140 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη – Το πιστοποιητικό που λύνει τον “γρίφο” για το έτος γέννησης

Για πολλά χρόνια τελούσε υπό αμφισβήτηση το έτος γέννησης του μεγάλου Κρητικού λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη. Σήμερα, 140 χρόνια μετά τη γέννησή του, λύνεται ο “γρίφος” αναφορικά με τη χρονολογία γέννησης του, καθώς είχε γίνει λάθος καταχώρηση στο ληξιαρχείο Ηρακλείου.

Το Μουσείο Καζαντζάκη για αρκετά χρόνια, αμφισβητούσε τη χρονολογία γέννησης, όπως εκείνη είχε καταχωρηθεί στα επίσημα έγγραφα. Μέσω ανάρτησης στο Facebook, δίνει την πραγματική ιστορία πίσω από το μπέρδεμα που είχε προκύψει, παρουσιάζοντας μάλιστα,

μια σπάνια φωτογραφία, η οποία δείχνει το πραγματικό έτος γέννησης γραμμένο από τη μητέρα του λογοτέχνη.

Η ανάρτηση από το Μουσείο Καζαντζάκη αποκαλύπτει το λάθος με την ημερομηνία γέννησης:

Σαν σήμερα, 140 χρόνια πριν, στο Ηράκλειο Κρήτης το ζεύγος Μαρία και Μιχάλη Καζαντζάκη φέρνει στη ζωή το πρώτο τους παιδί, που έμελλε να εξελιχθεί στον κορυφαίο σύγχρονο Έλληνα λογοτέχνη.

Στις 18 Φεβρουαρίου 1883 λοιπόν, γεννιέται ο Νίκος Καζαντζάκης…ή μήπως το 1881, όπως είχε καταγραφεί η γέννησή του στο Δημοτολόγιο Ηρακλείου ή μήπως το 1885, όπως αναγραφόταν στην ταυτότητά του η ημερομηνία γέννησής του;
Για σημαντικό χρονικό διάστημα, το ακριβές έτος γέννησης του Καζαντζάκη συνοδευόταν από ερωτηματικά.

Ωστόσο, δύο αδιάψευστα τεκμήρια από το Αρχείο του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, ένα εικόνισμα και μία ιδιόχειρη επιστολή, δίνουν την οριστική απάντηση. Σας παρουσιάζουμε σήμερα το πρώτο. Η επιστολή θα παρουσιαστεί μελλοντικά.

Το εικόνισμα, κατά πάσα πιθανότητα, παραδόθηκε στον αείμνηστο Γ. Ανεμογιάννη, ιδρυτή του Μουσείου, από την αείμνηστη Τιτίκα Σακλαμπάνη. Ανήκε στην ευρύτερη οικογένεια Καζαντζάκη, που το χρησιμοποιούσε για να αναγράφει την ημερομηνία γέννησης των παιδιών της.

Στο πίσω μέρος του εικονίσματος, μάλλον η μητέρα του Καζαντζάκη με τον ανορθόγραφο γραφικό της χαρακτήρα σημειώνει:
«Μιχαήλ Ε. Σακλαμπάνη/ 1883 γενήθικε Νικόλαος/ ημερα Παρσκεβή το μήνα Φεβρουαριο/ 18 ώρα το πρωή…/».

O Μιχαήλ Σακλαμπάνης ήταν ο σύζυγος της Αναστασίας Καζαντζάκη, αδελφής Νίκου.

Η συζήτηση για το ακριβές έτος γέννησης του λογοτέχνη πυροδοτήθηκε από μια λάθος καταχώρηση στο δημοτολόγιο Ηρακλείου. Αυτή προέκυψε, όταν οι υπάλληλοι του Δήμου χτύπησαν την πόρτα του πατρικού σπιτιού του συγγραφέα και ρώτησαν σχετικώς την αδελφή του, Ελένη, που ήταν ακόμα μικρή. Αυτή είπε κάπως τυχαία τον αριθμό 1881 και έτσι καταχωρήθηκε.

Σημειώνεται ότι ο αρραβώνας του ζεύγους Καζαντζάκη έγινε το 1882 και τον Φλεβάρη του 1883 γεννήθηκε ο Νίκος. Τότε πριν από το γάμο δε γεννιόταν παιδιά. Τέλος, τόσο ο Γ. Ανεμογιάννης, όσο και ίδιος ο Ν. Καζαντζάκης υποστήριζαν πως ο δεύτερος γεννήθηκε το 1883. Και είχαν δίκιο.

The post 140 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη – Το πιστοποιητικό που λύνει τον “γρίφο” για το έτος γέννησης appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα