Αμυντική Συμφωνία: «Πόλεμος» ανακοινώσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια», κατατέθηκε απόψε στη Βουλή.

Η συμφωνία θα τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική επιτροπή την Τρίτη και την Πέμπτη θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, κατα την οποία θα τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Το σχέδιο νόμου της

συμφωνίας, που υπογράφηκε στο Παρίσι, στις 28 Σεπτεμβρίου, από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας και της Γαλλίας, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελείται από 31 άρθρα. Στο προίμιο της συμφωνίας υπάρχει ρητή αναφορά στις κοινές αξίες και αρχές που διέπουν τις δύο χώρες με σαφή αναφορά στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο σχέδιο νόμου ορίζεται πως με την υπό κύρωση συμφωνία ενισχύεται και αναβαθμίζεται η συνεργασία των δύο μερών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, με στόχο την αμοιβαία διαφύλαξη και προστασία της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των δύο κρατών, καθώς και την προώθηση της ασφάλειας και ευημερίας σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος, όπως ιδίως η Ανατολική Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή, η Αφρική και τα Βαλκάνια.

Ειδικότερα, αναφέρει πως εγκαθιδρύεται στρατηγική εταιρική σχέση για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, η οποία εκφράζει τη διάθεση για εμβάθυνση της διμερούς τους συνεργασίας και κοινή δράση σε ευρύ φάσμα πεδίων, που καλύπτουν τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της στρατιωτικής συνεργασίας καθώς και της συνεργασίας στους τομείς των εξοπλισμών και των βιομηχανιών άμυνας και ασφάλειας.

Υπογραμμίζεται ότι τα δύο μέρη δεσμεύονται, σε περίπτωση που κάποιο από αυτά δεχθεί ένοπλη επίθεση, να παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή με όλα τα κατάλληλα μέσα, συμπεριλαμβανομένης, εάν παραστεί ανάγκη, της χρήσης ένοπλης βίας, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση και εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Πρόβλεψη για ΑΟΖ, ”όχι” σε αποστολή στρατιωτών στο Σαχέλ»

Να διορθώσει τις διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18 της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, δηλαδή τα άρθρα που αφήνουν εκτός Αμυντικής Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ, ζητά, σύμφωνα με κομματικές πηγές, από την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να υπερψηφίσει τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επικείμενη κύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας με τη Γαλλία συζητήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπό την προεδρία του Αλ. Τσίπρα, ενώ ο ίδιος ανακοίνωσε τη σύγκλιση από κοινού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, που θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Δευτέρα, στις 17:00.

«Ο κ. Μητσοτάκης, μετά από πολλές παλινωδίες που έχουν κοστίσει πολλά δισ. σε εξοπλιστικά που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα και δεν είχαν ενταχθεί σε κανέναν προγραμματισμό των ενόπλων δυνάμεων ή της Βουλής, φέρνει, εν τέλει, με μεγάλη καθυστέρηση μια Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, βιαστική και προχειρογραμμένη», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας κατά την εισήγηση του στη σημερινή συνεδρίαση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

«Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνησή μας, έβαλε τις βάσεις από το 2015 της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της άμυνας.

Όπως επίσης είναι γεγονός ότι ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση το 2018 για τις φρεγάτες Μπελχάρα, βάσει των εισηγήσεων του ΓΕΝ», σημείωσε, τονίζοντας, ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε θα έφερνε «ποτέ μια Αμυντική Συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, καθώς και μια συμφωνία που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές, πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ».

«Εμείς θα φέρναμε πολύ νωρίτερα, μια καλύτερη και κυρίως φθηνότερη Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία», σχολίασε. Τόνισε δε, πως «σε αυτά τα πλαίσια και ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας από τη Βουλή την επόμενη Πέμπτη, οφείλουμε να καλέσουμε άμεσα την κυβέρνηση να επανορθώσει σε σχέση με τις επίμαχες διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18 της Αμυντικής Συμφωνίας. Είτε να αλλάξουν είτε έστω να υπάρξει σαφής διευκρίνιση».

«Με ρηματική διακοίνωση από πλευράς της Γαλλίας σε σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, στο βαθμό που αυτά βιαίως παραβιαστούν από τη Τουρκία. Και ταυτοχρόνως με ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρους κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ», ανέφερε και κατέληξε:

«Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναγκαστεί να καταψηφίσει τη Συμφωνία, αφήνοντας την κυβέρνηση να αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης αυτών των δύο αρνητικών προβλέψεων για τα συμφέροντα της χώρας».

Ενόχληση Μαξίμου, αιχμές Κουμουνδούρου

Στο Μαξίμου δεν άρεσαν οι επισημάνσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα κενά στη Συμφωνία που υπέγραψαν Μητσοτάκης-Μακρόν, όπως διατυπώθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του κόμματος.

Το Μαξίμου αντέδρασε, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «ανακαλύπτει δικαιολογίες και υπεκφυγές» για να καταψηφίσει τη Συμφωνία.

Ο Γιάννης Οικονόμου χαρακτηρίζει τη συμφωνία «ιστορική» και υποστηρίζει ότι «ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει».

Αναλυτικά ανέφερε: «Όπως πληροφορούμαστε από την εισήγηση του κ. Τσίπρα στο ΠΣ του κόμματός του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε κάποιες δικαιολογίες και υπεκφυγές προκειμένου να καταψηφίσει την ιστορικής σημασίας Συμφωνία με τη Γαλλία που περιέχει την πρωτοφανή ρήτρα συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης. Μια Συμφωνία που, κατά τα λοιπά, θα την έφερνε και ο ίδιος κι ακόμη καλύτερη αλλά και αυτή τη φορά δεν πρόλαβε… Ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει. Και αξιολογεί πώς τοποθετείται ο καθένας σε ιστορικές στιγμές και για μία Συμφωνία που αποτελεί μεγάλη εθνική επιτυχία και προασπίζει τα συμφέροντα της χώρας. Τα υπόλοιπα στη Βουλή».

Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αιχμές για τον κ. Οικονόμου, σχετικά με όσα υποστήριξε χθες (30/9) ο Πάνος Καμμένος, αλλά κι επαναλαμβάνοντας τα ερωτήματα που έθεσε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας.

«Γιατί εξαιρεί από αυτήν τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες; Ώστε να συνεχίζει το κάθε Oruc Reis να σεργιανίζει ανενόχλητο και να βγαίνουν υπουργοί του κ. Μητσοτάκη να πουλάνε τρέλα ότι τα ερευνητικά πλοία που παραβιάζουν κατ’ εξακολούθηση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα παίρνει ο αέρας;», τονίζει.

Μεταξύ άλλων, η Κουμουνδούρου επισημαίνει: «Θα συνιστούσαμε στον παρ’ ολίγον μετακλητό υπάλληλο του κ. Καμμένου αντί για εξυπνάδες να απαντήσει αν συμφωνεί η κυβέρνηση η όχι με τους δυο όρους που έβαλε ο κ. Τσίπρας, ώστε να στηρίξει την Αμυντική Συμφωνία: Γιατί εξαιρεί από αυτήν τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες;

Ώστε να συνεχίζει το κάθε Oruc Reis να σεργιανίζει ανενόχλητο και να βγαίνουν υπουργοί του κ. Μητσοτάκη να πουλάνε τρέλα ότι τα ερευνητικά πλοία που παραβιάζουν κατ’ εξακολούθηση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα παίρνει ο αέρας; Συμφωνούν να αποστέλλονται Έλληνες στρατιώτες σε γαλλικές εκστρατείες στο Σαχελ; Τα υπόλοιπα για το λογαριασμό τουλάχιστον 10 δις από την έλλειψη σχεδίου του κ. Μητσοτάκη στα εξοπλιστικά στη Βουλή».

ieidiseis.gr

The post Αμυντική Συμφωνία: «Πόλεμος» ανακοινώσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα