Κομισιόν: Πρόστιμο 875 εκατ. ευρώ σε 5 κατασκευαστές αυτοκινήτων για τον καθαρισμό εκπομπών στα ντιζελοκίνητα οχήματα

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι ο όμιλος Daimler, BMW και Volkswagen (Volkswagen, Audi και Porsche) παραβίασαν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ συνεννοούμενες για την τεχνική ανάπτυξη στον τομέα του καθαρισμού οξειδίου του αζώτου.

Για το λόγο αυτό, η Κομισιόν τους επέβαλε πρόστιμο ύψους 875.189.000 ευρώ.

Σημειωτέων, στη Daimler δεν επιβλήθηκε πρόστιμο, καθώς αποκάλυψε την ύπαρξη

του καρτέλ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Margrethe Vestager, υπεύθυνη για θέματα ανταγωνισμού της ΕΕ, δήλωσε: «Οι πέντε κατασκευαστές αυτοκινήτων Daimler, BMW, Volkswagen, Audi και Porsche διέθεταν την τεχνολογία για τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών πέρα ​​από αυτό που απαιτείται νομικά σύμφωνα με τα πρότυπα εκπομπών της ΕΕ.

Αλλά απέφυγαν να ανταγωνιστούν χρησιμοποιώντας το πλήρες δυναμικό αυτής της τεχνολογίας για να καθαρίσουν καλύτερα από ό, τι απαιτείται από το νόμο.

Έτσι, η σημερινή απόφαση αφορά το πώς η νόμιμη τεχνική συνεργασία πήγε στραβά. Και δεν το ανεχόμαστε όταν συνεργάζονται εταιρείες. Είναι παράνομο βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

Ο ανταγωνισμός και η καινοτομία στη διαχείριση της ρύπανσης των αυτοκινήτων είναι ουσιαστικής σημασίας για την Ευρώπη για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Πράσινης Συμφωνίας.

Και αυτή η απόφαση δείχνει ότι δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε δράση κατά όλων των μορφών συμπεριφοράς της σύμπραξης που θέτουν σε κίνδυνο αυτόν τον στόχο».

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων πραγματοποίησαν τακτικές τεχνικές συναντήσεις για να συζητήσουν την εξέλιξη της τεχνολογίας επιλεκτικής καταλυτικής μείωσης (SCR) που εξαλείφει τις επιβλαβείς εκπομπές οξειδίου του αζώτου (NOx) από επιβατικά αυτοκίνητα ντίζελ μέσω της έγχυσης ουρίας (που ονομάζεται επίσης “AdBlue”) στη ροή των καυσαερίων.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, και για πάνω από 5 χρόνια, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων συνεργάστηκαν για να αποφύγουν τον ανταγωνισμό στον καθαρισμό καλύτερα από ό, τι απαιτείται από το νόμο, παρά τη διαθέσιμη τεχνολογία.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος Daimler, BMW και Volkswagen κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με τα μεγέθη και τα εύρη των δεξαμενών AdBlue και μια κοινή αντίληψη για τη μέση εκτιμώμενη κατανάλωση AdBlue. Αντάλλαξαν επίσης εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα στοιχεία.

Κατά συνέπεια, αφαίρεσαν την αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική συμπεριφορά τους στην αγορά σχετικά με τον καθαρισμό εκπομπών NOx πέραν και πέραν των νομικών απαιτήσεων (οι λεγόμενες «υπερπληρωμές») και το εύρος επαναπληρωμάτων AdBlue.

Αυτό σημαίνει ότι περιόρισαν τον ανταγωνισμό στα χαρακτηριστικά του προϊόντος που σχετίζονται με τους πελάτες.

Η συμπεριφορά αυτή συνιστά παράβαση αντικειμένου με τη μορφή περιορισμού της τεχνικής ανάπτυξης, είδος παράβασης που αναφέρεται ρητά στο άρθρο 101 παράγραφος 1 στοιχείο β) της συνθήκης και στο άρθρο 53 παράγραφος 1 στοιχείο β) του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) – Συμφωνία.

Η συμπεριφορά πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25 Ιουνίου 2009 και 1ης Οκτωβρίου 2014.

The post Κομισιόν: Πρόστιμο 875 εκατ. ευρώ σε 5 κατασκευαστές αυτοκινήτων για τον καθαρισμό εκπομπών στα ντιζελοκίνητα οχήματα appeared first on Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα