Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε

Τι κοινό έχει ένα μπολ φρεσκοψημένο λαχταριστό ποπ κορν, ένα ποτήρι σόγια και ένα κουτάκι αναψυκτικό με μηδέν θερμίδες;

Αν δεν μπορείτε να βρείτε την απάντηση, σας λέμε ότι και τα τρία, που όλοι τρώμε και απολαμβάνουμε συχνά, κάνουν κακό στην υγεία μας. Τρεις γνωστές διατροφολόγοι, η Elissa Goodman, η Meryl Pritchard και η Kelly Leveque, αναφέρουν τι δεν θα έπρεπε να έχουμε ποτέ στο τραπέζι μας.

Σόγια
Είναι ευρέως γνωστό ότι το

90% της σόγιας που κυκλοφορεί στην αγορά είναι γενετικά τροποποιημένο. Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα έχουν κατηγορηθεί για την πρόκληση καρκίνου. Αν θέλουμε να τρώμε σόγια, μπορούμε να επιλέγουμε μια πιστοποιημένα βιολογική και μη γενετικά τροποποιημένη.

Επεξεργασμένα κρέατα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ό,τι χειρότερο μπορείτε να βάλετε στο τραπέζι σας. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από ζώα που εκτίθενται σε μεγάλο αριθμό ορμονών και αντιβιοτικών. Είναι γεμάτα νιτρικό νάτριο, το οποίο χρησιμοποιείται ως συντηρητικό, αλλά και για να δώσει γεύση και χρώμα. Όταν το λαμβάνει ο οργανισμός, αυτό που κάνει είναι να το μετατρέπει σε χημικά που προκαλούν καρκίνο. Οπότε πείτε «όχι» στα αλλαντικά, π.χ. σαλάμι, λουκάνικα, ζαμπόν και μπέικον.

Ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων
Το αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων είναι από τις τροφές που βλάπτουν πολύ τον οργανισμό μας τόσο επειδή το καλαμπόκι που χρησιμοποιείται μπορεί να είναι γενετικά μεταλλαγμένο -αν και στην Ευρώπη είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στην ετικέτα-, όσο κι επειδή η συσκευασία έχει χημικά πρόσθετα τα οποία εξατμίζονται κατά το ζέσταμα στο φούρνο μικροκυμάτων και μεταφέρονται στο ποπ κορν.

Μαργαρίνη
Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι είναι μια υγιής εναλλακτική του βουτύρου, κι όμως αυτή έχει πολλά τρανς λιπαρά οξέα, τα οποία αυξάνουν τη χοληστερίνη. Οπότε φροντίστε να καταναλώνετε μικρές ποσότητες ή προτιμήστε στη θέση της το ελαιόλαδο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την καρδιά.

Διαιτητικά τρόφιμα
Και εδώ τα πράγματα δεν είναι όπως νομίζουμε, καθώς η ονομασία «διαιτητικό» ή «χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά» δεν σημαίνει πάντα και λίγες θερμίδες. Η βιομηχανία τροφίμων έχει αντικαταστήσει τα ζωικά λιπαρά με φυτικά, τα οποία στην πραγματικότητα είναι τρανς λιπαρά εξαιρετικά βλαβερά για τον οργανισμό (ενοχοποιούνται για καρδιακά προβλήματα, καρκίνο και διαβήτη) και μας προσθέτουν βάρος. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τις συγκεκριμένες τροφές όσο περισσότερο μπορείτε.

Βιομηχανικά λάδια
Το σογιέλαιο, το καλαμποκέλαιο και το canola oil (λάδι ελαιοκράμβης) ονομάζονται βιομηχανικά έλαια γιατί έχουν υποστεί μεγάλη χημική επεξεργασία. Είναι γεμάτα ω-6 λιπαρά και χρησιμοποιούνται σε όλα σχεδόν τα εστιατόρια επειδή είναι πιο φτηνά. Πολλοί από εμάς τα επιλέγουμε συχνά και στο σπίτι για το τηγάνισμα. Αντί γι’ αυτά, προτιμήστε το γνωστό μας αγνό παρθένο ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, αλλά και λάδι από αβοκάντο.

Σόδα
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, η σόδα αλλά και τα γνωστά αναψυκτικά δεν έχουν καμία διατροφική αξία. Ένα κουτί σόδας περιέχει 40 γραμμ. ζάχαρης (ως γνωστόν οτιδήποτε έχει πάνω από 8 γραμμ. δεν μας κάνει καλό). Οι γλυκαντικές ουσίες που περιλαμβάνονται σε αυτά είναι υπεύθυνες για την παχυσαρκία και το διαβήτη, παρόλο που θεωρητικά συμβάλλουν στην αντιμετώπισή τους. Επίσης έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου, αλλά και με την υπογονιμότητα.

Φρουκτόζη
Κάποτε η φρουκτόζη θεωρούνταν το ιδανικό γλυκαντικό. Ωστόσο το συγκεκριμένο σάκχαρο που υπάρχει στα φρούτα και το μέλι (αλλά προστίθεται σε πολλές επεξεργασμένες τροφές, όπως παγωτά, χυμούς) δεν θεωρείται πλέον αθώο για την υγεία. Ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η φρουκτόζη πιθανότατα σχετίζεται με σοβαρές χρόνιες ασθένειες, όπως καρκίνο, καρδιοπάθειες, υπέρταση, διαβήτη τύπου 2, νεφρική ανεπάρκεια και άνοια.

Πηγή: elle.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα