Καθορίστηκαν οι όροι ασφαλείας για τη χορήγηση προσωρινής άδειας λειτουργίας υδατοδρομίων

Καθορίστηκαν οι όροι ασφαλείας των υδατοδρομίων, που αφορούν τη χορήγηση προσωρινών αδειών λειτουργίας υδατοδρομίων, καθώς και τη λειτουργία τους, ανάλογα με τις επιχειρησιακές και λειτουργικές τους δυνατότητες.

Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη

Το σχετικό ΦΕΚ, που φέρει την υπογραφή των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Κλιματική Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρει τα ακόλουθα:

Άρθρο 1

Σκοπός – Πεδίο Εφαρμογής

Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται και

εξειδικεύονται λοιποί όροι ασφαλείας των υδατοδρομίων του άρθρου 9Α «Προσωρινή άδεια λειτουργίας αεροδρομίου σε υδάτινη επιφάνεια» του ν. 4663/2020, που αφορούν στη χορήγηση προσωρινών αδειών λειτουργίας υδατοδρομίων καθώς και στη λειτουργία αυτών, ανάλογα με τις επιχειρησιακές και λειτουργικές τους δυνατότητες.

Ο όροι ασφαλείας της παρούσας παραμένουν σε ισχύ και τηρούνται απαρέγκλιτα μέχρι τη λήξη ισχύος της προσωρινής άδειας λειτουργίας του υδατοδρομίου, είτε μέχρι την έκδοση της οριστικής άδειας (άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ή άδεια λειτουργίας), κατά τα αναφερόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 9Α του ν. 4663/2020.

Άρθρο 2

Εγχειρίδιο Διαδικασιών Ασφάλειας από Έκνομες Ενέργειες

Το Εγχειρίδιο Διαδικασιών Ασφάλειας από Έκνομες Ενέργειες, που απαιτείται για τη λειτουργία Αεροδρομίου σε υδάτινη επιφάνεια με προσωρινή άδεια, θα περιλαμβάνει εισαγωγικά και ανάλογα με τις επιχειρησιακές και λειτουργικές δυνατότητες του Αεροδρομίου επί υδάτινης επιφάνειας, τους ορισμούς εννοιών που άπτονται της ασφάλειας αερομεταφορών και αφορούν στην εν γένει λειτουργία του Αεροδρομίου και εν συνεχεία την ανάπτυξη των κεφαλαίων που αφορούν τις μεθόδους και διαδικασίες που ακολουθούνται στο συγκεκριμένο Αεροδρόμιο για αποτροπή διάπραξης έκνομων ενεργειών, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφαλείας Πολιτικής Αεροπορίας(Ε.Π.Α.Π.Α.).

α. Περιοχές Αεροδρομίου σε υδάτινη επιφάνεια. – Καθορισμός των ελεγχόμενων περιοχών του προσωρινά αδειοδοτούμενου Αεροδρομίου σε υδάτινη επιφάνεια, στις οποίες ο φορέας λειτουργίας του Αεροδρομίου έχει την ευθύνη επιτήρησης, οι δε διακινούμενοι επιβάτες χειραποσκευές και αποσκευές υφίστανται έλεγχο ασφάλειας από εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό. Στις περιοχές ανήκει ο χώρος που θα διαθέτει στέγαστρο και έναν πάγκο για τον έλεγχο των επιβατών, των χειραποσκευών και των αποσκευών τους καθώς και ο χώρος διακίνησής τους μετά τον έλεγχο ασφαλείας.

β. Φύλαξη εγκαταστάσεων – Έλεγχοι πρόσβασης.

– Διαδικασία έρευνας ασφαλείας προ της πτήσης των καθορισμένων ως ελεγχόμενων περιοχών του προσωρινά αδειοδοτούμενου Αεροδρομίου σε υδάτινη επιφάνεια και επιτήρησης κατά την διάρκεια της εξυπηρέτησης της πτήσης.

– Έλεγχος ποινικού μητρώου και ιστορικού του προσωπικού, που δραστηριοποιείται στο προσωρινά αδειοδοτούμενο Αεροδρόμιο σε υδάτινη επιφάνεια (υπό την ευθύνη των κατά τόπους ΕΛ.ΑΣ, Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.).

γ. Προστασία υδροπλάνων.

– Τρόπος και μέθοδοι φύλαξης/προστασίας/επιτήρησης των υδροπλάνων που επιχειρούν στα προσωρινά αδειοδοτούμενα Αεροδρόμια σε υδάτινη επιφάνεια, αλλά και των εκτός λειτουργίας που βρίσκονται προσδεδεμένα σε ελεγχόμενες περιοχές του Αεροδρομίου, με ιδιαίτερη έμφαση στα σταθμευμένα προς διανυκτέρευση.

δ. Έλεγχος ασφάλειας επιβατών.

– Καθιέρωση διαδικασίας ελέγχου ασφαλείας αναχωρούντων επιβατών με τα χέρια σε ποσοστό 100% από κατάλληλα αδειοδοτημένο και πιστοποιημένο προσωπικό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚΑΠΑ και της λοιπής κείμενης νομοθεσίας.

– Διενέργεια ελέγχου ασφάλειας, μέθοδοι, ενέργειες σε περιπτώσεις άρνησης ελέγχου του επιβάτη, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον ΕΚΑΠΑ.

– Μέριμνα από τον φορέα λειτουργίας του αεροδρομίου σε υδάτινη επιφάνεια, ώστε οι αναχωρούντες επιβάτες να είναι ενημερωμένοι, μέσω του αερομεταφορέα, σχετικά με τα είδη που απαγορεύεται να μεταφέρουν στις χειραποσκευές τους, την κατ’ ιδίαν συσκευασία των χειραποσκευών τους και την εξασφάλιση της συνεχούς επιτήρησής τους, καθώς και τη διαδικασία ελέγχου εισιτηρίων και ταυτοπροσωπίας.

ε. Έλεγχος ασφάλειας χειραποσκευών και αποσκευών.

– Καθιέρωση διαδικασίας ελέγχου ασφάλειας χειραποσκευών, με τα χέρια σε ποσοστό 100% από κατάλληλα αδειοδοτημένο και πιστοποιημένο προσωπικό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚΑΠΑ και της λοιπής κείμενης νομοθεσίας.

– Διενέργεια ελέγχου ασφάλειας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον ΕΚΑΠΑ (μέθοδοι-ενέργειες σε περιπτώσεις εντοπισμού απαγορευμένων αντικειμένων).

– Διαδικασία προστασίας των παραδιδόμενων και ελεγμένων αποσκευών από μη εξουσιοδοτημένη παρεμβολή μέχρι τη φόρτωσή τους στα υδροπλάνα.

στ. Διαχωρισμός ελεγχθέντων και μη ελεγχθέντων επιβατών για την αποφυγή ανάμειξης αναχωρούντων και αφικνούμενων επιβατών.

ζ. Απειλές και συμβάντα ασφάλειας.

– Εκπόνηση διαδικασιών διαχείρισης από το φορέα λειτουργίας των απειλών και συμβάντων που αφορούν το προσωρινά αδειοδοτούμενο Αεροδρόμιο σε υδάτινη επιφάνεια (λήψη-διαβίβαση- αξιολόγηση απειλής- ταξινόμηση-αντιμετώπιση απειλών που αφορούν σε διάπραξη εκνόμων ενεργειών).

η. Οπλοφορία – μεταφορά ατομικού οπλισμού επιβατών με υδροπλάνα.

– Απαγόρευση οπλοφορίας σε υποκείμενους χώρους του υδατοδρομίου.

– Απαγόρευση μεταφοράς ατομικού και παντός είδους οπλισμού στα υδροπλάνα, που δραστηριοποιούνται από/προς προσωρινά αδειοδοτούμενα Αεροδρόμια σε υδάτινη επιφάνεια με αντίστοιχη ενημέρωση των επιβατών από τον αερομεταφορέα.

θ. Εταιρικό ταχυδρομείο -Υλικό αερομεταφορέα-Φορτίο.

– Καθιέρωση διαδικασίας ελέγχου ασφαλείας σε ποσοστό 100% από κατάλληλα αδειοδοτημένο και πιστοποιημένο προσωπικό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚΑΠΑ και της λοιπής κείμενης νομοθεσίας.

ι. Έλεγχος ασφαλείας προμηθειών πτήσεων προσωρινά αδειοδοτούμενου Αεροδρομίου σε υδάτινη επιφάνεια.

– Καθιέρωση διαδικασίας δειγματοληπτικού ελέγχου ασφαλείας.

ια. Διαδικασίες εσωτερικού ποιοτικού ελέγχου. – Περιγραφή του τρόπου με τον οποίο ο φορέας λειτουργίας παρακολουθεί τη συμμόρφωση όλων των δραστηριοποιούμενων στο προσωρινά αδειοδοτούμενο Αεροδρόμιο σε υδάτινη επιφάνεια με το εγκεκριμένο Εγχειρίδιο Διαδικασιών Ασφάλειας από Έκνομες Ενέργειες.

ιβ. Επισυναπτόμενα Παραρτήματα στο Εγχειρίδιο Διαδικασιών Ασφάλειας από έκνομες ενέργειες προσωρινά αδειοδοτούμενου Αεροδρομίου σε υδάτινη επιφάνεια.

Κατάλογος απαγορευμένων αντικειμένων σε επιβάτες και χειραποσκευές.Κατάλογος απαγορευμένων αντικειμένων στις παραδιδόμενες αποσκευές.Υπόδειγμα εντύπου αξιολόγησης απειλής βόμβας και αξιολόγησης κινδύνου.

Άρθρο 3

Εμπειρία και καταλληλότητα στελεχών, δικαιολογητικά τεκμηρίωσης

Με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής ή με ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση μέσω του gov.gr, ο νόμιμος εκπρόσωπος του αιτούντος την προσωρινή άδεια λειτουργίας αεροδρομίου επί υδάτινης επιφάνειας ορίζει τον φορέα λειτουργίας του αεροδρομίου επί υδάτινης επιφάνειας και βεβαιώνει την εμπειρία και καταλληλότητα τουλάχιστον τεσσάρων (4) στελεχών για τη λειτουργία και την εκπαίδευση του προσωπικού του αεροδρομίου επί υδάτινης επιφάνειας. Η εμπειρία και καταλληλότητα των στελεχών προσδιορίζεται ως εξής:

Εμπειρία στελεχών φορέα λειτουργίας

Ως έμπειρο στέλεχος του φορέα λειτουργίας αεροδρομίου επί υδάτινης επιφάνειας νοείται κάθε πρόσωπο με συνολική προϋπηρεσία τουλάχιστον δύο (2) ετών κατά τα τελευταία έξι (6) έτη, στην λειτουργία υδατοδρομίου ή αεροδρομίου σχετική με τη θέση για την οποία προορίζεται. Η επαγγελματική εμπειρία αποδεικνύεται με βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα του υπαλλήλου και βεβαίωση προϋπηρεσίας εργοδότη.

Καταλληλότητα στελεχών φορέα λειτουργίας

Ως κατάλληλο για την άσκηση των καθηκόντων του και την εκπαίδευση του προσωπικού του φορέα λειτουργίας νοείται το στέλεχος του φορέα λειτουργίας αεροδρομίου επί υδάτινης επιφάνειας το οποίο, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 20 του ν. 4663/2020 αναφορικά με την εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας από έκνομες ενέργειες:

α. είναι εκπαιδευμένο στις ακόλουθες εκπαιδευτικές ενότητες του Παραρτήματος Α της Απόφασης Διοικητή Υ.Π.Α. (ΥΠΑ/Κ.Γ./Δ3/Β/9115) με τίτλο «Έγκριση του περιεχομένου του εκπαιδευτικού προγράμματος, της διαδικασίας, του τύπου πιστοποίησης της υποχρεωτικής και επαναληπτικής εκπαίδευσης για το προσωπικό του φορέα λειτουργίας του υδατοδρομίου και για το προσωπικό των φορέων που δραστηριοποιούνται στο υδατοδρόμιο, καθώς και κάθε αναγκαίας με την παρεχόμενη εκπαίδευση λεπτομέρεια» (Β’ 973/2020):

Ασφάλεια (safety), Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας (Safety Management System/SMS) και Έλεγχος Πουλιών στην Περιοχή Υδατοδρομίου, Birdstrike.Πυρασφάλεια – Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Ανάγκης (Emergency Plan) Υδατοδρομίου.

iii. Έλεγχος- Διακίνηση επικίνδυνων υλικών (Αnnex 18).

Κανονισμός EU 1107/2006 και Doc 30 της ECAC σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς (awareness)/First Aid).Γενικές Αρχές Μετεωρολογίας.Έλεγχος Περιοχής Υδατοδρομίου.

β. κατανοεί και δύναται να εφαρμόζει το Εγχειρίδιο του Υδατοδρομίου, το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Ανάγκης του Υδατοδρομίου (Emergency Plan) και το Εγχειρίδιο Διαδικασιών Ασφάλειας από Έκνομες Ενέργειες του Υδατοδρομίου.

Το στοιχείο (α) αποδεικνύεται μέσω σχετικών πιστοποιητικών πρόσφατης (εντός 3 ετών) εκπαίδευσης η οποία παρέχεται από φορείς ή πιστοποιημένο προσωπικό σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 4663/2020.

Το στοιχείο (β) αποδεικνύεται με υπεύθυνη δήλωση του φορέα λειτουργίας του αεροδρομίου επί υδάτινης επιφάνειας.

Τα ανωτέρω δικαιολογητικά συνοδεύουν την αίτηση για την έκδοση της προσωρινής άδειας λειτουργίας αεροδρομίου επί υδάτινης επιφάνειας που υποβάλλεται στο Τ.Ε.Μ. του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και εξετάζονται από τη Διεύθυνση Εποπτείας Αεροναυτιλίας και Αεροδρομίων της Α.Π.Α., σύμφωνα με τη διαδικασία των παρ. 4 και 5 του άρθρου 9Α του ν. 4663/2020.

Άρθρο 4

Έναρξη Ισχύος

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

The post Καθορίστηκαν οι όροι ασφαλείας για τη χορήγηση προσωρινής άδειας λειτουργίας υδατοδρομίων appeared first on Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα