Αστραπές χωρίς… βροντές στα Χανιά – Τι λέει ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας | Video

Με έντονη βροχή “ξύπνησαν” σήμερα τα Χανιά, επιβεβαιώνοντας έτσι τις χθεσινές προβλέψεις της ΕΜΥ. Ωστόσο αυτό που προκάλεσε εντύπωση σε όσους το παρατήρησαν, ήταν οι αστραπές τα ξημερώματα, οι οποίες ήταν πολύ ορατές, χωρίς όμως βροντές.

Το φαινόμενο εξήγησε στο zarpanews.gr ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας:

Μία καταιγίδα είναι ένα φαινόμενο το οποίο εξελίσσεται και αναπτύσσεται μέσα στην ατμόσφαιρα σε πολύ μεγάλα ύψη, δηλαδή μπορεί να φτάσει και τα 10-12 χιλιάδες

μέτρα στην ατμόσφαιρα. Μέσα σε αυτή την καταιγίδα, τα μέσα ύψη δηλαδή γύρω στα 3 – 5 χιλιόμετρα, είναι ο τομέας δράσης, ο πυρήνας όπως λέμε.

Εκεί έχουμε και τη δημιουργία των φορτίων ώστε να δημιουργηθεί το ηλεκτρικό φαινόμενο της αστραπής, το οποίο βέβαια εκτείνεται και σε πολύ μεγάλο ύψος ανάλογα τη δράση της καταιγίδας.

Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι η αστραπή γίνεται εμφανής από πολύ μεγάλη απόσταση. Συνεπώς και το βράδυ, βλέπαμε τις αστραπές αλλά ο ήχος, επειδή ταξιδεύει με μία διαφορετική ταχύτητα, λόγω της μεγάλης απόστασης χάνεται οπότε δεν γίνεται αντιληπτός από εμάς.

Μάλιστα αν προσέξατε οι αστραπές δεν ήταν τόσο λαμπερές γιατί συνέβαινε με αυτές τις καταιγίδες να είναι σε υψηλά στρώματα η αστραπή, με αποτέλεσμα να μη γίνονται ιδιαίτερα εμφανείς αλλά τις ακούγαμε” εξήγησε ο κ. Λέκκας.

zarpanews.gr

The post Αστραπές χωρίς… βροντές στα Χανιά – Τι λέει ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας | Video| Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα