Αλέξης Τσίπρας: Οι λίγοι ισχυροί να πληρώσουν την ενεργειακή μετάβαση | Video

| Video

Μια αμοιβαία επωφελή για το κλίμα και τις κοινωνίες λύση προέκρινε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το ακριβό κόστος της αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μιλώντας σήμερα το πρωί στο διεθνές συνέδριο «Circle the MED Forum 2022», στο Ζάππειο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική

Συμμαχία υπογράμμισε πως αν την αναγκαία ενεργειακή μετάβαση πληρώσουν οι «πολλοί, που κατέχουν ελάχιστο μέρος του πλούτου του πλανήτη, τότε θα είναι μια διαδικασία οικονομικά εξοντωτική που θα διαρρήξει την κοινωνική συνοχή και θα επιφέρει μεγάλες κοινωνικές εντάσεις, άνοδο ακροδεξιών μορφωμάτων και αρνητών κλιματικής κρίσης. Αν όμως την πληρώσουν οι λίγοι και ισχυροί, τότε η ενεργειακή μετάβαση θα είναι αμοιβαία επωφελής και για το κλίμα και για τις κοινωνίες».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι πρέπει παράλληλα να προσφερθεί ασφάλεια, προστασία και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος με αναγκαίες επενδύσεις δημόσιου και κοινωνικού οφέλους, οι οποίες πρέπει να χρηματοδοτηθούν.

Αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν όχι από ελλείμματα που δημιουργούν χρέη, όπως είπε, με τους μεσαίους και αδύναμους να πληρώνουν τα σπασμένα. «Η λύση είναι η φορολόγηση των υπερβολικών κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων» πρόσθεσε.Σε άλλο σημείο της ομιλίας τόνισε την ανάγκη «οι προοδευτικές δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα οφείλουν να δώσουν βιώσιμες και συμπεριληπτικές λύσεις για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας» και καυτηρίασε την «αλληλεγγύη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνοντας ότι «η ενεργειακή κρίση αντιμετωπίζεται σαν να είναι μονάχα πρόβλημα επάρκειας και όχι πρόβλημα υψηλού κόστους» και ότι οι χώρες του Βορρά αντιμετωπίζουν κυρίως το πρόβλημα της επάρκειας.

«Δεν γίνεται έτσι να πάμε μπροστά», τόνισε, σχολιάζοντας ότι σήμερα -μετά από έξι μήνες συζητήσεων στις συνόδους των υπουργών Ενέργειας και τις Συνόδους Κορυφής για να βρεθεί μια λύση που θα είναι κάποιες κατευθύνσεις ώστε να μειωθεί η πολύ υψηλή τιμή του φυσικού αερίου-, συζητάνε ένα πλαφόν που είναι σχεδόν τρεις φορές πάνω από τη σημερινή τιμή. «Αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα, θα αυξηθεί η τιμή αν μπει εκεί το πλαφόν», είπε.

Τέλος, υποστήριξε ότι «μιλάμε για αντιμετώπιση της κρίσης με παντελή έλλειψη αλληλεγγύης και αίσθησης του προβλήματος σε ό,τι αφορά το σύνολο της ΕΕ αλλά και με ανόητες πολιτικές επιλογές». Σχολίασε ότι «ίσως θα έπρεπε το γραφείο της κ. Φον Ντερ Λάιεν να πάει στο Βερολίνο, να είναι πιο εύκολη η μεταβίβαση των εντολών, γιατί Βερολίνο-Βρυξέλλες έχει μια απόσταση. Ή η Καγκελαρία να μεταφερθεί στις Βρυξέλλες».

The post Αλέξης Τσίπρας: Οι λίγοι ισχυροί να πληρώσουν την ενεργειακή μετάβαση | Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα