Κόντρα Κ. Καραμανλή – Π. Πέρκα για την κρατική ενίσχυση στην Aegean Airlines

Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε χθες μεταξύ του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και της αναπληρώτριας τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Πέτης Πέρκα για το κρατικό πακέτο βοήθειας στις αερομεταφορές και ειδικότερα, στην Aegean Airlines.

Η κα. Πέρκα υποστήριξε ότι, ενώ η τάση για τις κρατικές ενισχύσεις στις αερομεταφορές σε Ευρώπη και Αμερική είναι η εξασφάλιση εγγυήσεων

για το κράτη, η ελληνική κυβέρνηση δίνει χρήματα στην Aegean Airlines, χωρίς καμία εξασφάλιση για τα συμφέροντα του.

Από την πλευρά του, ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι η κρατική βοήθεια που έλαβε η Aegean Airlines είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ανέρχεται στο 11% επί του κύκλου εργασιών της, συμπληρώνοντας ότι η αρωγή δεν είναι με τη μορφή απευθείας χρημάτων, αλλά μέσω της παροχής διευκολύνσεων σε δάνεια.

Το metaforespress.gr παραθέτει τα χθεσινά πρακτικά της Βουλής για τις κρατικές ενισχύσεις στις αερομεταφορές και την Aegean Airlines

ΘΕΟΠΙΣΤΗ (ΠΕΤΗ) ΠΕΡΚΑ:  Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, είναι γεγονός ότι από τη χρονική στιγμή που κατέθεσα αυτήν την ερώτηση μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει και τα δεδομένα. Παρ’ όλα αυτά η ουσία της ερώτησης μπορώ να πω ότι παραμένει.

Τότε  είχαμε λοιπόν δημοσιεύματα που έλεγαν για 400 εκατομμύρια κρατική ενίσχυση στην AEGEAN. Κάνω μια παρένθεση και λέω ότι βεβαίως αντιλαμβανόμαστε ότι είχαν μεγάλο πλήγμα οι αεροπορικές εταιρείες λόγω της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά και από δηλώσεις δικές σας αλλά και του Υπουργού Ανάπτυξης του κ. Γεωργιάδη, μάθαμε ότι δεν είχατε σκοπό να ζητήσετε σε αντάλλαγμα μετοχές ή συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, εφόσον δινόταν κρατική ενίσχυση.

Συγχρόνως έχει δοθεί ενίσχυση και στην AEGEAN και σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες με τα οριζόντια μέτρα που πήρατε για τις μεταφορές και τις αερομεταφορές. Και θέλω να πω ότι εννοείται ότι δεν διαφωνούμε να δοθεί κάποια στήριξη σε όλες τις εταιρείες. Πάντα όμως με εγγύηση για το δημόσιο συμφέρον και βεβαίως να έχει και κάποιο αντίκρισμα για τις θέσεις εργασίας και τους εργαζόμενους.

Τα τελευταία νέα λοιπόν είναι ότι ζητήθηκε δάνειο 150 εκατομμύρια ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και έτσι προστίθεται στα υπόλοιπα μέτρα που είναι και η μείωση του ΦΠΑ για τις μεταφορές στο 13%. Είναι επίσης το μέτρο για τη λήψη voucher. Σε αυτό έχουμε ξανατοποθετηθεί και λέμε ότι δεν είναι δυνατόν να παραβιάζεται ο  Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Νομίζω θα έχουμε και πρόβλημα.

Γιατί η ίδια η Επίτροπος είπε ότι αυτό είναι απαράδεκτο, είναι ενάντια στα δικαιώματα των επιβατών, δηλαδή το να μην επιστρέφονται τα χρήματα αλλά για 18 μήνες να δίνεται ένα voucher και μετά να επιστραφούν. Δεν ξέρω γιατί αυτό το στηρίζετε ακόμα. Μόνο δώδεκα χώρες ζήτησαν την τροποποίηση. Αυτό δεν έγινε. Είναι δηλαδή σαν οι επιβάτες να δανείζουν την εταιρεία.

Υπάρχουν και διάφορα άλλα μέτρα που δεν θα αναφέρω. Ίσως χρειαστεί να τα πω στη δευτερολογία μου.

Σημασία έχει ότι όλα αυτά δεν έχουν ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ούτως ώστε η κρατική ενίσχυση των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών να συνοδεύεται και από τη συμμετοχή του κρατικού παράγοντα στο διοικητικό συμβούλιο.

Αυτό δεν είναι πια περίεργο αν δούμε τι γίνεται στην Ιταλία με την εθνικοποίηση της Alitalia, τι γίνεται με την Air France και την KLM όπου η Γαλλία και η Ολλανδία κατέχουν μερίδιο 14% στις μετοχές. Προσφέρουν οικονομική ενίσχυση, αλλά βάζουν όρους για πάγωμα των μερισμάτων, των μπόνους και βεβαίως πιο οικολογική πολιτική. Μπορώ να αναφέρω μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Αμερική υπάρχει αυτή η διάθεση.

Με αυτήν την έννοια η ερώτηση αφορά κυρίως τι σκοπό έχετε με τις αεροπορικές εταιρείες. Τι εγγυήσεις θα πάρει το ελληνικό δημόσιο για αυτά τα δάνεια; Διότι, αν πτωχεύσει η εταιρεία, κάποιος πρέπει να μας πει τι θα γίνει. Και, βεβαίως, ποιο είναι το σχέδιο σας όταν σε λίγους μήνες πιθανότατα η εταιρεία θα ξαναβρεθεί σε αυτήν τη δύσκολη θέση, γιατί δεν προβλέπεται να έχουμε και μία ανάπτυξη των αεροπορικών μεταφορών;

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κυρία Πέρκα.

Θα απαντήσει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Κύριε Καραμανλή, έχετε τρία λεπτά στη διάθεσή σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Πέρκα, χαίρομαι γιατί συμφωνούμε ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι η πανδημία του κορωνοϊού το πρώτο που επηρέασε ήταν αυτό που λέμε αεροπορικές βιομηχανίες και αεροπορικό κλάδο.

Το δεύτερο στοιχείο βέβαια έχει να κάνει με έναν διαχωρισμό με την ουσία της κρατικής ενίσχυσης. Θα μου επιτρέψετε να πω το εξής: είναι άλλο πράγμα μια κυβέρνηση να χρησιμοποιεί δημόσιους πόρους με σκοπό τη νόθευση του ανταγωνισμού, κάτι το οποίο απαγορεύεται πλήρως και από το ευρωπαϊκό δίκαιο, και είναι άλλο πράγμα να παρέχονται οικονομικά πλεονεκτήματα και οικονομικές διευκολύνσεις, οι οποίες μάλιστα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν οι μικρότερες που εδόθησαν και θα σας δώσω και στοιχεία. Αυτό το κάνουμε για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Η Aegean, λοιπόν, όντως επλήγη από την κρίση. Είναι η μοναδική εταιρεία που επλήγη από την κρίση; Ασφαλώς και όχι. Και χαίρομαι που πλέον όλοι αυτό το αναγνωρίζουν. Επειδή ακριβώς δεν ήταν η μόνη εταιρεία που επλήγη, ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση και αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για τη στήριξη του κλάδου. Στις 19 Μαρτίου, λοιπόν, έρχεται και δημιουργεί το λεγόμενο Temporary State Aid Framework, το οποίο μάλιστα έχει ανανεωθεί δύο με τρεις φορές.

Το πλαίσιο αυτό κοιτάξτε τι προβλέπει. Προβλέπει μεταξύ άλλων τη στήριξη πληττόμενων επιχειρήσεων με δάνεια έως έξι χρόνια και έως 90% εγγύηση του δημοσίου για ύψος έως 25% του κύκλου εργασιών. Η Aegean έχει κύκλο εργασιών 1,3 δισεκατομμύρια. Η βοήθεια που πήρε είναι το 11% και όχι το 25% και δεν την πήρε σε απευθείας χρήματα, αλλά σε διευκολύνσεις. Επομένως μιλάμε ότι σε σχέση με άλλες εταιρείες πήρε τη μικρότερη δυνατή βοήθεια.

Η κυβέρνηση στήριξε έμπρακτα τους 12000 εργαζόμενους στον κλάδο των αερομεταφορών

Η κυβέρνηση στήριξε έμπρακτα τους 12000 εργαζόμενους στον κλάδο των αερομεταφορών και επέλεξε να προβεί σε κλαδικά – οριζόντια μέτρα. Η ενίσχυση αφορά και άλλες ελληνικές αεροπορικές εταιρείες και όχι μόνο την μεγαλύτερη, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, που επέλεξαν να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό πρόγραμμα ενίσχυσης, πέρα από το πλαίσιο που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Posted by Kostas Karamanlis on Monday, June 15, 2020

Επίσης, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, η χώρα μας επέλεξε να προβεί σε κλαδικά οριζόντια μέτρα για την ενίσχυση και των άλλων ελληνικών αεροπορικών εταιρειών που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα ενίσχυσης, που στην ουσία ήταν απευθείας χρηματοδότηση πράγμα το οποίο σε αυτήν τη φάση εμείς δεν έχουμε κάνει.

Δεύτερον, η ενίσχυση αφορά όχι μόνο τις αεροπορικές εταιρείες, αλλά συνολικά τον κλάδο. Θα σας θυμίσω ότι από αυτά τα μέτρα έχουν ευνοηθεί η Sky Express, Ellinair, BlueBird. Από τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση έχει ευνοηθεί σειρά άλλων εταιρειών όπως η Swissport, Skyserv, Goldeair Handling, όπως επίσης και οι πάροχοι, δηλαδή το Ελευθέριος Βενιζέλος, η AIA και η Fraport.

Με άλλα λόγια με τα μέτρα που πήραμε στην ουσία στηρίξαμε τους δώδεκα χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου των αερομεταφορών γενικότερα. Δεν αφορούν ειδικά και περιοριστικά μόνο στη στήριξη της Aegean.

Και μάλιστα να πούμε εδώ ότι πάλι καλά που είναι η Aegean και δεν είναι η παλιά Ολυμπιακή. Διότι η Aegean αυτήν τη στιγμή είναι μία από τις πιο εύρωστες αεροπορικές εταιρείες σχεδόν σε όλη την Ευρώπη με ένα πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου της από τα μεγαλύτερα αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη.

Αυτό που τελικά διευκολύναμε και δώσαμε στην Aegean –όχι στην Aegean, αλλά στους πιλότους της και άμα θέλετε στη δευτερολογία θα σας το εξηγήσω- ποιο ήταν; Τις φορολογικές τους επιβαρύνσεις διευκολύναμε όταν σε άλλες χώρες έχει δοθεί πακτωλός χρημάτων.

Και χαίρομαι που μιλήσατε για την «ALITALIA», η οποία έχει πάρει από την ιταλική κυβέρνηση ενίσχυση 3,2 δισεκατομμύρια. Εμείς ξέρετε, τι ενίσχυση έχουμε δώσει στην «AEGEAN» και στη «SKY EXPRESS»; Έχουμε δώσει 6 εκατομμύρια για τους τρεις μήνες. Αυτή ήταν απευθείας ενίσχυση που δώσαμε. Και εννοώ χρηματική ενίσχυση.

Επομένως, καταλαβαίνουμε τις διαφορές. Επομένως, καλό είναι να αποφεύγονται να δημιουργούνται εντυπώσεις, διότι στην ουσία η ελληνική Κυβέρνηση δεν έδωσε συμμετοχή στο κεφάλαιο ούτε πήρε καμία χρυσή μετοχή για να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κι εμείς ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Κυρία Πέρκα, τον λόγο για τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΘΕΟΠΙΣΤΗ (ΠΕΤΗ) ΠΕΡΚΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Καταρχάς, να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ: Ξέρετε πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως ξενοδόχοι, μαγαζάτορες, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να πάρουν δάνειο, όχι με εγγύηση του Δημοσίου, αλλά καθόλου; Να μη θεωρούμε ότι όταν παίρνεις δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου δεν είναι ζεστό χρήμα; Να το ξεκαθαρίσουμε. Αυτό είναι το πρώτο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Πάρα πολλές εταιρείες…

ΘΕΟΠΙΣΤΗ (ΠΕΤΗ) ΠΕΡΚΑ: Εντάξει.

Δεν λέω για όλες τις εταιρείες γενικώς. Μιλάω για την κατάσταση που επικρατεί και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, πόσω μάλλον, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Αυτό είναι το πρώτο.

Τα οριζόντια μέτρα τα ξέρω, κύριε Υπουργέ. Τα ανέφερα κι εγώ πριν, όπως για τον ΦΠΑ. Και μερικά από αυτά είναι καλά. Σε μερικά μπορεί να μην συμφωνούμε. Αυτά πρέπει όμως να κοστολογηθούν. Δεν ξέρουμε καν σε τι ποσά αναφέρονται. Εκεί, προστίθενται κάποιες συγκεκριμένες επιδοτήσεις –θα έλεγα εγώ- όπως είναι αυτή.

Θα μου επιτρέψετε, όμως, να σας πω το εξής: Η «ALITALIA» εθνικοποιείται. Πήρε πολλά δισεκατομμύρια και εθνικοποιείται. Στο Βέλγιο υπάρχει περίπτωση εθνικοποίησης της «BRUSSELS AIRLINES». Στην Πορτογαλία δεν αποκλείεται η εθνικοποίηση 100% του TAP, ο οποίος ανήκει ήδη κατά 50% στο Δημόσιο.

Στην Τσεχία, η «CZECH AIRLINES» μάλλον θα πάει για πλήρη εξαγορά. Παντού δηλαδή βλέπουμε να υπάρχει αυτή η τάση. Και αναφέρθηκα και στην ίδια την Αμερική, όπου όποια εταιρεία πάρει με εγγύηση του Δημοσίου ζεστό χρήμα παίρνει το Δημόσιο μετοχές, τουλάχιστον, ώσπου να περάσει η περίοδος αυτή για να έχει μια εγγύηση ότι το Δημόσιο ότι θα πάρει τα λεφτά του. Αυτή είναι μία τακτική που ακολουθεί η Ευρώπη και η Αμερική, όπως είπαμε.

Θα ήθελα να πω και κάτι ακόμα: Κύριε Υπουργέ, μπορεί να μη συνδέεται άμεσα, αλλά έχουμε και την ΑΠΑ. Το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές. Περνάει ένας χρόνος και η ΑΠΑ που είναι και εγγυητής της καλής λειτουργίας δεν έχει ακόμα συσταθεί. Αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Σας έχω κάνει και άλλες ερωτήσεις. Θα τα ξαναπούμε.

Επίσης, θα ήθελα να πω ότι έχω κάνει πέντε γραπτές ερωτήσεις και δεν έχω πάρει καμία απάντηση. Το λέω αυτό για τους αερολιμενικούς, γιατί μόλις τώρα μου ήρθε και ένα νέο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βγάλει εκτός τα ελληνικά αεροδρόμια ως τα πιο ασφαλή αεροδρόμια λόγω μέτρων. Μόλις τώρα δεν το έχω επιβεβαιώσει. Ψάξτε το όμως. Είναι λογικό.

Μπορεί να είναι άλλο αντικείμενο αυτό, αλλά, γιατί δεν έχετε δώσει στους αερολιμενικούς αυτήν την αρμοδιότητα. Εν πάση περιπτώσει, εγώ επιμένω να λέω ότι θα ήθελα μια απάντηση στο αν θα πάρουμε κάποια εγγύηση για αυτήν τη διευκόλυνση προς την «AEGEAN».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κυρία Πέρκα.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Να σταματήσει η σπέκουλα. Είναι ντροπή, κυρία Πέρκα, να λέτε αυτά τα πράγματα από Βήματος Βουλής.

Να σας πω, τι κάνατε εσείς. Ο κ. Σπίρτζης έφερε νομοσχέδιο για την ΑΠΑ το 2016 και δεν το εφάρμοσε. Το πρώτο πράγμα που κάναμε εμείς στο Υπουργείο ξέρετε ποιο ήταν; Πήγαμε στην EASA και ζητήσαμε «συγγνώμη» για τα δικά σας λάθη. Και έχουμε πάρει αυτήν τη στιγμή ένα περιθώριο χρόνου για να κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Εσείς τι κάνατε; Εσείς θα κάνατε μία ΑΠΑ για να βολέψετε τον κ. Λιντζεράκο.

ΘΕΟΠΙΣΤΗ (ΠΕΤΗ) ΠΕΡΚΑ: Κάντε τα καλύτερα…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Είχατε κάνει προκήρυξη που έκανε Διοικητή της ΑΠΑ τον Διοικητή της ΥΠΑ που είχε επιλέξει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Ευρωπαίοι δεν ήξεραν από πού τους έρχονταν αυτά που κάνατε. Ούτε στην Αφρική δεν συμβαίναν αυτά.

Αποφύγαμε τον υποβιβασμό τότε, διότι είπαμε ότι σε διάστημα ενός έτους θα φέρουμε το νομοσχέδιο. Συγγνώμη, αλλά είχαμε Covid για τρεις μήνες. Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο. Και θα έρθει. Και είμαστε σε απόλυτη συμφωνία για το νομοσχέδιο αυτό με τα ευρωπαϊκά όργανα και με τη Digi Com.

Επομένως, το να μας κουνάει η Αριστερά το δάχτυλο για δήθεν κρατικές ενισχύσεις, όταν σας εξήγησα με πολύ μεγάλη ηρεμία ότι η AEGEAN έχει πάρει 150 εκατομμύρια ευρώ ενισχύσεις που είναι το 11%, όταν το μέσος όρος στην Ευρώπη είναι το 30%, αντί να χαιρόμαστε γι’ αυτό που έχουμε μια υγιή εταιρεία η οποία δεν θέλει παραπάνω ενίσχυση, τι κάνει Αντιπολίτευση; Έρχεται και λέει: Ντροπή! Γιατί πήρε αυτή την ενίσχυση;

Έρχεται αυτή τη στιγμή το ελληνικό δημόσιο, δίνει 6 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 4 εκατομμύρια πάνε στην Aegean και τα 2 εκατομμύρια πάνε στη SKY EXPRESS και θα πάρουμε έγκριση βεβαίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το συγκρίνετε με τις εκατοντάδες και δεκάδες των εκατομμυρίων που έχουν πάρει άλλες εταιρείες στην Ευρώπη. Τι συγκρίνουμε; Συγκρίνουμε δύο διαφορετικά πράγματα.

Επειδή, λοιπόν, δεν έχετε αντιπολιτευτικό ρόλο σ’ αυτό, τι λέτε τώρα; Λέτε ότι θα υποβιβαστούν τα ελληνικά αεροδρόμια, πράγμα το οποίο εμείς αποτρέψαμε. Λέτε: «Τι κάνετε με την ΥΠΑ και την ΑΠΑ;» όταν εσείς είχατε ψηφίσει τον νόμο στο τέλος του 2016 και μέχρι το 2019 δεν είχατε κάνει τίποτα. Και έρχεστε και μας κουνάτε το δάχτυλο γι’ αυτό;

Εσείς ειδικά, κυρία Πέρκα, επειδή ήσασταν στο Υπουργείο, τα γνωρίζετε πολύ καλά τα θέματα αυτά και γνωρίζετε τι είχε γίνει με την ΥΠΑ και την ΑΠΑ. Και εννοείται ότι εμείς θέλουμε να κάνουμε τον διαχωρισμό μεταξύ αυτού που κάνει regulation που θα είναι η ΑΠΑ και αυτού που κάνει την υπηρεσία που θα είναι η ΥΠΑ.

Μην λέμε, λοιπόν, πράγματα που δεν ισχύουν. Πρώτον, να μην λέμε ότι η Aegean πήρε κρατική ενίσχυση και κρατικά χρήματα, που δεν πήρε. Δεύτερον, να είμαστε χαρούμενοι που έχουμε έναν αεροπορικό κλάδο ο οποίος αυτή τη στιγμή καταφέρνει να σταθεί όρθιος χωρίς μεγάλη ενίσχυση από το κράτος. Και τρίτον, να πούμε ότι σήμερα είναι εντελώς άκαιρη αυτή η κουβέντα, σήμερα που έχουν ανοίξει τα αεροδρόμια και υποδεχόμαστε τους τουρίστες και σιγά σιγά βγαίνουμε από αυτή την διαδικασία.

Παρακαλώ πολύ, λοιπόν, ας μην δημιουργούμε, τις λάθος εντυπώσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ.

The post Κόντρα Κ. Καραμανλή – Π. Πέρκα για την κρατική ενίσχυση στην Aegean Airlines appeared first on Metaforespress.

Keywords
aegean airlines, aegean, κοντρα, aegean, aegean airlines, air france, ευχαριστώ πολύ, sky express, ελευθέριος βενιζέλος, brussels airlines, σας ευχαριστώ, συριζα, βουλη, συμμετοχή, νέα, ΦΠΑ, voucher, εταιρεία, alitalia, air, france, klm, γαλλια, sky, express, swissport, βενιζελος, aia, ρωτήσω, brussels, tap, czech, υπα, υγιή, σταση εργασιας, μετρο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αμα, voucher, χωρες της ευρωπης, επιδοτησεις, χωρες, αφρικη, βελγιο, δανεια, ιταλια, ολλανδια, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, υψος, aia, air france, express, klm, αμερικη, αρωγη, βοηθεια, γεγονος, γινει, γινεται, δανειο, δαχτυλο, δευτερο, διαστημα, δημοσιο, δηλωσεις, δωδεκα, δοθει, δωσει, εγινε, εγγυηση, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελευθέριος βενιζέλος, εννοια, εξι, εξυπηρετηση, ερχεται, εταιρεία, ετοιμο, ευρωπη, ευχαριστώ πολύ, υγιή, ιδια, υπηρεσια, ηρεμια, θεσεις εργασιας, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυριε, κυρια, κρατικο, λαθη, λαθος, λεφτα, ληψη, λογια, λογο, μηνες, μειωση, μορφη, ντροπη, ξερετε, παντα, ολυμπιακη, ορος, ουσια, πορτογαλια, ρολο, ρωτήσω, σειρα, συμμετοχή, σπεκουλα, σχεδιο, ταση, τελευταια νεα, τρια, τσεχια, υπα, χαιρομαστε, χρημα, χρυση, χρονος, κωνσταντινος, air, alitalia, ανηκει, sky, δικαιωματα, ειπαμε, ελληνικα, ενωση, ερωτησεις, france, χωρα, υπουργειο, οργανα, πακετο, sky express, swissport, tap, θελω να, θεματα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα