“My Way” – Ποιοι αρνήθηκαν να το τραγουδήσουν και πως κατέληξε στον Frank Sinatra

Ήταν Φεβρουάριος του 1967 όταν ο Γάλλος συνθέτης Jacques Revaux κάνοντας διακοπές στο ξενοδοχείο Hôtel Canada στις γαλλικές Άλπεις, θυμήθηκε ότι χρωστούσε τέσσερα τραγούδια, που του είχε παραγγείλει να γράψει ο παραγωγός δίσκων Norbert Saada και τα έγραψε όλα μέσα σε ένα πρωϊνό. Το ένα εξ αυτών είχε αγγλικούς στίχους και λεγόταν “For Me”.

Στη συνέχεια το “For Me” προτάθηκε σε τρεις

μεγάλους τραγουδιστές όπως στον Michel Sardou, την Mireille Mathieu, τον Hugues Aufray, την Petula Clark και την Dalida, οποίοι το απέρριψαν όλοι…!

Εκείνος που δέχθηκε να το τραγουδήσει ήταν ο Hervé Vilard, αλλά η εκτέλεσή του δεν άρεσε στον Revaux.

Έτσι λοιπόν ο συνθέτης απευθύνθηκε στον Claude François, ο οποίος δέχθηκε μεν να το τραγουδήσει, με την προϋπόθεση ότι θα άλλαζε τους στίχους και να πέρναγε μέσα από αυτούς και μία ερωτική σχέση, ως αναφορά στον πρόσφατο χωρισμό του με την τραγουδίστρια France Gall. Έτσι το “For Me” μετατράπηκε σε “Comme d’habitude”. Ο Claude François το έβγαλε σε δίσκο και έγινε επιτυχία.

Τον επόμενο χρόνο, το 1978, ο Paul Anka βρισκόταν στο Monte Carlo για τον γάμο της κόρης του, όπου και άκουσε στο ραδιόφωνο το “Comme d’habitude” από τον Claude François. Του άρεσε η μελωδία της μουσικής πάρα πολύ, οπότε πέταξε στο Παρίσι για να πάρει τα δικαιώματα από τον συνθέτη, διότι σκόπευε να γράψει δικούς του αγγλικούς στίχους. Πράγματι η συμφωνία με τον συνθέτη Jacques Revaux έγινε πραγματικότητα και μάλιστα για το συμβολικό ποσό του… ενός δολαρίου! Δεδομένου ότι αν το τραγούδι γινόταν επιτυχία στην Αμερική τα δικαιώματα προς τον συνθέτη της μουσικής θα αντιστοιχούσαν σε πάρα πολλά χρήματα.

Λίγο καιρό αργότερα, ο Paul Anka είχε δείπνο με τον Frank Sinatra κάπου στη Florida. Στην παρέα ήσαν και δύο τύποι της Μαφίας, φίλοι του Sinatra. Ο οποίος σε εκείνο το δείπνο παραπονιότανε ότι είχε βαρεθεί την δουλειά του τραγουδιστή και ότι ήθελε να την εγκαταλείψει.

Επιστρέφοντας στην Νέα Υόρκη ο Paul Anka, ξανάγραψε το τραγούδι από τη Γαλλία, ανεβάζοντας την μελωδική δομή και γράφοντας νέους στίχους, τους οποίους προσπάθησε να τους εμπνευστεί σαν να έβλεπε τα πράγματα μέσα από τα μάτια του Frank Sinatra, δεδομένου ότι ήσαν πολύ φίλοι και τον γνώριζε καλά.

Ο Paul Anka τελείωσε το τραγούδι στις 5 το πρωί. Τηλεφώνησε αμέσως στον Frank Sinatra, ο οποίος βρισκόταν στο Caesars Palace του Las Vegas, όπου εμφανιζόταν. Του είπε χωρίς επιφύλαξη: “Έχω κάτι εξαιρετικό για εσένα”. Επρόκειτο για το “My Way” βασισμένο στην μουσική του “Comme d’habitude”, το οποίο βέβαια έμελλε να γίνει το πιο χαρακτηριστικό τραγούδι στην καριέρα του Frank Sinatra.

Η δισκογραφική εταιρία του Paul Anka τσατίστηκε που ο καλλιτέχνης δεν κράτησε το σπουδαίο αυτό κομμάτι για την δική του δισκογραφία. Τους απάντησε: “Κοιτάξτε, μπόρεσα να το γράψω αλλά δεν είμαι ο τύπος που θα το τραγουδούσε. Αυτό ήταν για τον Frank, για κανέναν άλλον”.

Παρόλα αυτά ο Paul Anka το ηχογράφησε 4 φορές… Το 1996 ντουέτο με τον ηθοποιό Gabriel Byrne, το 1998 στα ισπανικά ντουέτο με τον Julio Iglesias (“A Mi Manera”), το 2007 ντουέτο με τον Jon Bon Jovi και το 2013 ντουέτο με τον Garou.

Το “My Way” μετά τον Frank Sinatra, δεν έχουν τολμήσει να το τραγουδήσουν σε δίσκο πολλοί γνωστοί άντρες τραγουδιστές. Ο Elvis Presley είχε αρχίσει να το τραγουδάει στις συναυλίες του από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Ο Paul Anka του έλεγε ότι το κομμάτι δεν του ταίριαζε. Παρόλα αυτά ο Elvis το συμπεριέλαβε στην live ηχογράφησή του για το διπλό άλμπουμ “Aloha from Hawaii Via Satellite”.

Στο τελευταίο βίντεο θα δείτε τον Andrea Bocelli στην εμφάνισή του στο Portofino, να δηλώνει λίγο τρακ που θα ερμήνευε στα ιταλικά το κομμάτι, με τίτλο “La Mia Via”, παρουσία του δημιουργού, του Paul Anka.

Πηγή: enikos.gr

The post “My Way” – Ποιοι αρνήθηκαν να το τραγουδήσουν και πως κατέληξε στον Frank Sinatra appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
“My Way” –, Ποιοι, Frank Sinatra,“My Way” –, poioi, Frank Sinatra