Στα 300 εκατ. ευρώ το πρώτο ΣΔΙΤ του ΟΣΕ για την ανάταξη του δικτύου (Στρυμώνας – Αλεξανδρούπολη και Πλατύ – Φλώρινα)

Μέχρι τα τέλη του έτους φιλοδοξεί ο ΟΣΕ να προκηρύξει το πρώτο ΣΔΙΤ για την ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου.

Πρόκειται για το ΣΔΙΤ στο δίκτυο Στρυμώνας – Αλεξανδρούπολη και Πλατύ – Φλώρινα, αρχικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το 50% αφορά παρεμβάσεις ανάταξης

και το 50% συντήρηση του δικτύου, με στόχο την συμβασιοποίηση του έως τα τέλη του 2023.

Σε επόμενη φάση, θα προκηρυχθούν τα άλλα δύο ΣΔΙΤ, στα τμήματα ΠειραιάςΘεσσαλονίκη – Ειδομένη – Προμαχώνα και Αεροδρόμιο Αθήνας – Κόρινθος  – Κιάτο – Αίγιο.

Σύμφωνα με αναλυτές της σιδηροδρομικής αγοράς, το εγχώριο δίκτυο χρειάζεται άμεσα παρεμβάσεις, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι βραδυπορίες και να αυξηθεί η χωρητικότητα.

Σημειώνεται ότι το σημερινό δίκτυο ανέρχεται σε σχεδόν 2.716 χλμ. (ενεργό δίκτυο και ενεργό δίκτυο σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας), εκ των οποίων το 74% αφορά γραμμή κανονικού εύρους (1435 mm).

Επίσης, γεωγραφικά είναι διαχωρισμένο σε τρεις περιφέρειες: Αθηνών, Πελοποννήσου και Μακεδονίας – Θράκης.

Η ηλεκτροκίνηση στο δίκτυο του ΟΣΕ ξεκίνησε με το τμήμα Θεσσαλονίκη – Ειδομένη τον Μάιο του 1999, ωστόσο, έως τα τέλη του 2021, ηλεκτροδοτούνταν τα τμήματα ΑθήναΘεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, καθώς και τμήματα του Προαστιακού Σιδηροδρόμου (Αεροδρόμιο – ΣΚΑ – Κιάτο και Πειραιάς – Αθήνα).

The post Στα 300 εκατ. ευρώ το πρώτο ΣΔΙΤ του ΟΣΕ για την ανάταξη του δικτύου (Στρυμώνας – Αλεξανδρούπολη και Πλατύ – Φλώρινα) appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΔΙΤ, ΟΣΕ, Στρυμώνας – Αλεξανδρούπολη, Πλατύ – Φλώρινα,sdit, ose, strymonas – alexandroupoli, platy – florina