι 4 με 6 αγόρια προς 1 κορίτσι, ενώ στο φάσμα παιδιών χαμηλής λειτουργικότητας είναι η αναλογία περίπου 2 προς 1. Γενικά στις νευροαναπτυξιακές διαταραχές έχουμε μεγαλύτερη εκπροσώπηση των αντρών, αυτό έχει προβληματίσει την επιστήμη. Έχουν γίνει έρευνες για να καταλάβουμε ποιοι είναι αυτοί οι προστατευτικοί παράγοντες που προστατεύουν τα κορίτσια στο να μην εκδηλώσουν την συμπτωματολογία αυτισμού και γίνονται πολλές υποθέσεις σε σχέση με το γενετικό φορτίο, καθώς επίσης σε σχέση με στρατηγικές, όπως είναι το καμουφλάζ, που επιτρέπει στα κορίτσια κατά κάποιο τρόπο να συγκαλύπτουν τα αυτιστικά τους συμπτώματα και να φαίνονται περισσότερο νευροτυπικά».

Ευδοκία Ταγκούλη, Παιδοψυχίατρος, Μονάδα Διαταραχών Φάσματος Αυτισμού Παιδοψυχιατρική Κλινική Ιατρικής ΕΚΠΑ στο Γ.Ν. Παίδων «Αγία Σοφία»

Η κ. Ταγκούλη μεταξύ άλλων, επισήμανε πως το κράτος δίνει χρήματα στους ανθρώπους με αυτισμό ωστόσο αυτά δεν επενδύονται σωστά και χρειάζεται να δημιουργηθούν περισσότερες δομές αλλά και να δοθεί μεγαλύτερη βοήθεια στους συλλόγους που ασχολούνται με θέματα αυτισμού:  «Υπάρχουν πάρα πολλές ανάγκες. Το κράτος δίνει χρήματα για θεραπείες. Οι θεραπείες μπορεί να κοστίζουν 340 με 530 ευρώ το μήνα. Επίσης, υπάρχουν και τα επιδόματα μέσω του ΚΕΠΑ. Δε γίνονται σωστές επενδύσεις σε αυτά τα χρήματα στο να μπορούν να υπάρχουν δομές και ένα δίκτυο υπηρεσιών που να φροντίζουν τα άτομα με αυτισμό σε όλη την Ελλάδα».

Η συνεισφορά των γονιών στην θεραπεία των παιδιών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

«Πολλές φορές οι γονείς στην αρχή μπορεί να είναι φοβισμένοι ή να μη γνωρίζουνε. Και εκεί θέλουν τη συμβολή του κράτους, να μπορεί να τους υποστηρίξει για να ανταπεξέλθουν σε έναν πάρα πολύ δύσκολο ρόλο. Αυτό που λείπει είναι η υποστήριξη των οικογενειών ατόμων με αυτισμό, όπως επίσης και το να υπάρχουν δομές και υποστήριξη των συλλόγων. Ήρθαμε εδώ σήμερα για να αναδείξουμε και τις δυνατότητες και το έργο του συλλόγου Άσπεργκερ εδώ στα Χανιά. Να υποστηρίξει το κράτος αυτούς τους συλλόγους, να δικτυώσουν τους γονείς, που αυτό σημαίνει και καλύτερη ποιότητα ζωής στο μέλλον».

zarpanews.gr

The post Χανιά | Πιο| Πιο συχνές οι διαταραχές αυτισμού στα αγόρια – Έκκληση για ουσιαστική στήριξη από το κράτος | Video + Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά | Πιο, – Έκκληση, | Video + Photos,chania | pio, – ekklisi, | Video + Photos