Οι προϋποθέσεις για το επάγγελμα του τεχνίτη και των συνεργείων ψηφιακού ταχογράφου (1ης και 2ης γενιάς)

Καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αναγγελίας έναρξης επαγγέλματος τεχνιτών ψηφιακού ταχογράφου (1ης και 2ης γενιάς), η αρμόδια Αρχή και άλλες λεπτομέρειες αναφορικά με τον υπεύθυνο συνεργείου ψηφιακού ταχογράφου και τις υποχρεώσεις των εν λόγω συνεργείων.

Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα προσόντα που απαιτούνται για την αναγγελία άσκησης επαγγέλματος του τεχνίτη ψηφιακού ταχογράφου είναι:

Ο υποψήφιος να

είναι κάτοχος μιας τουλάχιστον εκ των βεβαιώσεων ορθής αναγγελίας έναρξης ασκήσεως επαγγέλματος των αναφερομένων στις περιπτ. α (μηχανοτεχνίτης), β (ηλεκτροτεχνίτης) και στ (τεχνίτης οργάνων) της παρ. 2 του άρθρου 2 και στις περιπτ. α (διπλωματούχος μηχανικός αυτοκινήτων) και β (τεχνολόγος μηχανικός αυτοκινήτων) της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 1575/1985, και

Ο υποψήφιος να έχει λάβει την απαιτούμενη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, για την εκτέλεση των εργασιών του άρθρου 5 της παρούσας. Το επιμορφωτικό πρόγραμμα είναι διάρκειας τουλάχιστον 20 ωρών και μπορεί να γίνει από τους παρακάτω φορείς:

α) από τμήμα εκπαιδευτικού ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης αντίστοιχης εξειδίκευσης.

β) από εκπαιδευτικό ίδρυμα μέσης ή μεταλυκειακής βαθμίδας, στο πρόγραμμα σπουδών του οποίου θα συμπεριλαμβάνεται η αντίστοιχη εξειδικευμένη ύλη και οι ώρες διδασκαλίας.

γ) από αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) σύμφωνα με τις διατάξεις του κεφαλαίου Θ΄ του ν. 4763/2020 (Α΄ 254).

Η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση γίνεται από εκπαιδευτές που διαθέτουν βεβαίωση επάρκειας εκπαιδευτή τεχνιτών ψηφιακού ταχογράφου από το εργοστάσιο κατασκευής ταχογράφων. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, ο φορέας επιμόρφωσης εκδίδει βεβαίωση παρακολούθησης επιμορφωτικού προγράμματος, η οποία αναφέρει κατ΄ ελάχιστον τα στοιχεία του εκπαιδευομένου, τα στοιχεία του εκπαιδευτή, τον φορέα εκπαίδευσης, τον τόπο εκπαίδευσης, την ημερομηνία έναρξης και λήξης της εκπαίδευσης, τις ώρες θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης.

Εργασίες ψηφιακού ταχογράφου

Ο τεχνίτης ψηφιακού ταχογράφου παρέχει, κατ’ ελάχιστο, για όλους τους εγκεκριμένους τύπους ψηφιακού ταχογράφου, τις κάτωθι υπηρεσίες:

α) Εγκατάσταση

β) Ενεργοποίηση

γ) Βαθμονόμηση

δ) Χορήγηση πινακίδας τοποθέτησης

ε) Τοποθέτηση πινακίδας σφράγισης

στ) Διενέργεια περιοδικών ελέγχων

ζ) Επιθεώρηση νέων ή επισκευασμένων οργάνων

η) Επισκευή

θ) Απόσυρση ταχογράφου και χορήγηση πιστοποιητικού περί μη τηλεφόρτωσης

ι) Σφράγιση.

Υπεύθυνος συνεργείου

Κάθε συνεργείο ταχογράφου έχει τουλάχιστον έναν (1) τεχνίτη ταχογράφου ως υπεύθυνο για την ορθή εκτέλεση των εργασιών. Στην περίπτωση που ο εκμεταλλευτής του συνεργείου είναι τεχνίτης ταχογράφου, δεν είναι υποχρεωτική η απασχόληση άλλου τεχνίτη ταχογράφου σε αυτό, πέραν του εκμεταλλευτή.

Το συνεργείο που απασχολεί πέραν του ενός (1) τεχνίτη ψηφιακού ταχογράφου, υποχρεούται να ορίσει έναν εξ αυτών ως υπεύθυνο για την ορθή εκτέλεση των εργασιών ψηφιακού ταχογράφου εντός του συνεργείου.

Υποχρεώσεις και έλεγχος Συνεργείων

Η αρμόδια Αρχή ή οποιαδήποτε άλλη ελεγκτική Αρχή κατά αρμοδιότητα, ελέγχει τα συνεργεία και τους τεχνίτες στον τομέα αρμοδιότητας της, για να διαπιστωθεί η καλή εκτέλεση των εργασιών που σχετίζονται με τη λειτουργία της συσκευής ταχογράφου ήτοι εγκατάσταση, βαθμονόμηση, επισκευή, επιθεώρηση, έλεγχο αυτής καθώς και της κάρτας συνεργείου που κατέχουν οι τεχνίτες ταχογράφου όπως ενδεικτικά είναι η τηλεφόρτωση, η ασφαλής φύλαξη των καρτών, η αρχειοθέτηση των τηλεφορτωθέντων δεδομένων, η διασφάλιση των δεδομένων και η παράδοση αυτών σε ηλεκτρονική μορφή στους κυρίους των οχημάτων κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό (ΕΕ) υπ’ αριθμ. 165/2014.

Η αρμόδια Αρχή ενημερώνει το ηλεκτρονικό Ψηφιακό Μητρώο των λειτουργούντων «Συνεργείων και των Τεχνιτών αυτών», προκειμένου να εξασφαλισθεί η αποτελεσματικότερη έρευνα και ο έλεγχος των καρτών του οδηγού καθώς και να διευκολυνθούν οι ελεγκτές στην άσκηση των καθηκόντων του κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό υπ’ αριθμ. 165/2014.

Η Αρμόδια Αρχή δύναται να διενεργεί τακτικές ή/ και έκτακτες επιθεωρήσεις και ελέγχους. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο άρθρο 7 του ν. 1575/1985.

Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται τα οριζόμενα στην αναγγελία έναρξης επαγγέλματος του τεχνίτη ταχογράφου, για την αποκατάσταση των ελλείψεων δίδεται, με απόφαση του οικείου περιφερειάρχη, προθεσμία ενός (1) μήνα. Σε αντίθετη περίπτωση απαγορεύεται η άσκηση του επαγγέλματος του τεχνίτη ταχογράφου για ένα (1) έτος, ενημερώνεται, το μητρώο που τηρείται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και ο επίσημος αντιπρόσωπος της συσκευής ταχογράφου. Σε περίπτωση υποτροπής απαγορεύεται εφεξής η άσκηση του επαγγέλματος του τεχνίτη ταχογράφου.

Το άρθρο Οι προϋποθέσεις για το επάγγελμα του τεχνίτη και των συνεργείων ψηφιακού ταχογράφου (1ης και 2ης γενιάς) εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα