Η (τεράστια) σημασία της αμερικανικής αγοράς για το αεροδρόμιο της Αθήνας

Με αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση των θερινών δρομολογίων της American Airlines στην Αθήνα αναδείχτηκε η τεράστια σημασία της αμερικανικής αγοράς για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Είναι ενδεικτικό ότι τη χρονιά – ρεκόρ για τον ΔΑΑ, το 2019, η αμερικανική αγορά ήταν η 1η «δεξαμενή» διεθνών επιβατών, με σχεδόν 700.000 επιβάτες, με δεύτερη και με σημαντική διαφορά, αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο και το 2021, χρονιά κατά την οποία το αεροδρόμιο της Αθήνας

ανέκτησε σχεδόν το 50% της κίνησης του 2019, η αμερικανική αγορά ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη «δεξαμενή» διεθνών επιβατών, με σχεδόν 300.000 επιβάτες και παρά την απαγόρευση πτήσεων από και προς ΗΠΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για φέτος, οι προγραμματισμένες θέσεις υπερβαίνουν κατά 30% τις θέσεις του 2019. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ΑΑ, η οποία αυξάνει κατά 80% σε σύγκριση με το 2019 και κατά 47% σε σύγκριση με το 2021 τη διαθέσιμη χωρητικότητα.

Σημειώνεται ότι κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας ανήλθε σε 2,8 εκατ. και παρέμεινε μειωμένη κατά 36% σε σύγκριση με το 2019.

Οι επιβάτες εσωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 28,3%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 39,6%.

Ωστόσο, στις αρχές Απριλίου (έως 11 Απριλίου), η ανάκτηση των επιβατών ανήλθε στο 81%, φανερώνοντας δυναμική για το καλοκαίρι.

Συνολικά, φέτος θα προσγειωθούν για πρώτη φορά 6 αεροπορικές εταιρείες, η Air Albania, η Euroflyer, η Jet2, η TUS Airways, η Flyr και η Condor, με την Αθήνα να αποκτά απευθείας σύνδεση με το Μπιλμπάο, το Μπέρμιγχαμ, τη Βοστώνη, το Κουβέιτ, τη Φλωρεντία, τη Λειψία, τη Νις και το Τορίνο.

Για το 2022, οι αεροπορικές έχουν προσθέσει 43 νέα δρομολόγια με προορισμό τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

The post Η (τεράστια) σημασία της αμερικανικής αγοράς για το αεροδρόμιο της Αθήνας appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα