Chat GPT-Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα δέκα επαγγέλματα που κινδυνεύουν – 300 εκατ. άνεργοι

Το Chat GPT, έχει εξελιχθεί στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή στην ιστορία, με περισσότερους από 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως.

Η έλλειψη ενσυναίσθησης από την Τεχνητή Νοημοσύνη και η υπερβολική εξάρτηση από αυτήν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια των ικανοτήτων κριτικής σκέψης και λήψης αποφάσεων στους ανθρώπους.

Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να συλλέγουν και να αναλύουν μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την προστασία

της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια των δεδομένων. Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται πιο προηγμένη, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για κακόβουλους σκοπούς, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις.

Ο υγειονομικός κλάδος είναι αυτός που αναμένεται να επωφεληθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση ασθενειών, στη διάγνωση, στον σχεδιασμό θεραπειών και, φυσικά, στην ανάπτυξη φαρμάκων.

Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος στα χρηματοοικονομικά (με την ανίχνευση απάτης), στο λιανικό εμπόριο (με εξατομικευμένο μάρκετινγκ), στην εκπαίδευση (με εξατομικευμένη μάθηση και αξιολόγηση) και τις μεταφορές (με τη βελτιστοποίηση διαδρομών και διαχείρισης της κυκλοφορίας).

Οι λόγοι που οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης συχνά τρομάζουν είναι ο αντίκτυπός της στην απασχόληση. Η αυτοματοποίηση μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και αλλαγές στο εργατικό δυναμικό, να υπονομεύσει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως υπάρχει ο κίνδυνος η Τεχνητή Νοημοσύνη να αντικαταστήσει τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις με ψηφιακές, οδηγώντας σε κοινωνική απομόνωση και άλλες αρνητικές επιπτώσεις.

ΤΑ 10 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ «ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ»- Θα εξαφανιστούν 300 εκατ. θέσεις εργασίας

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να προκαλέσει «σημαντική αναστάτωση» ή ακόμα και να αντικαταστήσει 300 εκατομμύρια θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.

Την ίδια ώρα η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να ενισχύσει την παγκόσμια παραγωγικότητα των εργαζομένων, καθώς εκτιμάται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να αυξήσει μέχρι και το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7%.

Εκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που δόθηκε αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα, δείχνει πως τα επόμενα πέντε χρόνια η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ψηφιοποίηση θα επιφέρουν μεταβολές με αντίκτυπο περίπου στο 25% των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με το «Business Insider», τα 10 επαγγέλματα που «κινδυνεύουν» περισσότερο να αντικατασταθούν από την τεχνολογία Τεχνητή Νοημοσύνη στο μέλλον είναι τα εξής:

Τεχνολογικά επαγγέλματα, όπως προγραμματιστές, μηχανικοί λογισμικού και αναλυτές δεδομένων.Επαγγέλματα πολυμέσων, όπως διαφημιστές, δημιουργοί περιεχομένου κ.λπ.Νομικοί βοηθοί και βοηθητικά επαγγέλματα του νομικού κλάδου.Ερευνητικοί αναλυτές.Δάσκαλοι – καθηγητές.Οικονομικά επαγγέλματα, όπως αναλυτές και προσωπικοί σύμβουλοι.Επενδυτές.Γραφίστες.Λογιστές.Προσωπικό εξυπηρέτησης πελατών.

Υποδούλωση της ανθρωπότητας;

Τον Μάρτιο τουλάχιστον 1.000 ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και ισχυροί του τεχνολογικού χώρου υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αυξανόμενη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε ένα άγουρο ακόμα περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, CEOs των Google, Microsoft, OpenAI και Anthropic κλήθηκαν από τον Λευκό Οίκο για μια συνάντηση με την αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Καμάλα Χάρις, και με κορυφαίους αξιωματούχους για να συζητήσουν τα φλέγοντα ζητήματα γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν έχει στόχο οι μεγάλες εταιρίες να σιγουρευτούν πως τα προϊόντα που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ασφαλή προτού γίνουν διαθέσιμα στο κοινό.

Τις ανησυχίες του για τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο Ισραηλινός ιστορικός και φιλόσοφος Γιουβάλ Νόα Χαράρι. Φοβάται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει το τέλος της ανθρωπότητας, καθώς «για πρώτη φορά δημιουργήσαμε κάτι που μας αφαιρεί εξουσία». Ο ίδιος θεωρεί εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι τα ρομπότ μπορούν να δημιουργήσουν ιστορίες και κατά τη γνώμη του «τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη επίδειξη ισχύος». Μάλιστα, ο Χαράρι, συγγραφέας του ευπώλητου «Sapiens», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση (σύντομα) της πρώτης θρησκείας που θα προσελκύει πιστούς με ιερά κείμενα γραμμένα από Τεχνητή Νοημοσύνη, με στόχο την υποδούλωση της ανθρωπότητας.

ΠΗΓΗ: Ε.Τ

Τα νέα προϊόντα που παρουσίασε η Google με  χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης

Τους διάφορους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και την πρόοδο που έχει σημειώσει στο generative AI, καθιστώντας τα προϊόντα της ακόμα πιο χρήσιμα για όλους, παρουσίασε η Google, στο πλαίσιο του Google I/O 2023.

Αυτή τη στιγμή, η Google διαθέτει 15 προϊόντα που εξυπηρετούν πάνω από μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους. Χάρη σε αυτά, όπως επισημαίνει, επιτυγχάνει τον στόχο που έθεσε από την ίδρυσή της – την οργάνωση και διάθεση της παγκόσμιας πληροφορίας για όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, στη διάρκεια του Google I/O, η Google:

1. Παρουσίασε το PaLM 2, το γλωσσικό μοντέλο νέας γενιάς με βελτιωμένη πολυγλωσσική λειτουργία, αντίληψη και κώδικα.

2. Ανακοίνωσε νέους τρόπους ώστε να παρέχει σε περισσότερο κόσμο πιο χρήσιμες πληροφορίες και ενημερώσεις μέσα από το Search και τα Maps, όπως με την διάθεση των Search Labs και με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Search Generative Experience. ‘Αλλο παράδειγμα είναι τα Immersive View και Immersive View for Routes.

3. Ανακοίνωσε πως το Bard επεκτείνεται σε 180 χώρες και διατίθεται στη Ιαπωνική και Κορεάτικη γλώσσα, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα ενσωμάτωσής του σε συστήματα τρίτων όπως Adobe, Instacart, Wolfram, Khan Academy και πολλά άλλα.

4. Παρουσίασε το Magic Editor, μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούν να επεξεργαστούν υλικό σαν επαγγελματίες μοντέρ, συνδυάζοντας κομμάτια μιας εικόνας. Παράλληλα, με το Duet AI for WorkspaceΤ οι χρήστες μπορούν πλέον να κάνουν περισσότερα μέσα από τα Gmail, Docs, Slides, Sheets και Meet προς το παρόν μόνο στα αγγλικά. Επίσης, για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους προγραμματιστές να καινοτομούν μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Google παρουσίασε το Duet AI στο Google Cloud, καθώς και νέα μοντέλα και δυνατότητες σε όλα τα Google AI προϊόντα.

Σε ό,τι αφορά στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης, σύντομα θα ενσωματωθούν καινοτομίες watermarking και metadata στα νεότερα παραγωγικά μοντέλα. Η Google θα συνεχίσει να επιβλέπει τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων της και να εξασφαλίζει πως είναι από τη πρώτη στιγμή ασφαλή και ιδιωτικά, με τον χρήστη να έχει τον έλεγχο.

Τέλος, στο φετινό Google I/O παρουσιάστηκαν και νέες πληροφορίες σχετικά με τα Pixel και το Android και πώς χρησιμοποιείται η Τεχνητή Νοημοσύνη για λειτουργίες, όπως τα Creative Compose, Cinematic Wallpapers και Generative AI Wallpapers. Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Η εταιρεία παρουσίασε επίσης τα Pixel 7a, Pixel Fold και το Pixel Tablet, για ένα πλήρες οικοσύστημα συσκευών σχεδιασμένες από την Google που χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ευρωκοινοβούλιο: Πρώτο «πράσινο φως» στο σχέδιο για την κανονιστική ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα