Που οφείλεται η ραγδαία άνοδος της Ελλάδας στα logistics; Στη ψηφιοποίηση και τις υποδομές, η απάντηση

Ραγδαία άνοδο σημείωσε η Ελλάδα στον τομέα των logistics, καθώς αναρριχήθηκε στην 19η θέση παγκοσμίως έναντι της 42ης το 2018 στον δείκτη Logistics Performance Index της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Της

Βάσως Βεγιάζη 

Που οφείλεται, όμως, η άνοδος αυτή;

Σύμφωνα με πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου για την Εφοδιαστική, Αθανάσιου Ζηλιασκόπουλου η πρόοδος της Ελλάδας αποδίδεται στη βελτίωση:

-Κατά 13% των υποδομών και διαδικασιών στα τελωνεία,

-Κατά 17% στην απλούστευση των γενικότερων διαδικασιών στην αγορά logistics,

-Κατά 15% στον εκσυγχρονισμό των υποδομών,

-Κατά 24% στις επενδύσεις ψηφιοποίησης,

-Κατά 23% στην τόνωση της αξιοπιστίας του δημοσίου τομέα και

-Κατά 6% στην ενίσχυση της ελληνικής εξωστρέφειας.

Ο δείκτης LPI της Ελλάδας ανέρχεται στο 3,7 το 2023 έναντι 3,2 το 2018.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια θέση με την Κίνα, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ξεπερνώντας χώρες, όπως η Πολωνία, η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Κύπρος.

Αντίθετα, στην 1η θέση είναι η Σιγκαπούρη, στη 2η θέση η “έκπληξη” Φιλανδία, ενώ την 3η θέση μοιράζονται η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ελβετία.

Όπως προαναφέρθηκε, ισχυρή ώθηση δόθηκε από τη βελτίωση στις διαδικασίες στα τελωνεία, στις ψηφιοποιήσεις και τις υποδομές, ενώ σύμφωνα με αναλυτές, θετικά λειτούργησε και η ιδιωτικοποίηση των δυο μεγάλων λιμένων, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Από την άλλη πλευρά και σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου, εμφανής είναι η υστέρηση της Ελλάδας σε σιδηροδρομικές υποδομές και σύγχρονα εμπορευματικά κέντρα / βιομηχανικές περιοχές, ενώ και το θεσμικό πλαίσιο χρήζει βελτιώσεων.

Το άρθρο Που οφείλεται η ραγδαία άνοδος της Ελλάδας στα logistics; Στη ψηφιοποίηση και τις υποδομές, η απάντηση εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
Ελλάδας, 42η, 2018, 19η, 2023,elladas, 42i, 2018, 19i, 2023