Η Ελλάδα στις χώρες με τις λιγότερες υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η έκθεση της ACEA

Στις 5 χώρες με τις λιγότερες διαθέσιμες υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της ΕΕ συγκαταλέγεται η Ελλάδα, με μόλις 61 σημεία.

Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη

Όπως προκύπτει από νεότερη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), την υπόλοιπη πεντάδα απαρτίζουν η Κύπρος με 38 σημεία φόρτισης, η Μάλτα με 102, η Βουλγαρία με 135 και η Λιθουανία με 202.

Η έκθεση της ACEA, που τιτλοφορείται «Making

the Transition to Zero-Emission Mobility», παρακολουθεί την πρόοδο όσον αφορά τη διαθεσιμότητα της υποδομής και τα κίνητρα που είναι απαραίτητα για την προώθηση της αγοράς οχημάτων εναλλακτικής ισχύος.

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι παρά την έντονη ανάπτυξη, η διαθέσιμη υποδομή φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ σε σχέση τις υπάρχουσες ανάγκες, ενώ παραμένει άνισα διανεμημένη στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Παράλληλα, αποκαλύπτεται ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη ενισχύθηκαν κατά 110% την τελευταία 3ετία.

Ωστόσο, την ίδια χρονική περίοδο, ο αριθμός των σημείων φόρτισης αυξήθηκε μόλις κατά 58% (δηλ. κάτω από 200.000), αποδεικνύοντας ότι οι επενδύσεις σε υποδομές δεν συμβαδίζουν με τις αυξημένες πωλήσεις.

«Αυτό δυνητικά είναι πολύ επικίνδυνο, καθώς θα μπορούσαμε σύντομα να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η αύξηση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων θα σταματήσει εάν οι καταναλωτές καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αρκετά σημεία φόρτισης εκεί που θα ταξιδέψουν ή ότι πρέπει να κάνουν ουρά για μια γρήγορη φόρτιση», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής της ACEA, Eric-Mark Huitema.

Σύμφωνα με την έκθεση, προκύπτει ότι αυτή τη στιγμή μόλις 1 στα 7 σημεία φόρτισης στην ΕΕ αποτελεί γρήγορο φορτιστή.

Μόνο 28.586 σημεία φόρτισης είναι κατάλληλα για γρήγορη φόρτιση (με ισχύ ≥22kW), ενώ τα κανονικά σημεία (

Keywords
Τυχαία Θέματα