Bullying από το νηπιαγωγείο στα Χανιά: Η καραντίνα έφερε αύξηση της βίας στα σχολεία

Αυξητική τάση σε όλη την Ελλάδα και στα Χανιά, καταγράφει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβιασμού (bullying) με τα παιδιά ακόμα και των πολύ μικρών ηλικιών να παρουσιάζουν όλο και πιο βίαιη συμπεριφορά.

Η Ιωάννα Σισμανίδου, Ειδική Παιδαγωγός, εργαζόμενη στο Κέντρο Πρόληψης Περιφερειακής Ενότητας Χανίων μίλησε στο ZARPA RADIO 89.6 και την Φανή Νικηφοράκη με αφορμή την σημερινή εκδήλωση

για το θέμα που θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 το απόγευμα στο 1o Δημοτικό Σχολείο Χανίων  από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ενημέρωση με θέμα και ομιλήτρια την ίδια.

Η δράση γίνεται σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς των παιδιών που φοιτούν στο νηπιαγωγείο ή στο δημοτικό σχολείο σε προβλήματα που επηρεάζουν την ομαλή ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη.

«Έχουμε μια σειρά θεμάτων που έχουμε αποστείλει σε σχολεία όλων των βαθμίδων και αφορούν εθισμό στο διαδίκτυο, τα όρια, μαθησιακές δυσκολίες, ενίσχυση αυτοεκτίμησης θέλοντας να ενημερώσεουμε τους γονείς παιδιών που φοιτούν σε νηπιαγωγεία και δημοτικά αλλά και να τους δώσουμε  την ευκαιρία να μοιραστούν προβληματισμούς για τα παιδιά τους.

Μέσα στο σπίτι χάθηκαν τα όρια

«Το θέμα στο οποίο αναλώνονται περισσότερο οι γονείς είναι το κομμάτι των ορίων. Πώς μπορούν να θέσουν στα παιδιά όρια. Επειδή τα παιδιά έμειναν δύο χρόνια κλεισμένα μέσα στο σπίτι και μπροστά από μια οθόνη, όταν βγήκαν, δεν μπορούσαν να εκφραστούν το ίδιο έλευθερα. Αυτό είναι κάτι που δυσκολεύει πολλούς γονείς να καταλάβουν. Ο περιορισμός δηλαδή των ορίων» τόνισε η κα Σισμανίδου.

Bullying από το νήπιο

Η κα Σισμανίδου ανέφερε ακόμη ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία για το φαινόμενο του bullying, το οποίο όπως τόνισε, καταγράφει αυξητική τάση.

«Με μια έρευνα που έγινε πρόσφατα το 60% των παιδιών στην ελληνική κοινωνία έχουν βιώσει κάποια στιγμή bullying. Είναι δύσκολο να δώσουν και κάποιον διακριτό ορισμό οι γονείς και συχνά χρειάζονται βοήθεια για να προσδιορίσουν το φαινόμενο. Συχνά δεν μπορούν να κατανοήσουν ακριβώς οι γονείς τι είναι. Οπότε πρέπει να αντιληφθούμε τι είναι και πότε εμείς ως γονείς, ως κοινωνία – γιατί δεν είναι μόνο ο θύτης και το θύμα παίζουν μεγάλο ρόλο και οι παρατηρητές – πώς μπορούμε να επέμβουμε για να εξαλλείψουμε το φαινόμενο» τόνισε.

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση παρατηρήσαμε αυξητική τάση στο φαινόμενο από πολύ μικρή ηλικία δηλαδή ακόμα και από το νηπιαγωγείο, σε σχολεία τόσο εντός όσο και εκτός της πόλης των Χανίων…» σημείωσε εξηγώντας ότι αυτό εμφανίζεται με « βωμολοχίες και βιοπραγίες προς το ίδιο παιδί και συνήθως προς παιδί που είναι από διαφορετική θρησκεία, εθνικότητα κλπ».

Όπως εξήγησε, τα προβλήματα ενισχύθηκαν στη διάρκεια της καραντίνας, γιατί τα παιδιά ήρθαν σε μεγαλύτερη επαφή με το ίντερνετ εκτέθηκαν σε εικόνες βίας.

Το κέντρο

Αναφερόμενη στον ρόλο του κέντρο, η κα Σισμανίδου ανέφεε πως εκτός από τα προγράμματα με ομάδες γονέων, το κέντρο είναι ανοικτό για τον καθένα, υπάρχει δυνατότητα ατομικής συμβουλευτικής. Ο καθένας μπορεί να πάρει ένα τηλέφωνο, να κλείσει ένα ραντεβού και να ζητήσει τη βοήθεια των ειδικών μας, σε μια ιδιωτική συνεδρία, η οποία είναι εντελώς δωρεάν.

Η εκδήλωση

Την Τετάρτη 11 Μάϊου στις 18:00 το απόγευμα στο 1o Δημοτικό Σχολείο Χανίων θα πραγματοποιηθεί από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ενημέρωση με θέμα, “Εκφοβισμός του παιδιού στο χώρο του σχολείου. Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης.

zarpanews.gr

The post Bullying από το νηπιαγωγείο στα Χανιά: Η καραντίνα έφερε αύξηση της βίας στα σχολεία appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα