5+1 συνταγές για να αξιοποιήσετε τα κόκκινα αυγά που περίσσεψαν από το Πάσχα

Κάθε Πάσχα το έθιμο θέλει να βάφουμε αυγά και κάθε χρόνο, φτιάχνουμε πολλά περισσότερα από όσα πρόκειται να τσουγκρίσουμε το Μεγάλο Σάββατο ή την Κυριακή του Πάσχα.

Γενικά τα βραστά αυγά διατηρούνται στο ψυγείο 2-3 εβδομάδες ενώ τα φρέσκα περίπου ένα μήνα.

Υπάρχουν πολλές ιδέες για να τα αξιοποιήσετε:

Ρυζοσαλάτα με αυγά – της Ντίνας Νικολάου – Έτοιμο σε 25 λεπτά

Υλικά
150γρ. ρύζι

basmati
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300γρ. μανιτάρια φρέσκα, λευκά, σε φετούλες
1 κουτ. σούπας κόλιανδρο, χοντροκοπανισμένο
3 αβγά σφιχτοβρασμένα, καθαρισμένα
1 φλιτζάνι λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Ξεβγάζετε το ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό και το στραγγίζετε. Βράζετε νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε το ρύζι. Το βράζετε για 12-14 λεπτά και το στραγγίζετε καλά.

Ζεσταίνετε 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια. Μόλις ροδίσουν τα αλατοπιπερώνετε και τα καρυκεύετε με τον κόλιανδρο.

Προσθέτετε το μίγμα του τηγανιού στο ρύζι και μεταφέρετε το καινούριο μίγμα σε σαλατιέρα. Κόβετε τα αβγά στα 8 και τα προσθέτετε στη σαλατιέρα. Ρίχνετε τη λιαστή ντομάτα, το υπόλοιπ ελαιόλαδο και ελέγχετε το αλατοπίπερο. Πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και σερβίρετε.

Αυγά με ζαμπόν γκρατινέ στο φούρνο – της Ντίνας Νικολάου – Έτοιμο σε 45′

Υλικά
8 αβγά σφιχτοβρασμένα
4-5 φέτες ζαμπόν
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
Για τη μπεσαμέλ
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 κουτ. αλεύρι
½ λίτρο γάλα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο για το τελείωμα

Διαδικασία

Ετοιμάζετε πρώτα μια ελαφριά μπεσαμέλ: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρολίτσα και προσθέτετε το αλεύρι, ενώ ανακατεύετε συνεχώς με το σύρμα.

Μόλις ροδίσει το αλεύρι προσθέτετε λίγο λίγο το γάλα. Μόλις η σάλτσα βράσει και πήξει, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και αλατοπιπερώνετε.

Ξεφλουδίζετε τα αβγά και τα κόβετε σε λεπτές φέτες. Τα στρώνετε σε ένα ταψί λαδωμένο. Συνεχίζετε με μια στρώση από φέτες ζαμπόν (ή περισσεύματα ψαχνού από ψητό κοτόπουλο) και πασπαλίζετε με τα κρεμμυδάκια. Τελειώνετε με την μπεσαμέλ και μια στρώση κεφαλοτύρι τριμμένο.

Γκρατινάρετε στο φούρνο για 10-15 λεπτά και σερβίρετε αμέσως.

Ρολό με κιμά ανάμικτο, λαχανικά και βρασμένα αβγά – της Ιωάννας Σταμούλου – Έτοιμο σε 1:20΄

Υλικά
1 κιλό κιμάς ανάμικτος (μοσχαρίσιος και χοιρινός)
1 χωριάτικο λουκάνικο πολύ ψιλοκομμένο
½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
150γρ. μανιτάρια, σε φέτες
1 καρότο ξυσμένο στον τρίφτη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 φέτες ψωμί χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε νερό, καλά στυμμένο
1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
1 αβγό ωμό
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή
4 αβγά βρασμένα και καθαρισμένα
αλάτι, πιπέρι

Για τη γαρνιτούρα
1 κιλό πατάτες βρασμένες, ξεφλουδισμένες
200γρ. σπανάκι πλυμένο, ψιλοκομμένο
70γρ. βούτυρο
½ φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
½ φλιτζάνι γάλα καυτό

Διαδικασία

Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, μαζί με τα κρεμμυδάκια, το λουκάνικο, τα μανιτάρια και το καρότο μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια. Αφήνετε να κρυώσουν και τα ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με το λάδι τους. Προσθέτετε τον κιμά, το ψωμί, το κρασί, τη μουστάρδα, το μαϊντανό, το ωμό αβγό, τη ρίγανη και ανάλογο αλατοπίπερο.

Ζυμώνετε πολύ καλά το μίγμα του κιμά και το αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανοίγετε τον κιμά πάνω στον πάγκο σας σε ορθογώνιο κομμάτι, σε μήκος αρκετό να χωράει τα βρασμένα αβγά το ένα πίσω από το άλλο. Τοποθετείτε τα αβγά στο κέντρο και τυλίγετε τον κιμά γύρω τους σε ρολό.

Τοποθετείτε το ρολό σε ταψάκι με τη ραφή προς τα κάτω, αλείφετε με λάδι, προσθέτετε λίγο νερό ή κρασί στο ταψί και ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και μετά ξεσκέπαστο μέχρι να πάρει χρώμα.

Για τον πουρέ: Σοτάρετε το σπανάκι με μία κουταλιά από το βούτυρο. Περνάτε τις βρασμένες πατάτες από το μύλο των λαχανικών και ανακατεύετε τον πουρέ τους με το υπόλοιπο βούτυρο, το γάλα καυτό, το τριμμένο τυρί και ανάλογο αλατοπίπερο. Τέλος, ανακατεύετε μέσα το σοταρισμένο σπανάκι.

Σερβίρετε το ρολό κόβοντας σε φέτες και συνοδεύοντας με λίγο από τον πουρέ.

 Muffins με πασχαλινά αβγά έκπληξη – Έτοιμο σε 40′

Υλικά
160γρ. φαρίνα
1 αβγό
1 φλιτζάνι γάλα
½ φλιτζάνι βούτυρο + 2 κουτ, σούπας βούτυρο λιωμένο
50γρ. ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού αλάτι
3-4 φέτες μπέικον, ψημένο και ψιλοκομμένο
¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
120γρ. τυρί τριμμένο
6 αβγά βραστά, καθαρισμένα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC και λαδώνετε ελαφρώς μία φόρμα με 6 υποδοχές για muffin.

Σε ένα μπολ βάζετε το αβγό, το γάλα, το ½ φλιτζάνι βούτυρο, τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τη φαρίνα, το αλάτι και ανακατεύετε.

Στη συνέχεια προσθέτετε στη γέμιση το μπέικον, το τυρί και τον μαϊντανό και ανακατεύετε να ενσωματωθούν στο μίγμα.

Βάζετε από 2 κουτ. σούπας μίγματος σε κάθε υποδοχή της φόρμας. Προσεκτικά τοποθετείτε από 1 βραστό αβγό στο κέντρο κάθε υποδοχής και απογεμίζετε με το μίγμα που ετοιμάσατε, να καλυφθούν τα αβγά.

Ψήνετε τα muffins στο φούρνο για 20-25 λεπτά, να ροδίσουν. Ξεφορμάρετε και σερβίρετε.

Μακαρονοσαλάτα με αυγά:

Βράστε ½ πακέτο ζυμαρικά με μικρό σχήμα (κοφτό, κοχυλάκι, πένες ή ορεκιέτι) και στραγγίστε τα. Αφήστε τα να κρυώσουν και βρέξτε τα με λίγο ηλιέλαιο για να μη κολλήσουν. Ψιλοκόψτε 1 ψημένη πιπεριά φλωρίνης, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη και 10 ελιές χωρίς κουκούτσι. Βάλτε σε ένα μπολ ½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι, ½ φλιτζάνι μαγιονέζα, λίγο ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα λαχανικά και ανακατέψτε.

Προσθέστε τα ζυμαρικά, αλατοπίπερο και αρκετό ψιλοκομμένο άνηθο. Βάλτε την σαλάτα στο μπολ και βάλτε επάνω στην σαλάτα 6 βρασμένα αβγά κομμένα σε φέτες. Γαρνίρετε με λίγες κορυφές από άνηθο. Όπως όλες οι μακαρονοσαλάτες, θα πρέπει να την φτιάξετε λίγο πριν την σερβίρετε για να μη μαλακώσουν τα ζυμαρικά.

Καλή ιδέα είναι και το άλειμμα για σάντουιτς. Αρχικά, βάλτε στο πολυμίξερ ένα πακέτο (200 γραμ.) τυρί κρέμα, 3 ψιλοκομμένα βραστά αβγά, 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη, 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Πολτοποιείστε το μείγμα και θα έχετε ένα πεντανόστιμο άλλειμα για σάντουιτς. Διατηρείστε το για 2-3 ημέρες σκεπασμένο στο ψυγείο.

Τέλος, στην κεντρική Ευρώπη τα βρασμένα αβγά τα κάνουν κροκέτες. Τα ανακατεύουν ψιλοκομμένα με σφιχτή μπεσαμέλ και αφού μείνουν για αρκετές ώρες στο ψυγείο για να σφίξει το μείγμα, τα πλάθουν, τα περνάνε από γαλέτα και τα τηγανίζουν.

olivemagazine.gr

The post 5+1 συνταγές για να αξιοποιήσετε τα κόκκινα αυγά που περίσσεψαν από το Πάσχα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα