Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα

08:52 16/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ναι μεν, αλλά από την Κομισιόν για τη διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου κατά τον ερχόμενο χειμώνα. Από τη μία πλευρά, όπως επισημαίνει στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης και η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού έχουν μειώσει τον κίνδυνο νέων πιέσεων στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου. Από την άλλη, όμως, αν προκύψει ένας πολύ κρύος χειμώνας, ή ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι, σε συνδυασμό με την αύξηση της κατανάλωσης, δεν αποκλείεται η αναζωπύρωση

των τιμών αερίου.

Παρά το γεγονός, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι η εξέλιξη των τιμών παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, παραθέτει τις εκτιμήσεις της αγοράς, σύμφωνα με τις οποίες μέχρι το τέλος του χειμώνα 2023/2024 το φυσικό αέριο προβλέπεται να σταθεροποιηθεί λίγο πάνω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τιμή που αντιπροσωπεύει το 1/6 της μέγιστης αντίστοιχης του 2022 και είναι υπερδιπλάσια από τα προ κρίσης επίπεδα.

Το φυσικό αέριο, αναγνωρίζει η Κομισιόν, θα συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα κατά την επόμενη δεκαετία, αλλά και πέραν αυτής. Γι’ αυτό το λόγο η ασφάλεια εφοδιασμού και η προσιτή τιμή του αερίου θα παραμείνουν βασική προτεραιότητα για την Ε.Ε.

Στα μέτρα που λήφθηκαν τον περασμένο χειμώνα, όπως αναφέρει, συγκαταλέγονται η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αερίου, η μείωση της κατανάλωσης και η διαφάνεια στη διαμόρφωση των τιμών στις αγορές του προϊόντος.

Το 2022 οι συνολικές εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 80 δισ. κ.μ., φθάνοντας έτσι στο μισό των ποσοτήτων που διοχετεύονταν από τη χώρα αυτή σε ετήσια βάση. Στον αντίποδα, υπερδιπλασιάστηκαν οι εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε περίπου 50 δισ. κ.μ. Παράλληλα, τέθηκαν σε λειτουργία νέα FSRU στη Φινλανδία, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, ενώ προστέθηκαν 56 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Ε.Ε., αριθμός που χαρακτηρίζεται ρεκόρ. Αυτή η πράσινη ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 11 δισ. κ.μ. η ζήτηση φυσικού αερίου.

Θεμελιώδη ρόλο εκτιμάται ότι διαδραμάτισε και η μείωση της κατανάλωσης αερίου από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαρτίου 2023 το ποσοστό της μείωσης υπολογίζεται σε 18% ή 53 δισ. κ.μ., συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2017-2021. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η συγκράτηση αυτή στη χρήση του φυσικού αερίου ξεπέρασε, όπως λέει η Κομισιόν, τον εθελοντικό στόχο που είχε θέσει για μείωση κατά 15% της ζήτησης στο ίδιο διάστημα.

Βεβαίως, σε μεγάλο βαθμό η μείωση αυτή προήλθε λόγω της επικράτησης ηπιότερων θερμοκρασιών τον προηγούμενο χειμώνα. Μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου 2022 οι βαθμοημέρες θέρμανσης μειώθηκαν κατά 8,3%.

Σε ό,τι αφορά στην αποθήκευση αερίου, τα επίπεδα πλήρωσης ανήλθαν στις αρχές Μαΐου στο 61%, ποσοστό πολύ πιο υψηλό από τα επίπεδα του 2022 (37%). Με αιχμή το 95% τον Νοέμβριο, πέρυσι, τα επίπεδα αποθήκευσης ξεπέρασαν τον υποχρεωτικό στόχο πλήρωσης κατά 80% για το προηγούμενο έτος. Ο ήπιος χειμώνας που προηγήθηκε συνέβαλε ώστε η μείωση των επιπέδων αποθήκευσης να παραμείνει μέτρια.

Τα δεδομένα αυτά επιτρέπουν στην Κομισιόν να προβλέπει ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για την αποθήκευση αερίου σε ποσοστό 90% έως την 1η Νοεμβρίου 2023. Πρόσφατα, μάλιστα, η Ε.Ε. αποφάσισε να παρατείνει τον εθελοντικό στόχο της μείωσης του αερίου κατά 15% για ένα ακόμη έτος, έως τις 31 Μαρτίου 2024.

Εφόσον διατηρηθεί η συγκράτηση στη ζήτηση αερίου, το βασικό σενάριο της Επιτροπής λέει ότι τα επίπεδα αποθήκευσης θα ανέλθουν σε 95 δισ. κ.μ. μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, συνεπώς, θα είναι πάνω από τον στόχο αποθήκευσης κατά 43 δισ. κ.μ. έως τα τέλη Μαρτίου του 2024, επιτρέποντας, έτσι την ύπαρξη πλεονάζοντος αερίου για τον επόμενο χειμώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα