Χανιά | Εγκρίθηκε η συμφωνία για παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου από το Δημοτικό Συμβούλιο

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η καταρχήν συμφωνία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο Δήμο Χανίων για 99 χρόνια με καταβολή από πλευράς δήμου του 5% επί της αντικειμενικής αξίας του χώρου, στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, μέσα σε τεταμένο κλίμα με συνεχείς αντιπαραθέσεις μεταξύ των δημοτικών συμβούλων(δείτε εδώ).

Ο Δήμαρχος Χανίων στην εισήγησή του ανέφερε ότι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει η παραχώρηση του στρατοπέδου είναι, αφού καταστεί ανενεργό, ο Δήμος να συντάξει το πλάνο

ανάπτυξης και αξιοποίησης του οικοπέδου (masterplan), που θα καθορίζει με σαφείς μελέτες και χρονοδιάγραμμα την υλοποίηση του, ενώ στην δευτερολογία του έκανε λόγο για «ώρα ευθύνης» σχετικά με το μέλλον της προσπάθειας.

Η εισήγηση πέρασε με πλειοψηφία από την συνεδρίαση με 23 συμβούλους να την υπερψηφίζουν από τις παρατάξεις αφενός της πλειοψηφίας και του κ. Σαρρή.

Ηχηρές αντιθέσεις υπήρξαν από πλευράς πλειοψηφίας με τον Γιάννη Περράκη να ψηφίζει λευκό και τους Κεμεσίδη και Μαυρεδάκη να απέχουν από την ψηφοφορία, ενώ απούσα δήλωσε και η κα Βουτετάκη από την παράταξη Σαρρή.

Αντιπρόταση που κινήθηκε στην εκ νέου διεκδίκηση του στρατοπέδου από το ΥΠΕΘΑ, με όρους παραχώρησης κατά πλήρη κυριότητα με νομοθετική ρύθμιση, τάχθηκαν οι σύμβουλοι της παράταξης Σκουλάκη, προτείνοντας συνάντηση διαπαραταξιακής επιτροπής με τον Πρωθυπουργό για εκ νέου διαπραγμάτευση χωρίς την εκμίσθωση της έκτασης έναντι οικονομικού ανταλλάγματος.

Ο δημοτικός σύμβουλος Σεραφείμ Ρίζος από την παράταξη της Ανταρσύας στα Χανιά, κατέθεσε την προηγούμενη απόφαση δημοτικού συμβουλίου που «πάτησε» η τωρινή για την ολοκληρωτική παραχώρηση, θέλοντας να δείξει την ανατροπή της όπως είπε από πλευράς Δημάρχου στη συνάντηση του στην Αθήνα, με 8 δημοτικούς συμβούλους να την στηρίζουν μεταξύ των οποίων η παράταξη Παπαδογιάννη και ο κ. Φραγκάκης ως ανεξάρτητος.

Αγγελάκη: Δεν εμπιστευόμαστε τον Δήμαρχο

Για εφαρμογή του νόμου και τετελεσμένα και όχι «διαπραγμάτευση» ή «συμφωνία» κατηγόρησε τον Δήμαρχο στην δευτερολογία της, η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Νάνσυ Αγγελάκη. Η κα Αγγελάκη έκανε λόγο για κρυφές διαδρομές και διχασμό της κοινωνίας, ενώ τόνισε ότι δεν εμπιστεύεται τον Δήμαρχο Χανίων για «λευκή επιταγή», καθώς μιλάει για παραχώρηση με ενοικίαση και όχι παραχώρηση υπό όρους όπως εκφράζεται από τους ίδιους.

Παπαδογιάννης: Ξεπουλάτε το στρατόπεδο

Για κατάπτυστη συμφωνία με τους βουλευτές και τους υπουργούς στο ΥΠΕΘΑ έκανε λόγο ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Άρης Παπαδογιάννης. Ο κ. Παπαδογιάννης μίλησε για ξεπούλημα του στρατοπέδου ενώ σχολίασε τους «αγώνες χρόνων» συναδέλφων του δημοτικών συμβούλων για το στρατόπεδο που τώρα μιλάνε για «μοναδική ευκαιρία», όπως είπε, ενώ κάλεσε να συνεχιστούν οι αγώνες διεκδίκησης για πλήρη παραχώρηση.

Σαρρής: Ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα μπροστά η σημερινή

Να διαφυλαχτεί ότι το στρατόπεδο θα γίνει χώρος αστικού πρασίνου τόνισε με τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας πολιτών: Πρώτα ο Άνθρωπος, Γιάννης Σαρρής, στηρίζοντας παράλληλα την εισήγηση της δημοτικής αρχής για καταρχήν συμφωνία στην παραχώρηση του Μαρκοπούλου. Ο κ. Σαρρής έκανε λόγο για ευκαιρία να γίνει ένα βήμα μπροστά, ενώ σε σχόλια που προηγήθηκαν απάντησε ότι δεν κάνει πολιτική καριέρα για να αλλάζει συνεχώς τοποθετήσεις και απόψεις.

Παπαντωνάκης: Δεν υπάρχει παραχώρηση

Η δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να ζητήσει και να αποδώσει το στρατόπεδο στους δημότες χωρίς υποσημειώσεις, είπε ο Νίκος Παπαντωνάκης σε τοποθέτησή του, κάνοντας λόγο για οικονομικά οφέλη που θα αποκτήσουν αργότερα τρίτοι από την εξουσιοδότηση που ζητάει ο Δήμαρχος για να συνεχιστούν οι ενέργειες που προτείνει.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα