Οι προθεσμίες για ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και «Γέφυρα»

Μέχρι την Παρασκευή έχουν διορία εκατομμύρια φορολογούμενοι για να εκπληρώσουν σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Ειδικότερα, έως την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου πρέπει να εξοφληθεί η πρώτη και η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ από τις 6 συνολικά δόσεις -η δόση του Σεπτεμβρίου είχε ανασταλεί λόγω Covid και είχε μεταφερθεί στον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις έως και τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Την

ίδια ημέρα πρέπει να πληρωθεί η τέταρτη από τις 8 δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η πληρωμή γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο είτε μέσω του web banking είτε απευθείας στο site της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Σημειώνεται ότι η εφορία δίνει την δυνατότητα εξόφλησης όλων ανεξαιρέτως των οφειλών μέχρι και σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις πριν αυτές γίνουν ληξιπρόθεσμες.

Μέσω της πάγιας ρύθμισης, παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής είτε σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως. Στην εν λόγω πάγια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ο φόρος εισοδήματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που έχουν ήδη βεβαιωθεί με τα εκκαθαριστικά των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019.

Παράλληλα, έως το Σάββατο 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να υποβληθεί -μετά από παράταση που έχει δοθεί- η αίτηση για το πρόγραμμα «Γέφυρα», που αφορά στην επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας. Έχουν ήδη υποβληθεί 150.249 αιτήσεις, ενώ η επιδότηση για τα ενήμερα δάνεια φτάνει ακόμη και το 90%. Ωστόσο οι αρχικοί υπολογισμοί παρέπεμπαν σε έναν αριθμό 330.000 φυσικών προσώπων, που έχουν πληγεί από την ύφεση που έχει φέρει η πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι δανειολήπτες αναμένουν τις πρώτες επιδοτήσεις δανείων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ως το τέλος Νοεμβρίου καθώς από την αίτηση και μετά, μεσολαβεί χρονικό διάστημα 2-3 εβδομάδων, στη διάρκεια του οποίου οι τράπεζες ελέγχουν για το αν ο δανειολήπτης είναι επιλέξιμος.

Αριστοτέλης Παππάς

ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣweb bankingΠρόγραμμα γέφυρααιτήσειςεπιδότηση δανείωνπρώτη κατοικίαφορολογικές υποχρεώσειςΑΑΔΕπάγια ρύθμισηδανειολήπτες
Keywords
Τυχαία Θέματα