Ανησυχία Τσίπρα για νέα έκρηξη ακρίβειας και ελλείψεις – Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Δεν κρύβει στους συνομιλητές του την έντονη ανησυχία του για νέο κύμα ακρίβειας και επιπρόσθετη έκρηξη του πληθωρισμού ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ακρίβεια που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει ήδη από τον Σεπτέμβριο ροκανίσει τα εισοδήματα (4 μισθοί ετησίως χάνονται από τις σημερινές τιμές) και μειώσει την κίνηση στην αγορά (πτώση ως και 30%), με

την ανάλυση και τις πληροφορίες της Κουμουνδούρου να σημειώνουν πως οι επιπτώσεις του ουκρανορωσικού πολέμου δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμα στις ανατιμήσεις.

«Αυτό που έρχεται το επόμενο διάστημα θα είναι κάτι σφοδρότερο από αυτό που αντιμετωπίζουμε» εκτίμησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχοντας απέναντί του εκπροσώπους βιομηχανιών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ακόμα δεν έχουν φανεί στην πραγματική οικονομία» και ότι «ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε και έκτακτες καταστάσεις έλλειψης προϊόντων πρώτων υλών».

Ενδεικτική της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και των ευθυνών Μητσοτάκη (μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στο ρωσικό φυσικό αέριο, βίαιη απολιγνιτοποίηση, ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ κλπ) πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι κατά την Κουμουνδούρου και η κραυγή αγωνίας των ίδιων των βιομηχάνων:

«Οι τιμές στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη φαίνεται ότι οι αυξήσεις στην χονδρεμπορική αγορά τώρα περνούν στη λιανική» σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΒΙΚΕΝ απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κουμουνδούρου εκτιμά πως οι μέχρι στιγμής παρεμβάσεις της κυβέρνησης αδυνατούν – δεν θέλουν για την ακρίβεια – να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στην πηγή του, κάνοντας λόγο για «δομικά λάθος προσέγγιση».

Όσο δεν αντιμετωπίζεται η έκρηξη της ακρίβειας στην ρίζα της, που είναι η αισχροκέρδεια πρωτίστως της ΔΕΗ και εν συνεχεία των παραγωγών, και απλά επιδοτούνται οι φουσκωμένοι λογαριασμοί, θα επιδοτείται επί της ουσίας η αισχροκέρδεια.

Και μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τα απόνερα του πολέμου αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα άνοδο τόσο τις τιμές της ενέργειας όσο και εν γένει να συμπαρασύρουν το σύνολο της αγοράς, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη χειρότερη ευρωπαϊκή θέση, ακριβώς εξαιτίας της ήδη εδώ και έξι μήνες έκρηξης ενεργειακού κόστους λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Τούτων δοθέντων, ο κ. Τσίπρας έχει σημάνει «συναγερμό» ζητώντας από τους επιτελείς του ένα έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα ανθρωπιστική κρίση και ενεργειακή φτώχεια. Ο ίδιος το περιέγραψε ως ένα έκτακτο σχέδιο «out of the box», δηλαδή έξω από τα τετριμμένα χωρίς ωστόσο να παραβιάζονται οι κοινοτικοί κανόνες και οδηγίες.

Δεν είναι εξάλλου, λίγες οι αναφορές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στα πεπραγμένα Μακρόν, ο οποίος όχι μόνο έβαλε πλαφόν αυξήσεων 4% στους λογαριασμούς του ρεύματος, αλλά ζήτησε την προσωρινή αναστολή του χρηματιστηρίου ενέργειας με αντικατάστασή του για όσο διαρκεί η κρίση από προθεσμιακή αγορά, ενώ την ίδια ώρα στο βάθος διαφαίνεται ακόμα και κρατικοποίηση της γαλλικής EDF, καθώς και η δυνατότητα που παράσχει η εργαλειοθήκη της Κομισιόν για «επανεξέταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος» εταιριών, που αποτελεί παράθυρο μορφής κρατικοποίησης βασικών υποδομών για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση.

Κατά τη συζήτηση που είχε με την ΕΒΙΚΕΝ ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τη λογική του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, το οποίο αναμένεται να εξειδικευθεί από τα αρμόδια επιτελεία της Κουμουνδούρου και το οποίο θα βασίζεται – όπως και στην πανδημία – στην ισχυρή παρέμβαση του κράτους, διαιρετική τομή που φωτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για ακόμη μία φορά μετά την πανδημία ως κατάρρευση του μητσοτακικού δόγματος περί «αυτορρύθμισης της αγοράς».

Θα βασίζεται όπως είπε ο κ. Τσίπρας «στην ουσιαστική παρέμβαση του κράτους, τους ουσιαστικούς ελέγχους και τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας», με εργαλεία όπως «την ενίσχυση της προθεσμιακής αγοράς, την υποχρεωτικότητα διμερών συμβολαίων, και αν χρειαστεί για κάποιο διάστημα και την αναστολή του χρηματιστηρίου (ενέργειας) για να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τις τιμές».

The post Ανησυχία Τσίπρα για νέα έκρηξη ακρίβειας και ελλείψεις – Σχέδιο έκτακτης ανάγκης appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα