Άθλιες συνθήκες και ξαφνικούς θανάτους έβλεπαν Χανιώτες στο γηροκομείο – Οι καταγγελίες που οδήγησαν στις διώξεις

Δεκάδες ήταν οι Χανιώτες που κατέθεσαν στην αστυνομία τις τραγικές εμπειρίες που αποκόμισαν από την επαφή με το γηροκομείο στα Χανιά, για την υπόθεση του οποίου πλέον έχουν ασκηθεί διώξεις με βαρύτατες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Οι αρχές χρειάστηκαν αρκετούς μήνες για να ξετυλίξουν το κουβάρι και οι καταθέσεις που έλαβαν, περιλάμβαναν πλήθος περιπτώσεων, καθώς ερευνήθηκαν 30 θάνατοι, ενώ για άλλους οκτώ θεωρήθηκε ότι υπήρξε απόπειρα θανάτωσης.

Δεν

ήταν λίγοι οι συγγενείς που είχαν μιλήσει δημόσια για ξαφνικούς θανάτους συγγενών τους:

Πέντε και δέκα ήταν καλά, πέντε και είκοσι πέθανε

Μια Χανιώτισσα είχε τον 57χρονο κουνιάδο της στο συγκεκριμένο ίδρυμα, ο οποίος πέθανε εκεί το 2020, ενώ η ίδια υποστήριξε ότι της ζητούσαν υπέρογκα ποσά για συνταγογραφήσεις φαρμάκων.

“Κάθε μήνα μας ζητούσε (σ.σ η ιδιοκτήτρια) 600 ευρώ για φάρμακα. Ο κουνιάδος μου έπαιρνε φάρμακα, αλλά ποτέ δεν χρειαζόταν τόσα πολλά, ενώ αυτή μας ζητούσε συνεχώς λεφτά. Είχε αδυνατίσει πάρα πολύ. Μια μέρα, μιλούσα με την ιδιοκτήτρια πάλι για τα λεφτά για τα φάρμακα. Ήταν 17:10 και την είχα ρωτήσει πως ήταν ο κουνιάδος μου και μου είχε απαντήσει ότι ήταν καλά. Πέντε λεπτά αργότερα μας πήραν από το γηροκομείο και μας είπαν ότι δεν ήταν καλά. Και στις 17:20 μας ξαναπήραν και μας είπαν ότι πέθανε”.

Η Χανιώτισσα υποστήριξε μάλιστα ότι χρειάστηκε να πάει κλαίγοντας στην τράπεζα για να τη διευκολύνει χρηματικά, γιατί η ιδιοκτήτρια δεν αποδέσμευε τα απαραίτητα έγγραφα για την ταφή του κουνιάδου της, μέχρι να εξοφληθεί για την παραμονή του στο ίδρυμα.

Ξαφνικά μας παίρνουν τηλέφωνο και μας λένε ότι πέθανε

Άλλη καταγγέλλουσα, υποστηρίζει ότι η μητέρα της, η οποία είχε μεν προβλήματα υγείας, πέθανε ξαφνικά από καρδιακή ανακοπή, πράγμα που τώρα θεωρεί πως μπορεί να μην ήταν φυσιολογικό:

“Ήταν 54 ετών. Την είχαμε πάει το 2018 και απεβίωσε τον Νοέμβριο του 2019. Είχε περάσει εγκεφαλικά και ήταν κατάκοιτη η μητέρα μου. Ξέραμε ότι δεν είχε μεγάλο προσδόκιμο ζωής. Αλλά δεν υπήρχε αρκετή φροντίδα, ούτε περιποίηση, ούτε σιτίζονταν σωστά. Το μενού ήταν πάρα πολύ φτωχό και οι περισσότεροι ήταν σκελετωμένοι εκεί μέσα. Εμείς ξέραμε τη σοβαρότητα της κατάστασής της, αλλά εκείνο το διάστημα δεν είχε παρουσιάσει πυρετό, δεν είχε εμφανίσει κάτι. Και ξαφνικά ένα πρωί μας παίρνουν τηλέφωνο και μας λένε ότι πέθανε από καρδιακή ανακοπή.”

Πρώην εργαζόμενη στο γηροκομείο είχε περιγράψει αναλυτικά στο zarpanews.gr τις άθλιες συνθήκες που, όπως είπε, αντιμετώπιζαν οι τρόφιμοι στο ίδρυμα:

Aroxol στο κεφάλι και ολόκληρο χέρι στον πρωκτό

“Εγώ πήγα ως ανειδίκευτο προσωπικό, βοηθός νοσηλευτή. Βάζανε κλύσματα, βάζανε διπλά υπόθετα. Έχω δει να βάζουν ολόκληρο χέρι στον ποπό ανθρώπων, για να βγάλουν τα κόπρανα και οι άνθρωποι σφάδαζαν από τον πόνο. Και μου έλεγαν ότι έτσι πρέπει να γίνεται. Ευτυχώς δεν μπήκα στη διαδικασία και έφυγα πριν χρειαστεί να τα κάνω και εγώ.”

Οι συνθήκες διαβίωσης, όπως είχε δηλώσει, ήταν πολύ άσχημες:

“Είχαμε καγκελάκια που στέγνωναν έξω από τα δωμάτια τις βρεγμένες πετσέτες. Είχε υγρασία, οι άνθρωποι κρύωναν. Πολλές φορές πλένανε όλες τις κουβέρτες μαζί και δεν είχαμε να τους δώσουμε. Υπήρχαν άνθρωποι κατουρημένοι, τέσσερις ώρες μπορεί να καθόταν ο άνθρωπος στα κακά του μέχρι να τον σηκώσουν να πάει στην τουαλέτα. Επίσης δερματικές παθήσεις, ψείρες. Και τους βάζανε Aroxol, Teza, εντομοκτόνα δηλαδή, στο κεφάλι. Κοκκίνιζε το κεφάλι, κάνανε μπάνιο μετά, αλλά πολλές φορές αν δεν καθάριζαν, τους έκοβαν γουλί τα μαλλιά.”

Η πρώην υπάλληλος είχε δήλωσε στο zarpanews.gr ότι στο ίδρυμα έδεναν τους τρόφιμους, ακόμα και όσους δεν υπήρχε ανάγκη:

“Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι ήταν δεμένοι. Ακόμα και περιπατητικοί. Ακόμα και αυτοί που καταλάβαιναν και έλεγαν ότι δεν θα σηκωθούν. Οι περιπατητικοί ούτε με περπατούρα δεν κινούνταν, με την πρόφαση ότι μπορεί να πέσουν. Τους έδεναν και πολύ άσχημα. Το κάθε πόδι κάτω απ’ την καρέκλα, στη μέση, ούτε ζώο δεν δένεις έτσι. Και το τελευταίο τρίμηνο που ήμουν εκεί, κλαίγανε. Μας φιλούσαν τα χέρια. Εμένα μου είχαν πει να μιλήσω, υπήρχαν περιπτώσεις που μου λέγανε να το πω στα παιδιά τους.
-Και γιατί δεν μιλούσαν οι ίδιοι στα παιδιά τους όταν τους έβλεπαν;
-Προσπαθούσαν, αλλά έμπαινε σφήνα η διευθύντρια ή οι «ειδικοί» βοηθοί νοσηλευτές, οι χρόνιοι «θαμώνες»”.

Ακόμα, η πρώην υπάλληλος είχε κάνει αναφορά στο υπόγειο του κτιρίου, όπου φέρονται να υπήρχαν τρόφιμοι σε κακή κατάσταση:

“Στο υπόγειο ήταν πολύ άσχημες οι συνθήκες, μύριζε πάντα σήψη, μύριζε κρέας. Αρωμάτιζα τη μάσκα μου για να μπω. Τα στόματα των ανθρώπων μύριζαν. Στο υπόγειο έβαζαν αυτούς που πλήρωναν λιγότερα ή αυτούς που είχαν συγγενείς μακριά και δεν μπορούσαν να έρθουν επίσκεψη. Πιστεύω ότι κάποιοι πλήρωναν και κανονικό δωμάτιο πάνω και μετά τους έβαζαν κάτω χωρίς να το ξέρουν οι άνθρωποι.”

zarpanews.gr

The post Άθλιες συνθήκες και ξαφνικούς θανάτους έβλεπαν Χανιώτες στο γηροκομείο – Οι καταγγελίες που οδήγησαν στις διώξεις appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άθλιες, Χανιώτες,athlies, chaniotes