Οι «πρωταγωνιστές» της αγοράς καινούργιων φορτηγών και λεωφορείων μιλούν στο metaforespress.gr. Τα στατιστικά μεγέθη

Βλέπεις φορτηγά (ελαφρά και βαρέα) στους δρόμους; Διακινούνται εμπορεύματα, πρώτες ύλες και δέματα;

Διαπιστώνεις περισσότερα λεωφορεία και βαν; Μετακινούνται επιβάτες;

Εάν συντρέχουν τα ανωτέρω, τότε ναι, έχεις ανάπτυξη.

Επιμέλεια: Φώτης Φωτεινός, Βάσω Βεγιάζη

Οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της εγχώριας αγοράς καινούργιων (ελαφρών και βαρέων) φορτηγών και λεωφορείων μιλούν στο metaforespress.gr για τις επιδόσεις της αγοράς και τις μελλοντικές προσδοκίες.

Στις επισημάνσεις τους, οι εκπρόσωποι

των μεγαλύτερων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα χαρακτήρισαν μη ικανοποιητικές τις πωλήσεις των βαρέων φορτηγών, εξαιτίας της ευρείας χρησιμοποίησης των μεταχειρισμένων, ζητώντας την υιοθέτηση κινήτρων, από πλευράς της Πολιτείας, για την ανανέωση του στόλου.

Αντίθετα, η αγορά των λεωφορείων, λόγω του τουρισμού και των ΚΤΕΛ, παρουσιάζει καλύτερη εικόνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου (ΣΕΑΑ):

-Στη κατηγορία των βαρέων φορτηγών άνω των 8 τόνων ταξινομήθηκαν, πέρσι, 221 φορτηγά, έναντι 333 το 2017, σημειώνοντας μείωση 33,6%.

Η Mercedes καταλαμβάνει την 1η θέση, με 89 φορτηγά και μερίδιο αγοράς 40,3%. Ακολουθούν η MAN με 45 φορτηγά (20,4%), η Iveco με 29 φορτηγά (13,1%), η Volvo με 20 φορτηγά (9%), η DAF με 15 φορτηγά (6,8%), η Scania με 14 φορτηγά (6,3%) και η Ford με 7 φορτηγά (3,2%).

-Στη κατηγορία των φορτηγών από 3,5 έως 8 τόνους ταξινομήθηκαν 130 φορτηγά, έναντι 112 το 2017, σημειώνοντας αύξηση 16%.

Η Mercedes καταλαμβάνει την 1η θέση, με 54 φορτηγά και μερίδιο αγοράς 41,5%.

Ακολουθούν, στην 2η θέση η Iveco με 29 φορτηγά (22,3%), στην 3η θέση η Mitsubishi με 25 φορτηγά (19,2%), στην 4η θέση η Isuzu με 5 φορτηγά (3,8%) και στην 5η θέση η Nissan με 4 φορτηγά (3,1%).

-Στη κατηγορία των ελαφρών φορτηγών έως 3,5 τόνους ταξινομήθηκαν 6.627 φορτηγά, σημειώνοντας αύξηση 4,2%, σε σχέση με το 2017.

Η Ford πούλησε 1.312 φορτηγά με μερίδιο αγοράς 19%. Ακολουθούν η Toyota με 1.110 φορτηγά (16,1%), η Fiat με 1009 (14,6%), η Peugeot με 714 (10,3%), η Nissan με 625 (9,1%), η VW με 451 (6,5%) και η Citroen με 380 (5,5%).

-Στη κατηγορία των λεωφορείων ταξινομήθηκαν συνολικά 263 λεωφορεία, έναντι 190 το 2017, σημειώνοντας άνοδο 38,4%.

Συνολικά, η Mercedes πούλησε 116 λεωφορεία, με μερίδιο αγοράς 44,1% και ακολουθούν η Iveco με 26 λεωφορεία (9,9%), η Man με 23 λεωφορεία (8,7%), η Opel με 20 λεωφορεία (7,6%), η Temsa με 18 λεωφορεία (6,8%), η Setra με 15 λεωφορεία (5,7%), η Ford με 11 λεωφορεία (4,2%) και η Neoplan με 10 λεωφορεία (3,8%).

Το πρώτο τρίμηνο του έτους (Ιανουάριος – Μάρτιος), τόσο οι πωλήσεις καινούργιων φορτηγών (ελαφρών και βαρέων), όσο και λεωφορείων κινούνται ανοδικά, σημειώνοντας αύξηση 5,3% και 52% αντίστοιχα.

Οι απόψεις στελεχών της αγοράς

-Αντώνης Ευαγγελούλης, διευθυντής Πωλήσεων Φορτηγών Mercedes

Η αγορά των φορτηγών άνω των 8 τόνων κινήθηκε καθοδικά το περσινό έτος, λόγω του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος, με κυρίαρχη αιτία την έλλειψη ρευστότητας.

Παρά το γεγονός ότι ο στόλος των βαρέων φορτηγών στην Ελλάδα είναι παλαιός, ότι και εάν αυτό συνεπάγεται στην συντήρηση των οχημάτων και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εντούτοις οι παραγγελίες σημείωσαν πτωτική πορεία.

Το 2019 ίσως σημειωθεί μια μικρή αύξηση, καθώς ορισμένες παραγγελίες του περσινού έτους, συμβασιοποιήθηκαν εφέτος. Σίγουρα, η αγορά περιμένει την εκκίνηση μεγάλων έργων υποδομών, όπως του Ελληνικού, ώστε να δοθεί μια ισχυρή ώθηση.

Πάντως, σε απόλυτους αριθμούς, οι πωλήσεις καινούργιων βαρέων φορτηγών στην Ελλάδα παραμένουν υποπολλαπλάσιες, σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Πορτογαλία.

Αντίστοιχα, για τα ελαφρά φορτηγά έως 8 τόνους και τα βαν, η αγορά κινήθηκε πέρσι ανοδικά, λόγω των επιδόσεων του τουρισμού, αλλά και του μικρότερου κόστους, σε σχέση με τα βαρέα φορτηγά. Το 2019, η εν λόγω αγορά αναμένεται να κινηθεί στα περσινά επίπεδα.

-Δημήτρης Τσάπας, διευθυντής Πωλήσεων Λεωφορείων Mercedes και SETRA

Από τα 293 λεωφορεία που ταξινομήθηκαν το 2018, τα 93 αφορούν τα μεγάλα λεωφορεία. Η αγορά των μεγάλων λεωφορείων κινήθηκε προς τον κλάδο των υπεραστικών λεωφορείων, δηλαδή των ΚΤΕΛ και όχι τόσο προς τον τουριστικό κλάδο. Αυτό συντελέστηκε, λόγω και των φορολογικών διευκολύνσεων που αφορούσε στο τίμημα πώλησης του μεταχειρισμένου λεωφορείου

Η Mercedes και η SETRA, σε αυτόν τον τομέα λεωφορείων, είχε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, καθώς πουλήθηκαν 50 λεωφορεία Tourismo και 10 SETRA. Εφέτος, η αγορά των μεγάλων λεωφορείων ενδέχεται να κινηθεί καθοδικά.

Αντίστοιχα, η αγορά των mini bus εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τις επιδόσεις του τουρισμού. Σε αυτόν τον τομέα, το sprider της Mercedes κατέχει δεσπόζουσα θέση.

Η αγορά των mini bus εκτιμάται ότι θα κινηθεί σχεδόν στα περσινά επίπεδα, είναι θετικό ότι ο τουρισμός διαγράφει ανοδική πορεία.

Γενικά, η αγορά των λεωφορείων χρειάζεται τη θέσπιση κινήτρων από την Πολιτεία, ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω.

-Σταύρος Παπαδόπουλος, διευθυντής Πωλήσεων Φορτηγών και Λεωφορείων Man Hellas

Η αγορά των φορτηγών άνω των 8 τόνων εξακολουθεί να κινείται υποτονικά, ιδίως στα οχήματα του ιδιωτικού τομέα.

Μεγαλύτερη ζήτηση παρουσιάζεται σε οχήματα διανομής, ενώ στα μεγάλα οχήματα διανομών παρατηρείται στροφή προς τα μεταχειρισμένα.

Ώθηση στην αγορά θα δώσει το τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που προβλέπει συγχρηματοδότηση οχημάτων για ίδια χρήση, σε μικρές επιχειρήσεις. Στον δημόσιο τομέα υπάρχουν αρκετοί διαγωνισμοί σε εξέλιξη, κυρίως σε δήμους, κινούνται όμως σε αργούς ρυθμούς.

Στην αγορά των λεωφορείων περιμένουμε εξελίξεις, ιδίως με τους διαγωνισμούς για τα αστικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα προκηρυχθούν σύντομα.

Παράλληλα και τα ΚΤΕΛ πρέπει να ανανεώσουν τον παλαιωμένο στόλο τους, σε συνδυασμό και με την απελευθέρωση της αγοράς.

–Σπύρος Αρέθας, διευθυντής Τμήματος Iveco (Παύλος Ι. Κοντέλλης)

Στα λεωφορεία σημειώθηκε άνοδος σε κάποιες επιμέρους κατηγορίες, όπως για παράδειγμα στα μικρά τουριστικά λεωφορεία μέχρι 22 θέσεων, λόγω των τουριστικών επιδόσεων της χώρας.

Ωστόσο, το 2018, δεν υπήρξαν μεγάλοι διαγωνισμοί για λεωφορεία.

Εφέτος, η κατάσταση δείχνει κάπως διαφορετική, καθώς αναμένεται ενίσχυση των πωλήσεων από τα ΚΤΕΛ, σε κάποιο βαθμό, λόγω φορολογικών κινήτρων.

Από την πλευρά μας και όσον αφορά τα επαγγελματικά οχήματα για αστικές διανομές, στην Iveco πρωτοτυπήσαμε και φέραμε οχήματα φυσικού αερίου. Στην εν λόγω κατηγορία, υπάρχει συντηρητική αισιοδοξία για το 2019.

Αντίστοιχα, για τα φορτηγά άνω των 8 τόνων οι πωλήσεις εξαρτώνται από τα μεγάλα έργα υποδομών, το μεταφορικό έργο δεν αυξήθηκε το 2018.

-Φίλιππος Μενάγιας, γενικός διευθυντής Επαγγελματικών Οχημάτων & Μηχανημάτων Ομίλου Σαρακάκη (Volvo)

Η αγορά των μεγάλων λεωφορείων (άνω των 40 θέσεων) παραμένει σε χαμηλά νούμερα (90 λεωφορεία), παρόλαυτα υπήρξε σημαντική μεταβολή (+250%), κυρίως λόγω της ανερχόμενης τάσης αντικατάστασης λεωφορείων από τα πλέον εύρωστα οικονομικά ΚΤΕΛ.

Ειδικά για τον κλάδο αυτό, μια σχετική επιδότηση θα βοηθούσε σημαντικά στην ανανέωση του γερασμένου στόλου, με άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση της ασφάλειας των επιβατικών μεταφορών και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Όσο αφορά τα φορτηγά 10 – 16 τόνων, παρατηρήθηκε συρρίκνωση της αγοράς κατά -60% σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (43 οχήματα), κυρίως λόγω της μείωσης των δημόσιων διαγωνισμών για προμήθεια μικρών απορριμματοφόρων, αλλά και της αντίστοιχης αναβολής σχεδίων των εταιριών διανομών και σούπερ μάρκετ για ανανέωση των στόλων τους.

Αντίστοιχα, στα μεγάλα φορτηγά άνω των 16 τόνων υπήρξε μικρότερη συρρίκνωση της αγοράς κατά -20%. Εδώ παρατηρείται μια σημαντική τάση συγκέντρωσης του κλάδου των εθνικών και διεθνών μεταφορών.

Παράλληλα, λόγω φορολογικών θεμάτων, ανταγωνισμού από ξένους μεταφορείς κλπ., οι ελληνικές μεταφορικές εταιρίες προσανατολίζονται σε ταξινομήσεις φορτηγών σε ξένες θυγατρικές τους καθώς και σε μεταχειρισμένα φορτηγά (για τους λιγότερο εύρωστους οικονομικά).

Χρειάζεται να δοθούν κίνητρα, ώστε να προχωρήσει γρήγορα ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού στόλου βαρέων φορτηγών.

-Πέτρος Πλακάκης, διευθυντής Πωλήσεων Φορτηγών και Λεωφορείων της “Π. Πετρόπουλος” (Scania, Isuzu)

Η αγορά των μεγάλων φορτηγών, δηλαδή από τους 18 τόνους και άνω δεν σημείωσε ικανοποιητικές επιδόσεις, σε σχέση με το 2017, ενώ και το 2019 κινείται στα επίπεδα του περσινού έτους.

Αυτό, γιατί πολλές μεταφορικές εταιρείες έχουν μεταφέρει την έδρα τους σε γειτονικές χώρες για φορολογικούς λόγους.

Το μεταφορικό έργο έχει μειωθεί, η αγορά έχει στραφεί στο μεταχειρισμένο. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 10% της αγοράς είναι καινούργια φορτηγά και το 90% μεταχειρισμένα.

Είναι αναγκαία η θέσπιση κινήτρων για την ανανέωση του στόλου οχημάτων από πλευράς της Πολιτείας, με πολλαπλά οφέλη, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην οδική ασφάλεια.

Αντίστοιχα, τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ είναι μια σταθερή αγορά. Αντιθέτως, η αγορά των midi – buses κινείται ανοδικά, λόγω της ενίσχυσης του τουρισμού.

The post Οι «πρωταγωνιστές» της αγοράς καινούργιων φορτηγών και λεωφορείων μιλούν στο metaforespress.gr. Τα στατιστικά μεγέθη appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα