Χανιά | Καινοτομίες στην ελαιοκομία και την κτηνοτροφία – Δείτε τι παρουσίασαν στο ΜΑΙΧ | Video + Photos

Υβριδική συνάντηση, από το Τμήμα Γενετικής & Βιοτεχνολογίας Οπωροκηπευτικών του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (MAIX), διοργανώθηκε την Πέμπτη στο Ινστιτούτο, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «LIVINGAGRO – Cross Border Living laboratories for Agroforestry» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ENI CBC Med 2014-2020. Η εκδήλωση θα συνεχιστεί και για δεύτερη μέρα, αύριο Παρασκευή.

Η συνάντηση περιλαμβάνει

παρουσιάσεις 15 λεπτών και συναντήσεις Business 2 Business (B2B) με την παρουσίαση καινοτομιών στους τομείς της ελαιοκομίας γενικά ή των βοσκότοπων σε αγρότες, κτηνοτρόφους, ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων, παραγωγούς και εμφιαλωτές ελαιολάδου, διανομείς, ιδιοκτήτες φυτωρίων, τεχνικούς εργαστηρίου, διαχειριστές εδάφους, γεωπόνους, χονδρέμπορους, μέλη συνεταιρισμών, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, παραγωγικούς φορείς, συνεταιρισμούς, αγροτικές επιχειρήσεις που αναζητούν λύσεις για την αντιμετώπιση προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.

Ο Δρ. Παναγιώτης Καλαϊτζής, Συντονιστής Σπουδών & Έρευνας του Τμήματος Γενετικής & Βιοτεχνολογίας Οπωροκηπευτικών του ΜΑΙΧ και επιστημονικός υπεύθυνος της διοργάνωσης δήλωσε ότι στόχος της συνάντησης είναι η ενημέρωση και αλληλεπίδραση μεταξύ των φορέων που παράγουν τις καινοτομίες και αυτών που μπορούν δυνητικά να τις χρησιμοποιήσουν:

«Μια καινοτομία που έχουμε εδώ στο ΜΑΙΧ είναι η χρήση DNA του ελαιόλαδου, όπου μας βοηθά στον τόπο προέλευσης σε μονοποικιλιακά ελαιόλαδα. Είναι πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο», δήλωσε ο κ. Καλαϊτζής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εγγραφές μέσω ίντερνετ κυμαίνονται γύρω στις 135, όπου οι συμμετέχοντες του προγράμματος θα μπορέσουν να κάνουν συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους για τους τρόπους συνεργασίας και εκμετάλλευσης των καινοτομιών.



Μέρος του προγράμματος LIVINGAGRO ENI CBC Med, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (90%) και Εθνικούς Πόρους (10%), αναμενόταν να πραγματοποιηθεί στα ελληνικά. Έλληνες δημιουργοί καινοτομιών, ερευνητές και επιχειρηματίες/ιδιωτικοί φορείς θα παρουσίαζαν ένα ευρύ φάσμα καινοτομιών που αφορούν τα ακόλουθα θέματα:

Επαναχρησιμοποίηση παραδοσιακών πρακτικών διαχείρισης αγροδασολίβαδωνΣυγκαλλιέργεια και προετοιμασία για την αλλαγή του κλίματος σε ελαιώνεςΓεωργία ακριβείαςΜηχανήματα ελαιοποίησης και Προσδιορισμός οφέλους για την υγείαΈλεγχος ταυτότητας ελιάς και ελαιόλαδου

Αναβάθμιση και νέα ταυτότητα στο νέο προϊόν

Ο Γιώργος Μπαουράκης, διευθυντής του ΜΑΙΧ δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να φιλοξενούμε την σημερινή διημερίδα. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντική η συμβολή στον τομέα της κτηνοτροφίας. Με το δικό μας λιθαράκι προσπαθούμε να βοηθήσουμε σε όλα αυτά».

Ο κ. Μπαουράκης αναφέρθηκε στην ελαιοκαλλιέργεια και την δυσκολία εύρεσης εργατικών χεριών αναφέροντας ως λύση, το κόστος παραγωγής των πρώτων υλών και την προστιθέμενη αξία του τελικού προϊόντος.

Τις ημέρες της εκδήλωσης, τόσο το διαδικτυακό όσο και το δια ζώσης ακροατήριο αναμενόταν να προγραμματίσουν συναντήσεις κατ’ ιδίαν είτε δια ζώσης είτε (one to one) online για να μάθουν περισσότερα από τους δημιουργούς των καινοτομιών κατά τις απογευματινές συνεδρίες. Αυτό θα επέτρεπε στους συμμετέχοντες να κάνουν συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικές με τις δικές τους καταστάσεις και να μάθουν περισσότερα για τις καινοτομίες που τους ενδιαφέρουν.

Γιώργος Μπαουράκης – Διευθυντής ΜΑΙΧΠάνος Καλαϊτζής – Συντονιστής Σπουδών και Έρευνας -Τμήμα Γενετικής & Βιοτεχνολογίας ΟπωροκηπευτικώνΠάνος Καλαϊτζής – Συντονιστής Σπουδών και Έρευνας -Τμήμα Γενετικής & Βιοτεχνολογίας Οπωροκηπευτικών

zarpanews.gr

The post Χανιά | Καινοτομίες| Καινοτομίες στην ελαιοκομία και την κτηνοτροφία – Δείτε τι παρουσίασαν στο ΜΑΙΧ | Video + Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα