Αγωνία για αυξήσεις φωτιά σε ΔΕΗ και είδη πρώτης ανάγκης

Εκρηκτικό μείγμα ανατιμήσεων από τις αυξήσεις στη ΔΕΗ. Οι τρόποι αναχαίτισης από το Μαξίμου.

Μέτρα και πρωτοβουλίες για την αναχαίτιση του βίαιου κύματος ακρίβειας (ξεκινώντας από τη ΔΕΗ) με το οποίον αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη – και –η χώρα μας, θα ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του την ερχόμενη εβδομάδα στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ζήτημα του κύματος

ακρίβειας απασχολεί ήδη το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Οικονομικών αλλά και συναρμόδια υπουργεία.

Είναι χαρακτηριστική η δραματική παρέμβαση που όπως έγραψε χθες το iΕidiseis.gr έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης, λίγο πριν την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι η τιμή του καφέ μπορεί να ανέβει από τα 2 στα 5 ευρώ μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, προσθέτοντας ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση.

Σε ανάλογο τόνο, ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, όχι απλώς επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του συναδέλφου του, αλλά πρόσθεσε ότι έρχονται ανατιμήσεις και μάλιστα σημαντικές σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης και είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί ήδη το επιτελείο του ΥΠΟΚ.

Και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, όμως, ζήτησε τον λόγο προκειμένου να επισημάνει ότι το υπουργείο του βρίσκεται ήδη αντιμέτωπο με σημαντικές αυξήσεις σε πολλά είδη, με πρώτες τις ζωοτροφές, η τιμή των οποίων έχει αυξηθεί κατά 45% τους τελευταίους μήνες, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη διαμόρφωση των τιμών όλων των βασικών ειδών.

Παρ ότι δεν συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, είναι δεδομένη η αγωνία του κυβερνητικού επιτελείου και για τις επικείμενες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι μέσα στον μήνα που διανύουμε οι καταναλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης λόγω του πρόσφατου, πρωτοφανούς καύσωνα, στο χρηματιστήριο των ρύπων ( όποιος μολύνει πληρώνει παραπάνω), στην αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας του φυσικού αερίου στα 45 ευρώ από τα 28 ευρώ, καθώς και στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός φτάνει στο 3% και η ενέργεια παρουσίασε αύξηση 15,3%, όπως αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα της Eurostat.

Επιπρόσθετα, όπως σημειώνουν πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσα σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα ανατιμήσεων οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και την άνοδο του κόστους των μεταφορών, με τον ναύλο από την Ασία προς την Ευρώπη να έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο κατά 525%, καθώς η μεταφορά ενός κοντέινερ κοστίζει πλέον πάνω από 10.000 δολάρια, όταν πριν από έναν χρόνο ήταν κάτω από 2.000 δολάρια.

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους συνεργάτες του ότι η κυβέρνηση ασχολείται ήδη με το ζήτημα και τις επόμενες μέρες θα αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες. Οι πληροφορίες θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεργασία με το ΥΠΟΚ να μελετά τα περιθώρια αντίδρασης στο φαινόμενο της ακρίβειας, το οποίο σημειωτέον δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, προκειμένου να προβεί ο κ. Μητσοτάκης σε ανακοινώσεις στη Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι διεθνείς τιμές τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 37,94%, στη βενζίνη 52,14%, στη σόγια 17,10%, στον καφέ 26,59%, στο γάλα 20,06%, 12,07% στη ζάχαρη, 35,6% στo καλαμπόκι και 8,65% στο βοδινό κρέας, στα πουλερικά 16,64%, στο μαλλί 12,72%, στον χαλκό 33,19% και στο αλουμίνιο 26,54%.

Κάτι, που πάντως, δεν μειώνει την ένταση του κοινωνικού προβλήματος που θα δημιουργήσει, πολύ περισσότερο όταν σε περιβάλλον ελεύθερης αγοράς, είναι λίγα αυτά που μπορούν να γίνουν για την αναχαίτισή του κύματος ακρίβειας.

The post Αγωνία για αυξήσεις φωτιά σε ΔΕΗ και είδη πρώτης ανάγκης appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα