Τι περιλαμβάνουν οι 4 προτάσεις που θα εκσυγχρονίσουν το σύστημα μεταφορών της ΕΕ

Για να υποστηρίξει τη μετάβαση σε καθαρότερη, πιο “πράσινη” και πιο έξυπνη κινητικότητα, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal), η Κομισιόν ενέκρινε τέσσερις προτάσεις που θα εκσυγχρονίσουν το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφορών.

Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη

Με την αύξηση της συνδεσιμότητας και τη μετατόπιση περισσότερων επιβατών και εμπορευμάτων στις σιδηροδρομικές και εσωτερικές πλωτές οδούς, με την υποστήριξη της ανάπτυξης σημείων φόρτισης, εναλλακτικών υποδομών ανεφοδιασμού και νέων ψηφιακών τεχνολογιών,

δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη βιώσιμη αστική κινητικότητα και διευκολύνοντας την επιλέξτε διαφορετικές επιλογές μεταφοράς σε ένα αποτελεσματικό σύστημα πολυτροπικών μεταφορών, οι προτάσεις θα ωθήσουν τον κλάδο των μεταφορών στην επίτευξη του στόχου για μείωση των εκπομπών κατά 90%.

Σε δηλώσεις της, η Ευρωπαία επίτροπος Μεταφορών, Adina Vălean, τόνισε: «Σήμερα προτείνουμε υψηλότερα πρότυπα κατά μήκος του δικτύου ΔΕΔ-Μ, ενισχύοντας τις σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας και ενσωματώνοντας την πολυτροπικότητα, και έναν νέο Διάδρομο βορρά-νότου στην Ανατολική Ευρώπη.

Με την Οδηγία για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών (ITS), υιοθετούμε τις ψηφιακές τεχνολογίες και το data-sharing. Θέλουμε να κάνουμε τα ταξίδια στην ΕΕ πιο αποτελεσματικά -και ασφαλέστερα- για τους οδηγούς, τους επιβάτες και τις επιχειρήσεις.

Οι πόλεις που συνδέονται με τις ευρωπαϊκές υποδομές είναι οι οικονομικές μας δυνάμεις, αλλά πρέπει επίσης να είναι λιτές πόλεις – για κατοίκους και μετακινούμενους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνουμε ένα ειδικό πλαίσιο για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα – για να καθοδηγήσει την ταχύτερη μετάβαση σε ασφαλή, προσβάσιμη, χωρίς αποκλεισμούς, έξυπνη και μηδενικές εκπομπές αστική κινητικότητα».

Ένα έξυπνο και βιώσιμο ΔΕΔ-Μ

Το ΔΕΔ-Μ αποτελεί ένα δίκτυο σιδηροδρομικών, εσωτερικών πλωτών οδών, ακτοπλοϊκών γραμμών μικρών αποστάσεων και οδικών μεταφορών σε ολόκληρη την ΕΕ. Συνδέει 424 μεγάλες πόλεις με λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικά terminals. Όταν ολοκληρωθεί, θα μειώσει τους χρόνους μετακίνησης μεταξύ των πόλεων.

Για την αντιμετώπιση των κρίκων που λείπουν και τον εκσυγχρονισμό ολόκληρου του δικτύου, η σημερινή πρόταση:

-Απαιτεί οι κύριες επιβατικές σιδηροδρομικές γραμμές ΔΕΔ-Μ να επιτρέπουν στα τρένα να ταξιδεύουν με 160 χλμ./ώρα ή πιο γρήγορα έως το 2040, δημιουργώντας έτσι ανταγωνιστικές σιδηροδρομικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα κανάλια και τα ποτάμια πρέπει να διασφαλίζουν καλές και ανεμπόδιστες συνθήκες ναυσιπλοΐας

-Ζητεί περισσότερα terminals μεταφόρτωσης, βελτιωμένη ικανότητα διεκπεραίωσης στους εμπορευματικούς τερματικούς σταθμούς, μειωμένο χρόνο αναμονής στις σιδηροδρομικές συνοριακές διαβάσεις, μεγαλύτερα τρένα για τη μεταφορά περισσότερων εμπορευμάτων με καθαρότερους τρόπους μεταφοράς και δυνατότητα μεταφοράς φορτηγών με τρένο σε όλο το δίκτυο. Για να διασφαλίσει ότι ο σχεδιασμός της υποδομής καλύπτει τις πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες, θα δημιουργηθούν 9 «Ευρωπαϊκοί Διάδρομοι Μεταφορών» που ενσωματώνουν σιδηροδρομικές, οδικές και πλωτές οδούς.

-Εισάγει μια νέα ενδιάμεση προθεσμία το 2040 για την προώθηση της ολοκλήρωσης σημαντικών τμημάτων του δικτύου πριν από την προθεσμία του 2050 που ισχύει για το ευρύτερο, ολοκληρωμένο δίκτυο. Έτσι, οι νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας μεταξύ Πόρτο και Βίγκο, και Βουδαπέστης και Βουκουρεστίου -μεταξύ άλλων- πρέπει να ολοκληρωθούν το 2040.

-Απαιτεί και οι 424 μεγάλες πόλεις κατά μήκος του ΔΕΔ-Μ να αναπτύξουν Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για να προωθήσουν την κινητικότητα μηδενικών εκπομπών και να αυξήσουν και να βελτιώσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες και τις υποδομές για περπάτημα και ποδήλατο.

Action Plan για την υπεραστική και διασυνοριακή σιδηροδρομική κυκλοφορία

Ο σιδηρόδρομος παραμένει ένας από τους ασφαλέστερους και καθαρότερους τρόπους μεταφοράς και, ως εκ τούτου, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής να γίνει η κινητικότητα της ΕΕ πιο βιώσιμη. Η παρούσα πρόταση ΔΕΔ-Μ συνοδεύεται από ένα Action Plan για τους σιδηροδρόμους μεγάλων αποστάσεων και τους διασυνοριακούς σιδηροδρόμους που καθορίζει έναν οδικό χάρτη με περαιτέρω ενέργειες για να βοηθήσει την ΕΕ να επιτύχει τον στόχο της για διπλασιασμό της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας υψηλής ταχύτητας έως το 2030 και τριπλασιασμό της έως το 2050.

Αν και ο αριθμός των επιβατών που ταξιδεύουν με τρένο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, μόνο το 7% των σιδηροδρομικών χιλιομέτρων που διανύθηκαν μεταξύ 2001 – 2018 αφορούσαν τα διασυνοριακά ταξίδια. Για να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν το τρένο για ταξίδια στο εξωτερικό, το Action Plan καθορίζει συγκεκριμένες ενέργειες για την άρση των φραγμών στα διασυνοριακά και υπεραστικά ταξίδια και κάνει τα σιδηροδρομικά ταξίδια πιο ελκυστικά για τους επιβάτες.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

-μια πολυτροπική νομοθετική πρόταση το 2022 για την ενίσχυση της φιλικής προς τον χρήστη πολυτροπικών εισιτηρίων

-επιτρέπει στους επιβάτες να βρίσκουν εισιτήρια σε πιο ελκυστική τιμή και καλύτερη υποστήριξη των επιβατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεσμεύεται για διερεύνηση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ σε ολόκληρη την ΕΕ για τα εισιτήρια τρένων

-κατάργηση περιττών εθνικών τεχνικών και επιχειρησιακών κανόνων

-ανακοίνωση προτάσεων για το 2022 σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη διαχείριση της χωρητικότητας, η οποία θα ενισχύσει τις ταχύτερες και συχνότερες διασυνοριακές σιδηροδρομικές υπηρεσίες

-κατευθυντήριες γραμμές για την τιμολόγηση της προσβασιμότητας στο δίκτυο το 2023 που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων στην υποδομή, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και επιτρέποντας πιο ελκυστικές τιμές εισιτηρίων για τους επιβάτες.

Ευφυείς υπηρεσίες μεταφοράς για οδηγούς

Η Κομισόν προτείνει την ενημέρωση της Οδηγίας ITS του 2010, προσαρμοσμένη στην εμφάνιση νέων επιλογών οδικής κινητικότητας, εφαρμογών κινητικότητας και συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας.

Η πρόταση θα τονώσει την ταχύτερη ανάπτυξη νέων, ευφυών υπηρεσιών, προτείνοντας ορισμένα κρίσιμα δεδομένα για το οδικό δίκτυο, το ταξίδι και την κυκλοφορία να διατίθενται σε ψηφιακή μορφή, όπως όρια ταχύτητας, σχέδια κυκλοφορίας ή οδικά έργα, κατά μήκος του δικτύου TEN-T. Θα διασφαλίσει επίσης ότι οι βασικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την ασφάλεια διατίθενται στους οδηγούς κατά μήκος του δικτύου ΔΕΔ-Μ.

Η σημερινή πρόταση θα ενημερώσει την Οδηγία σύμφωνα με τις νέες προτεραιότητες για καλύτερες πολυτροπικές και ψηφιακές υπηρεσίες.

Καθαρότερη, πιο “πράσινη” και ευκολότερη αστική μετακίνηση

Το νέο Πλαίσιο Αστικής Κινητικότητας θα ωφελήσει τους χρήστες των μεταφορών και όλους τους ανθρώπους γύρω τους. Οι πόλεις φιλοξενούν εκατομμύρια ανθρώπους. Η σημερινή πρόταση αντιμετωπίζει ορισμένες από τις προκλήσεις κινητικότητας που απορρέουν από αυτήν την έντονη οικονομική δραστηριότητα – συμφόρηση, εκπομπές ρύπων, θόρυβος.

Το Πλαίσιο Αστικής Κινητικότητας καθορίζει ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές και να βελτιώσουν την κινητικότητα, μεταξύ άλλων μέσω των ΣΒΑΚ. Η κύρια εστίαση θα είναι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το περπάτημα και το ποδήλατο.

Η πρόταση δίνει επίσης προτεραιότητα σε λύσεις μηδενικών εκπομπών για αστικούς στόλους, συμπεριλαμβανομένων των ταξί και των υπηρεσιών μεταφοράς, το last-mile αστικών παραδόσεων και την κατασκευή και εκσυγχρονισμό πολυτροπικών κόμβων, καθώς και νέες ψηφιακές λύσεις και υπηρεσίες.

Η παρούσα πρόταση χαρτογραφεί τις επιλογές χρηματοδότησης για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές για την υλοποίηση αυτών των προτεραιοτήτων. Το 2022, η Κομισιόν θα προτείνει σύσταση στα κράτη-μέλη της για την ανάπτυξη εθνικών σχεδίων που θα βοηθήσουν τις πόλεις να αναπτύξουν τα σχέδια κινητικότητάς τους.

The post Τι περιλαμβάνουν οι 4 προτάσεις που θα εκσυγχρονίσουν το σύστημα μεταφορών της ΕΕ appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα