Χανιά | Ο διαβήτης προελαύνει – Εκατομμύρια ασθενείς στη χώρα, πάνω από 100.000 στην Κρήτη – Σεμινάριο στο ΚΑΜ | Videos

ΣχεδόνΧανιά | τρία εκατομμύρια Έλληνες αφορά η λέξη “διαβήτης” και εννοείται προφανώς η ασθένεια. Η νόσος εξελίσσεται σε μια νέα επιδημία, εξαιτίας κυρίως του σημερινού τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών, δήλωσε από τα Χανιά η Αναστασία Μαυρογιαννάκη, πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας. Στο ΚΑΜ, την Παρασκευή και το Σάββατο η Εταιρία διεξάγει ιατρικό σεμινάριο για την κλινική εφαρμογή των σύγρονων κατευθυντήριων οδηγιών

αντιμετώπισης της ασθένειας:

“Ο διαβήτης είναι παγκόσμια επιδημία με αυξητικό χαρακτήρα. Στην Ελλάδα, πρόσφατες μελέτες λένε ότι περίπου 12% του πληθυσμού είναι διαβητικοί. Άλλο ένα 12% είναι άνθρωποι που είναι υποψήφιοι να γίνουν διαβητικοί αν δεν παρέμβουμε με σωστά μέτρα πρόληψης. Δηλαδή σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σχέση με την ασθένεια αυτή.  Επίσης είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία και πλέον ο διαβήτης τύπου 2 των ενηλίκων αφορά και τα παιδιά”, δήλωσε η κα Μαυρογιαννάκη.

Ο διαβητολόγος Νίκος Κεφαλογιάννης, διδάκτωρ στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε ότι πρέπει οι αδιάγνωστοι ασθενείς να ελεγχθούν όσο γίνεται νωρίτερα, ενώ έδωσε και στοιχεία για τον αριθμό ασθενών στην Κρήτη:

“Η τελευταία απογραφή έδωσε 620.000 κατοίκους και οι εγγεγραμμένοι γνωστοί διαβητικοί είναι περίπου 60.000. Είναι όμως και 50.000 που είναι ακόμα αδιάγνωστοι, γιατί σε κάθε έναν διαβητικό αντιστοιχεί σχεδόν άλλος ένας αδιάγνωστος. Και από αυτούς 400 περίπου είναι παιδιά νεαρής ηλικίας με διαβήτη τύπου 1 που χρειάζονται ινσουλίνη. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναζητήσουμε τα αδιάγνωστα αυτά άτομα, γιατί αν τον ανακαλύψεις νωρίς και προβείς σε θεραπεία, προλαβαίνεις τις επιπλοκές και αυτός είναι ο απώτερος σκοπός. Με ένα απλό τεστ των 2 ευρώ καλύπτει στο 60% τη διάγνωση του διαβήτη”.

Όταν εμφανίσει κανείς συμπτώματα, μάλλον είναι αργά για αποφυγή επιπλοκών, τόνισε η πρόεδρος της Διαβητολογικής Εταιρίας:

“Δυστυχώς τα συμπτώματα είναι μη ειδικά. Εμφανίζονται όταν η γλυκαιμία είναι πια πολύ υψηλή. Πολυουρία, πολυδιψία, απώλεια βάρους. Δυστυχώς τότε είναι αργά, γιατί οι μισοί από αυτούς που απευθύνονται στον γιατρό έχοντας τέτοια συμπτώματα, έχουν ήδη και επιπλοκές της ασθένειας. Πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχονται, καταρχάς οι παχύσαρκοι. Όσοι δεν είναι παχύσαρκοι, μετά τα 40. Και όσοι έχουν παράγοντες κινδύνου επίσης και συστηματικά.”

Η διατροφή είναι το παν, και για την πρόληψη, αλλά και για την αντιμετώπιση του διαβήτη:

“Έρχονται διαβητικοί στα ιατρεία μας και λένε ότι έχουν να φάνε, ας πούμε, πατάτες για χρόνια και άλλα πολλά. Η αλήθεια όμως είναι πως όλοι, διαβητικοί και μη, πρέπει να ακολουθούμε ένα σωστό πρότυπο, όπως ήταν η μεσογειακή διατροφή. Να προσέχουμε το σύνολο των θερμίδων που προσλαμβάνουμε. Αλλά σημασία έχει και η ποιότητα της διατροφής. Η κληρονομικότητα επίσης είναι ένα χαρακτηριστικό που δείχνει προδιάθεση για διαβήτη, αλλά δεν είναι το κύριο.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλές νέες θεραπείες, αλλά ακρογωνιαίος λίθος αντιμετώπισης είναι η σωστή διατροφή και άσκηση. Και η γνώση που πρέπει να έχουν οι ασθενείς για το τί μπορούν να καταναλώσουν. Φαρμακευτική αγωγή που να θεραπεύει οριστικά τη νόσο δεν υπάρχει. Ταυτόχρονα όμως η διατροφή επηρεάζει και τη γλυκαιμική ρύθμιση του ασθενούς με την όποια αγωγή κάνει και μπορεί να τη διαταράξει”, δήλωσε η κα Μαυρογιαννάκη.

Στο σεμινάριο τιμήθηκε η μνήμη της Χαρούλας Μυλωνάκη, επί χρόνια δημοτικής συμβούλου Χανίων και στελέχους της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ιδρύτριας και για πολλά χρόνια υπεύθυνης του Διαβητολογικού Ιατρείου στο Νοσοκομείο Χανίων. Τιμητική πλακέτα παραδόθηκε από την πρόεδρο της Διαβητολογικής Εταιρείας στον σύζυγο της αείμνηστης γιατρού. zarpanews.gr

The post Χανιά | Ο διαβήτης προελαύνει – Εκατομμύρια ασθενείς στη χώρα, πάνω από 100.000 στην Κρήτη – Σεμινάριο στο ΚΑΜ | Videos| Videos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα