Αναβρασμός και στα Χανιά με τις αγροτικές επιδοτήσεις – Για μειωμένα ποσά και απορρίψεις αιτήσεων μιλούν παραγωγοί

Μπορεί η καταβολή της αποπληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης και του λεγόμενου “πρασινίσματος” να πραγματοποιήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά μεγάλος αριθμός αγροτών και κτηνοτρόφων στην Κρήτη είδε ή μειωμένα τα ποσά που καταβλήθηκαν, ή και να μην εισπράττει τίποτα, με τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται εντελώς.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, Χαρίλαος Βλαζάκης, σε δηλώσεις του στο zarpanews.gr, ανέφερε ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι

μεγάλο:

“Υπήρξαν περικοπές και ακυρώσεις επιδοτήσεων. Απορρίφθηκαν αιτήματα νέων αγροτών. Δεν υπάρχει μια ενιαία περίπτωση, είναι πολλές και ανάλογα με τον κάθε παραγωγό. Θα μπορούμε να πούμε με σαφήνεια τις επόμενες μέρες τί ακριβώς έχει συμβεί, όταν θα έχουμε συγκεντρώσει πληροφορίες από τους παραγωγούς μας. Είναι δεδομένο όμως πως είχαν αλλάξει τις προϋποθέσεις εκ των υστέρων κι έκοψαν πολύ κόσμο.”

Ο κ. Βλαζάκης τόνισε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην περίφημη ΚΥΑ της 5ης Οκτωβρίου:

“Υπάρχουν νέοι αγρότες που έκαναν τις αιτήσεις και ξόδεψαν χρήματα για να δουλέψουν τις καλλιέργειές τους, γιατί με τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί, ήταν σίγουροι πως θα επιδοτηθούν. Αλλά ήρθαν και άλλαξαν τα κριτήρια εκ των υστέρων και οι άνθρωποι αυτοί κόπηκαν. Αν υπάρχουν κάποιοι που έχουν παρανομήσει και δεν έπρεπε να πάρουν επιδότηση, ας μην την έπαιρναν. Αλλά δεν είναι δυνατόν ο παραγωγός να μη γνωρίζει από την αρχή πού θα βαδίσει, χρειάζονται σαφείς κανόνες εξαρχής και όχι αλλαγές εκ των υστέρων.”

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, Μανούσος Σταυριανουδάκης, ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα με τις επιδοτήσεις:

“Υπάρχει μείωση από 5% ως 20%, κατά περίπτωση. Είχαν προαναγγείλει πως έτσι κι αλλιώς θα υπήρχε μείωση βέβαια, αλλά . Οι κτηνοτρόφοι ζημιώνονται επίσης από το ότι έπαψαν να είναι επιλέξιμες κάποιες εκτάσεις, ενώ πριν επιδοτούνταν. Και όλα αυτά, ενώ οι τιμές των ζωοτροφών ανεβαίνουν.”

“Περιμένουμε να δούμε και την εξισωτική αποζημίωση που θα καταβληθεί την επόμενη εβδομάδα, για να κάνουμε τον τελικό λογαριασμό. Και ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι πως οι τράπεζες παρακρατούν τα χρήματα των επιδοτήσεων για χρέη που έχουν και έτσι οι παραγωγοί εισπράττουν ακόμα πιο μειωμένα ή δεν εισπράττουν και καθόλου”.

zarpanews.gr

The post Αναβρασμός και στα Χανιά με τις αγροτικές επιδοτήσεις – Για μειωμένα ποσά και απορρίψεις αιτήσεων μιλούν παραγωγοί appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα