Καταγγελία ΣΕΣ ότι οι δήμοι έχουν προχωρήσει σε δημοπράτηση ΣΒΑΚ με «ιδιαίτερες απαιτήσεις» κριτηρίων που μειώνουν τον ανταγωνισμό

Ο ΣΕΣ επισημαίνει, με ανακοίνωσή του, ότι παρά τις αντιδράσεις και επισημάνσεις του Συλλόγου, πολλοί Δήμοι (ορισμένοι αποτελούν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς Δήμους σε πληθυσμό), έχουν προχωρήσει πρόσφατα σε δημοπράτηση ΣΒΑΚ με «ιδιαίτερες απαιτήσεις» κριτήριων που μειώνουν σοβαρά τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Τα ΣΒΑΚ, σύμφωνα με τον ΣΕΣ, δεν περιορίζονται σε ένα γενικό σχεδιασμό στρατηγικού χαρακτήρα, αλλά περιλαμβάνουν το σχεδιασμό και την κοστολόγηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων όπως διαμορφώσεις ήπιων διαδρόμων, βελτίωση ασφάλειας μετακινούμενων με έμφαση

σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, διαμόρφωση συστήματος Μεταφορών κτλ.

Βάση του παραπάνω, τα ΣΒΑΚ οδηγούν σε έργα και για αυτό ο τρόπος της προκήρυξη τους θα πρέπει να αφορά μελέτη και όχι υπηρεσία.

Επισημαίνεται ότι αναμένεται η έκδοση της ΚΥΑ από τα συναρμόδια υπουργεία, η οποία προβλέπεται στην παράγραφο 12 του άρθρο 22 του νόμου 4599/2019 και η οποία θα θέτει το κατευθυντήριο πλαίσιο οδηγιών, όρους και διαδικασίες για την κατάρτιση ΣΒΑΚ.

Ο ΣΕΣ, δεδομένου της αναμονής της ΚΥΑ, αλλά και με βάση τους έντονους προβληματισμούς του για τα ΣΒΑΚ, τα οποία – όπως υποστηρίζει – έχουν πρόσφατα προκηρυχτεί ως υπηρεσία και όχι ως μελέτη, με όρους που δεν είναι ούτε επιστημονικά αποδεκτοί ούτε εξυπηρετούν τον υγιή ανταγωνισμό, ζητά από τις αρμόδιες αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης να σταματήσουν την διαδικασία προκήρυξης των αυτών των ΣΒΑΚ και να επαναπροκηρύξουν τα ΣΒΑΚ ως Μελέτη θέτοντας κριτήρια υψηλών απαιτήσεων αλλά ανοιχτά στον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τον ΣΕΣ, η Ελλάδα διαθέτει άρτιο επιστημονικό προσωπικό Συγκοινωνιολόγων Μηχανικών, ικανό να ολοκληρώσει με επιτυχία κάθε είδους Συγκοινωνιακή Μελέτη ή ΣΒΑΚ, έχοντας σαν στόχο έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό του συστήματος μεταφορών, δεδομένου ότι κάθε παρέμβαση του ΣΒΑΚ θα πρέπει να εντάσσεται και να είναι σύμφωνη με το γενικότερο σχέδιο Μεταφορών του Δήμου.

Ο ΣΕΣ και τα μέλη του τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία παραμένουν στην διάθεση όλων των φορέων, να συνδράμουν τόσο συμβουλευτικά, όσο και σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής των ΣΒΑΚ.

The post Καταγγελία ΣΕΣ ότι οι δήμοι έχουν προχωρήσει σε δημοπράτηση ΣΒΑΚ με «ιδιαίτερες απαιτήσεις» κριτηρίων που μειώνουν τον ανταγωνισμό appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα