“Ναι” Κομισιόν σε ισπανικό καθεστώς 837 εκατ. για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών και συνδεδεμένων οχημάτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ισπανικό πρόγραμμα 837 εκατ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη της παραγωγής μπαταριών για τη βιομηχανική αλυσίδα ηλεκτρικών και συνδεδεμένων οχημάτων.

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης για κρατικές ενισχύσεις, που εγκρίθηκε από την Κομισιόν στις 9 Μαρτίου 2023 για τη στήριξη σε τομείς που είναι καθοριστικοί για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και τη μείωση της εξάρτησης από τα καύσιμα.

Το ισπανικό καθεστώς

Η Ισπανία κοινοποίησε στην Κομισιόν ένα πρόγραμμα 837 εκατ. ευρώ για τη στήριξη

της παραγωγής μπαταριών για τη βιομηχανική αλυσίδα ηλεκτρικών και συνδεδεμένων οχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και δανείων.

Το μέτρο θα είναι ανοιχτό σε εταιρείες που παράγουν μπαταρίες, βασικά εξαρτήματά τους και συναφείς πρώτες ύλες.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο θα κυμαίνεται μεταξύ 100 – 300 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στον τομέα των ηλεκτρικών στηλών, ανάλογα με το εάν πραγματοποιείται σε ενισχυόμενη περιοχή ή όχι·(ii) δεν υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε βασικά στοιχεία. και (iii) δεν υπερβαίνει τα 25 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε πρώτες ύλες.

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το ισπανικό καθεστώς είναι σύμφωνο με τους όρους που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο για την κρίση και τη μετάβαση. Ειδικότερα, η ενίσχυση (i) θα δώσει κίνητρα για την παραγωγή σχετικού εξοπλισμού για τη μετάβαση προς μια οικονομία καθαρού μηδενισμού. και (ii) θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Β. Βεγιάζη

Το άρθρο “Ναι” Κομισιόν σε ισπανικό καθεστώς 837 εκατ. για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών και συνδεδεμένων οχημάτων εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα