Βουλγαρικό ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη και οι διαφωνίες με την Ελλάδα

«Είδηση» προέκυψε έπειτα από την πρόσφατη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο Έλληνας υπουργός Κώστας Καραμανλής με (μεγάλη) αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία και ειδικότερα, με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας κ. Χρίστο Αλέξιεφ, τον Υπουργό Οικονομίας και Βιομηχανίας της Βουλγαρίας κ. Νικόλα Στογιάνοφ, τον Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας κ. Ρόσεν Χριστόφ και τον Πρέσβη της Βουλγαρίας κ. Βαλεντίν Ποριάζοφ.

Μάλιστα, στη συνάντηση αυτή μετείχαν η CEO της Bulgargaz κ. Ντενίτσα

Ζλάτεβα και ο CEO της Bulgartransgaz κ. Βλαντιμίρ Μαλίνοφ, δηλαδή ανώτατοι εκπρόσωποι από τον κλάδο της ενέργειας της Βουλγαρίας.

Το κυρίως «μενού» της συνάντησης αποτέλεσε η σιδηροδρομική σύνδεση των λιμένων Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Ρούσε, η οποία προϋποθέτει τη σύσταση κοινοπραξίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Επί του παρόντος, όπως φημολογείται, εκφράζονται 3 βασικά σενάρια, τα οποία δεν ικανοποιούν εξίσου τις δυο πλευρές.

Από τη συνάντηση όμως, δεν προέκυψε μόνο αυτό. Η βουλγαρική πλευρά ζήτησε πληροφορίες για την πορεία ιδιωτικοποίησης του λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Η Αλεξανδρούπολη, μετά τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, είναι ζωτικής σημασίας για τη Βουλγαρία και την εφοδιαστική αλυσίδα της.

Μάλιστα, φαίνεται ότι από πλευράς Βουλγαρίας εξετάζεται συνεργασία με τον πλειοδότη του λιμένα Αλεξανδρούπολης, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά ιδιωτικοποίησης.

Το λιμάνι διεκδικείται από δυο σχήματα αμερικανικής «επιρροής». Την κοινοπραξία BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS – EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την LIBERTY PORT HOLDINGS (θυγατρική QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT), με τις μεταξύ τους σχέσεις να μην είναι και στο «καλύτερο σημείο».

Σε ένα από τα επόμενα Διοικητικά Συμβούλια του ΤΑΙΠΕΔ θα ανοίξουν και οι οικονομικές προσφορές, οπότε θα γνωρίζουμε τον νέο «ιδιοκτήτη» του λιμένα. Η είδηση θα «ταξιδέψει», τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο και στο Κρεμλίνο.

Το άρθρο Βουλγαρικό ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη και οι διαφωνίες με την Ελλάδα εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλγαρικό, Αλεξανδρούπολη, Ελλάδα,voulgariko, alexandroupoli, ellada