Κομισιόν: Εξηγήσεις από Δανία, Κροατία και Λιθουανία για τον τρόπο μεταφοράς στου ΦΠΑ στο e-commerce

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Δανίας, της Κροατίας και της Λιθουανίας λόγω μη κοινοποίησης των επεξηγηματικών εγγράφων σχετικά με τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των νέων ενωσιακών κανόνων για τον ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο [οδηγία (ΕΕ) 2017/2455 του Συμβουλίου όσον αφορά τη Δανία και τη Λιθουανία, και οδηγία (ΕΕ) 2019/1995 του Συμβουλίου όσον αφορά τη Δανία και την Κροατία].

Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στην απλούστευση του ΦΠΑ

για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές που συμμετέχουν σε διασυνοριακές διαδικτυακές πωλήσεις εντός της ΕΕ, και στη δημιουργία πιο δίκαιου περιβάλλοντος για τους ενωσιακούς πωλητές, με την κατάργηση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ για τις εισαγωγές μικρής αξίας από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ, τα κράτη-μέλη πρέπει να αναφέρουν με επαρκώς σαφή και ακριβή τρόπο τα εθνικά μέτρα με τα οποία μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο τις υποχρεώσεις που επιβάλλει η εν λόγω οδηγία.

Δεδομένου ότι η Δανία, η Κροατία και η Λιθουανία δεν εξήγησαν με σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίο έχουν μεταφέρει τις εν λόγω οδηγίες στο εθνικό δίκαιο, η Κομισιόν δεν μπορεί να ελέγξει αν τα συγκεκριμένα κράτη-μέλη έχουν μεταφέρει πλήρως και ορθά τις οικείες διατάξεις στο εθνικό δίκαιο.

Η Δανία, η Κροατία και η Λιθουανία έχουν πλέον προθεσμία 2 μηνών για να λάβουν μέτρα, διαφορετικά η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες.

The post Κομισιόν: Εξηγήσεις από Δανία, Κροατία και Λιθουανία για τον τρόπο μεταφοράς στου ΦΠΑ στο e-commerce appeared first on Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα